Σωτήριος μπορεί να αποβεί ο έλεγχος για τη γονιδιακή προδιάθεση χρόνιων ασθενειών όπως: καρκίνος, θρόμβωση, άσθμα, διαβήτης τύπου 2, οστεοπόρωση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος Alzheimer, καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά.
Ο ρόλος της πρόληψης και της εξατομικευμένης αντιμετώπισης ασθενειών βασισμένης στον γονιδιακό έλεγχο προκειμένου να προλάβουμε ή να ελέγξουμε σε πρώιμο στάδιο τις συγκεκριμένες ασθένειες επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ιατρικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο ´Ακάλη´ (αίθουσα «Ελπίδα»).
Την ημερίδα διοργάνωσε το Κέντρο Γονιδιακού Ελέγχου Genomed Χανίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Τεχνοβλαστού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Research Diagnostics.
Ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Δρακούλης, γιατρός, επίκουρος καθηγητής Φαρμακολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ανάλυση Δεικτών Γενετικής Προδιάθεσης για Πολυπαραγοντικά Νοσήματα», η κα Ειρήνη Μπαλαντίνου, μοριακή βιολόγος – γενετίστρια, ενώ της ημερίδας προήδρευσε ο κ. Δημήτρης Ρολόγης, καθηγητής Νευροχειρουργικής, διευθυντής Νευροχειρουργικού Τμήματος Νοσοκομείου Metropolitan.
Σύμφωνα με τον κ. Δρακούλη ο γονιδιακός έλεγχος για τα πολυπαραγοντικά νοσήματα ´είναι κάτι πολύ σημαντικό που για πολύ καιρό δεν το γνωρίζαμε και τώρα έχουμε τη δυνατότητα με μια απλή εξέταση να δούμε αν έχουμε την προδιάθεση να νοσήσουμε για συγκεκριμένα νοσήματα όπως: καρδιαγγειακά, υπέρταση, έμφραγμα μυοκαρδίου, νευρολογικά νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ που μαστίζει αυτή τη στιγμή όλο τον κόσμο. Όταν ξέρουμε από πριν σε τι έχουμε προδιάθεση μπορούμε να προλάβουμε πολλά πράγματα´.
Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για μια απλή εξέταση DNA όπου ´με τη λήψη λίγου σάλιου ή ιστού από το στόμα μπορούμε να απομονώσουμε το DNA και να συμπεράνουμε αν έχουμε μια παραλλαγή σε συγκεκριμένα γονίδια. Γι? αυτό και μιλάμε για πολυπαραγοντικά νοσήματα. Βέβαια δεν σημαίνει ότι αν έχουμε μια παραλλαγή στα γονίδιά μας θα νοσήσουμε κιόλας. Απλώς είναι καλό να το γνωρίζουμε για να μπορέσουμε να το προλάβουμε, να προσέχουμε και να κάνουμε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής´.
´Αυτές οι εξετάσεις είναι καινούργιες αν και η μεθοδολογία υπάρχει εδώ και κάποιες δεκαετίες. Όμως σιγά – σιγά αρχίζει να μπαίνει στα ιατρεία και να συνταγογραφείται από τους γιατρούς. Στην Ευρώπη γίνονται παρόμοιες εξετάσεις σε όλον τον κόσμο και υπάρχουν διεθνείς δικτυακοί τόποι που μπορεί να αντλήσει κανείς πληροφορίες. Για πρώτη φορά μπορούμε να κάνουμε αυτή την εξέταση εδώ στην Ελλάδα´, επεσήμανε.
Η κα Ειρήνη Μπαλαντίνου, μοριακή βιολόγος – γενετίστρια στο Κέντρο Γονιδιακού Ελέγχου Genomed Χανίων ανέφερε ότι ´το Κέντρο Γονιδιακού Ελέγχου της Genomed ασχολείται με προγνωστικούς -γονιδιακούς ελέγχους. Εξετάζουμε τα γονίδια, το DNA και ελέγχουμε τι πιθανότητα έχει κάποιο άτομο να αναπτύξει συγκεκριμένες ασθένειες. Σκοπός δεν είναι μόνο να μάθουμε (για την προδιάθεση των ασθενειών) αλλά πώς θα το αποφύγουμε. Έτσι προχωράμε σε προτάσεις για τη διατροφή ή τη σωματική άσκηση ώστε να αποφύγουμε κάποιες ασθένειες. Επίσης στο Κέντρο γίνεται έλεγχος των γονιδίων για προδιάθεση παχυσαρκίας, αθλητικές επιδόσεις, την ευεξία και την αντιγήρανση´.
Προγνωστική Γονιδιωματική
´Η προγνωστική γονιδιωματική ή γονιδιακή προδιάθεση είναι ένα πρώτο βήμα για να γνωρίσουμε τα γονίδιά μας και αν υπάρχουν πιθανότητες να ασθενήσουμε από συγκεκριμένες ασθένειες. Η προδιάθεση βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο πως θα αποκτήσει κάποιος την ασθένεια αλλά γνωρίζοντας από πριν μπορεί να το ελέγξει ή να το προλάβει σε πρώιμο στάδιο (όσον αφορά καρκίνους) είτε να μην το αποκτήσει ποτέ. Αυτά είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένα και έχουν ισχύ´, τόνισε η κα Μπαλαντίνου.