Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Διευκρινίσεις για το Κέντρο Υγείας Καντάνου

Κύριε διευθυντά,
προς αποκατάσταση της ακρίβειας όσων στη δημοσιογράφο σας κα Φουντουλάκη Ελένη τηλεφωνικά ανέφερα σχετικά με το Κέντρο Υγείας Καντάνου.
Παρακαλώ να δημοσιεύσετε τα κάτωθι αναφορικά με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που μου ετέθησαν:
Στην ερώτηση που αφορούσε την ύπαρξη μασκών στο Κ.Υ. εκεί απάντησα ότι δεν είμαι εγώ υπεύθυνη να ενημερώσω. Η ενημέρωση είναι ευθύνη της κας Γεραντώνη Ελένης, γενικής ιατρού, διευθύντριας του Κ.Υ.Κ., η οποία βρίσκεται σε άδεια. Επίσης υπεύθυνοι είναι ο κ. Νικητάκης Πέτρος, γενικός ιατρός και ο κ. Βιττωράκης Εμμανουήλ, παθολόγος, συνάδελφοι που έχουν μεταφερθεί στο Γ.Ν. Χανίων. Έτσι, κατέληξα να ενημερώνω εγώ για τον αριθμό των διαθέσιμων μασκών οξυγόνου (25 ενηλίκων συν τις παιδικές).
Στην ερώτηση για τα γενικότερα προβλήματα του Κ.Υ. Καντάνου και την προς και από αυτό μεταφορά ασθενών, ανέφερα τα κάτωθι:
Έχουμε πρόβλημα προσωπικού.
– Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, οι ως άνω αναφερόμενοι συνάδελφοι έχουν μεταφερθεί στο Γ.Ν. Χανίων. Η παιδίατρός μας έχει, επίσης, μεταφερθεί σε αυτό. Ο οδοντίατρός μας έχει συνταξιοδοτηθεί. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι το ειδικευμένο προσωπικό του Κ.Υ.Κ. να περιορίζεται στην κα Ντινίδου Σοφία, μικροβιολόγο, την κα Γεραντώνη Ελένη, γενικό ιατρό (διευθύντρια του Κ.Υ.Κ.) και τη γράφουσα (ομιλούσα στο δημοσίευμά σας), κα Λιγοψυχάκη Κυριακή, επίσης γενικό ιατρό, επιμελήτρια Β? επικουρική (επικουρικός είναι ο ιατρός που καλύπτει μια θέση με σύμβαση έτους).
– Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι πρόσφατα, καλυπτόταν η πρωινή βάρδια. Πρόσφατα καλύπτεται και η απογευματινή με συμβασιούχο νοσηλεύτρια. Αμφότερες οι βάρδιες καλύπτονται εκτός αργιών. Η βραδινή βάρδια δεν καλύπτεται επίσης. Με το πέρας της ανωτέρω σύμβασης, θα περιέλθουμε, ως είναι φυσικό, στην προτέρα κατάσταση.
– Όσον αφορά τους οδηγούς του ασθενοφόρου του Κ.Υ.Κ. Μέχρι πρότινος και επί μακρόν, δεν υπήρχε ούτε πρωινή ούτε απογευματινή βάρδια, όχι εξ υπαιτιότητας των οδηγών, απόδειξη το γεγονός ότι τους οφείλονται 60 – 110 ημέρες άδειας. Πρόσφατα προσελήφθη ένας οδηγός – διασώστης, επίσης συμβασιούχος (σύμβαση 6 μηνών). Η πρόσληψή του βελτίωσε αλλά δεν επέλυσε το πρόβλημα καθώς η απογευματινή βάρδια παραμένει ακάλυπτη. Αυτή την απογευματινή – ακάλυπτη βάρδια, καλυπτόμαστε από το ΕΚΑΒ, το οποίο χρειάζεται τουλάχιστον μια ώρα για να φθάσει στο Κ.Υ.Κ. Το ως άνω συνεπάγεται την καθυστέρηση της μεταφοράς του επείγοντος περιστατικού στο δευτεροβάθμιο Γ.Ν. Χανίων κατά μια τουλάχιστον ώρα. Η ώρα, όμως, αυτή σε ένα οξύ περιστατικό είναι πάρα πολύ σημαντική, όταν διακυβεύεται η ζωή του ασθενούς. Παρότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για την καθυστέρηση, την ώρα αυτή, προσπαθούμε με υπευθυνότητα τα ανθρωπίνως – ιατρικώς δυνατά.
– Όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, ανέφερα ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επιστροφή του οξύμετρου (όργανο που μετρά τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου του αίματος) στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου, από το οποίο απουσιάζει από διμήνου περίπου.

Ελπίζοντας στη δημοσίευση της επιστολής μου
Λιγοψυχάκη Κυριακή

Σ.Σ.: Λυπούμεθα για την όποια παρανόηση ή κακή διατύπωση κάποιων από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Καντάνου. Οι εύστοχες επισημάνσεις – συμπληρώσεις της κας Λιγοψυχάκη δεν αλλάζουν την ουσία. Και βέβαια ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα