Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Εκδηλώσεις μνήμης

Συνεχίστηκαν χθες οι εκδηλώσεις εθνικής μνήμης  που είναι αφιερωμένες στα θύματα  της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας.
´Ο λαογραφικός πλούτος της Μικράς Ασίας είναι μια πραγματική κιβωτός ιστορίας, μνήμης και πολιτιστικών αξιών´, τόνισε η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων ´Ο Αγιος Πολύκαρπος´, κα Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, στην ομιλία της χθες το απόγευμα , στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων .
Η ίδια μεταξύ των άλλων είπε:  ´ Η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Αγιος Πολύκαρπος» ιδρύθηκε περί το 1980 με συγκέντρωση ονομάτων και υπογραφών και πρόεδρο τον κ. Κακάρογλου. Χρειάστηκε πολύς αγώνας για να οργανωθούμε και να εντατικοποιήσουμε τους στόχους μας. Επί των ημερών μας με την έμπρακτη σύμπραξη των τοπικών φορέων, έγινε το άγαλμα – μνημείο για τη γενοκτονία, τον διωγμό, τον κατατρεγμό των Ελλήνων  της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, που εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009. Ενα σύμβολο ζωής και δημιουργίας που στολίζει και νομίζω αφυπνεί την πόλη μας.
Η κα Γκοζάνη – Χαριτάκη πρόσθεσε ακόμα ότι ´είμαστε το πρώτο κρητικό προσφυγικό Σωματείο που εκλέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, ως μέλος του Δ.Σ, στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος. Δημιουργήσαμε τη χορωδία μας, με χοράρχη τον πατέρα Βασίλειο Κιάσσο, πλαισιώνοντας πολλές εκδηλώσεις. Για πρώτη φορά συμετείχαμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου της ίδιας χρονιάς με Μικρασιατικές στολές. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για ανεύρεση χώρου στέγασης. Ονειρευόμαστε το Μικρασιατικό Σπίτι, που θα αγκαλιάσει προσδοκίες, ενθυμήματα και μνήμες. Στα σχέδιά μας υπάρχει η δημιουργία βιβλιοθήκης και άλλων δραστηριοτήτων´.
Η κα Γκοζάνη – Χαριτάκη υπογράμμισε  στους σκοπούς αλλά και στους στόχους της Αδελφότητας τονίζοντας ότι: ´Η μελέτη, καταγραφή, διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πλούσιας κληρονομιάς των Μικρασιατών προγόνων μας είναι ένας από τους σκοπούς μας. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά μας παλιούς και νέους που θα συντηρήσουν άσβεστη  τη φλόγα του καντηλιού  της μνήμης για τις αλησμόνητες Πατρίδες. Επίσης θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τη φλόγα της Μικρασιατικής  ψυχής´.
Η ίδια κάνοντας, επίσης, λόγο για την επιμονή και τη δύναμη της ψυχής των Μικρασιατών τόνισε ότι: ´Παρά τις τρομερές δοκιμασίες που αντιμετώπισαν οι ίδιοι και παρά τα προβλήματα  που δημιουργησε η στέγασή τους, η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία υπήρξε τελικά τονωτική για την οικονομία της χώρας και ειδικά για το εμπόριο και τη βιομηχανία. Αραιοκατοικημένες ή άγονες περιοχές, ιδίως στη βόρειο Ελλάδα, μεταβλήθηκαν με την εργασία τους: καλλιεργήθηκαν εκτάσεις, ιδρύθηκαν, βιοτεχνίες, αναπτύχθηκαν εμπορικές επιχειρήσεις. Οι πρώτοι πρόχειρα προσφυγικοί συνοικισμοί εξελίχθησαν με την πάροδο του χρόνου σε πόλεις και η ενίσχυση του ελληνικού πληθυσμού με ένα  τμήμα του, από τα πιο ζωντανά, επηρέασε τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο. Εκτός όμως από επιμονή και δύναμη οι Μικρασιάτες διδάσκουν καρτερία και αγώνα για το καλύτερο μα πάνω από όλα γενναιοφροσύνη´.
Το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, ενώ λίγο αργότερα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλίες, μουσική και τραγούδια της Μ. Ασίας, παραδοσιακούς κρητικούς αλλά και  ποντιακούς χορούς.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με την προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου ´1922´ στον κινηματογράφο ´Αττικόν´ (θερινό), στις 7.45 μ.μ.. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα