Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Σπουδαίο παλαιοντολογικό εύρημα

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη μιας απολιθωμένης πατημασιάς ζώου, ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκε πέρυσι στις Βούβες, παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στο 19ο Συνέδριο της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης, το οποίο ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Το απολίθωμα φαίνεται να ανήκει σε ένα από τα σαρκοφάγα ζώα που ζούσαν εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η δυτική Κρήτη ήταν ενωμένη με την Πελοπόννησο.
Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις προκύπτει ότι η πατημασιά ανήκει σε ´πρόγονο´ της ύαινας και το συγκεκριμένο απολίθωμα είναι από τα παλαιότερα θηλαστικού που έχουν βρεθεί στην Κρήτη.
´Το απολίθωμα βρέθηκε από τον Στυλιανό Περράκη στο λιόφυτό του στις Βούβες´, ανέφερε στα ´Χανιώτικα νέα´ ο λέκτορας Παλαιοντολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος μελέτησε το απολίθωμα. ´Είναι ένα πολύ σπουδαίο εύρημα´, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι ´πρόκειται για την παλαιότερη απολιθωμένη πατημασιά που βρίσκεται στον ελληνικό χώρο. Ανήκει σε σαρκοφάγο θηλαστικό και εκτιμούμε ότι ανήκει σε «πρόγονο» της ύαινας. Η σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης έγκειται, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, στο γεγονός ότι ´αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι ζούσαν στην Κρήτη μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά. Παλαιότερα είχαμε εντοπίσει στην περιοχή του Αποκόρωνα στοιχεία για την ύπαρξη ελεφάντων και πλέον το νέο αυτό εύρημα επιβεβαιώνει την ύπαρξη χερσαίων θηλαστικών και μάλιστα σαρκοφάγων, στη Δυτική Κρήτη´.
Χρηματοδότηση για το Μουσείο
Το εύρημα σχεδιάζεται να εκτεθεί στο μέλλον σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, όπου είναι μεγάλη η ανάγκη χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων.
Όπως επισήμανε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Ηλιόπουλος ´χρειαζόμαστε περίπου 700.000 ευρώ για να ολοκληρωθούν τα έργα στη νέα πτέρυγα Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Μουσείου, όπου θα εκτεθούν όλα τα απολιθώματα που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη´.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η κατασκευή της πτέρυγας έχει κολλήσει καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση. ´Το Μουσείο προχωρά κομμάτι – κομμάτι. Κάθε φορά που βρίσκονται χρήματα, προχωρούν οι εργασίες σε μια πτέρυγα του Μουσείου και όταν είναι έτοιμη παραδίδεται στο κοινό για χρήση. Περιμένουμε τη χρηματοδότηση από οποιονδήποτε φορέα καθώς οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι´.
Εκτός από το συγκεκριμένο εύρημα στη νέα αίθουσα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναμένεται να εκτεθεί και η μεγάλη συλλογή του Γερμανού παλαιοντολόγου Σίγκφριντ Κους, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 8.000 απολιθωμένα οστά ζώων που ανακάλυψε ο Κους στην Κρήτη, στη διάρκεια των ερευνών του τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
´Με την απόφαση του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης, επαναπατρίσθηκε η πολύτιμη συλλογή του Κους και περιμένουμε τους πόρους για την ολοκλήρωση των έργων στο Μουσείο για να την εκθέσουμε´, ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο ερευνητής του Μουσείου, Πέτρος Λυμπεράκης.
Γεωπάρκα και Γεωτουρισμός
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, θα συζητηθεί και το θέμα της δημιουργίας εθνικού δικτύου γεωπάρκων, για το οποίο θα αναφερθεί στην εισήγησή του ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δρ Χαράλαμπος Φασουλάς. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία γεωπάρκα, δηλαδή περιοχές που περιέχουν αξιόλογες θέσεις γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων και είναι το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, το φυσικό πάρκο του Ψηλορείτη στην Κρήτη και το εθνικό πάρκο Χελμού Βουραϊκού.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα