ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ´ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ´
Ανώνυμοι μάρτυρες στα δικαστήρια
Το δικαίωμα απόκρυψης της ταυτότητας ενός μάρτυρα σε δίκες για την τρομοκρατία, παρέχουν οι ρυθμίσεις του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η αποκάλυψη της ταυτότητας ενός μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι πλέον υποχρεωτική, ακόμη και αν το ζητήσει ο άμεσα θιγόμενος, δηλαδή ο κατηγορούμενος.
Η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε την υποχρέωση του δικαστηρίου να διατάξει την αποκάλυψη της ταυτότητας του ανώνυμου μάρτυρα, εάν το ζητούσαν είτε ο εισαγγελέας είτε κάποιος διάδικος. Πλέον, το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να αποφανθεί δικαιολογημένα, έπειτα από υποβολή αιτήματος αποκάλυψης των στοιχείων ταυτότητας μάρτυρα, για την αποκάλυψη ή μη. Τίθεται δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών να επιβάλουν την κατάθεση ανώνυμων μαρτύρων κατηγορίας, εάν το κρίνουν επιβεβλημένο, αρκεί απλά να αιτιολογήσουν με κάποιον τρόπο την απόφασή τους αυτή.
Ωστόσο, η καταδίκη κατηγορουμένου μόνο με την κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα εξακολουθεί αν απαγορεύεται, αναφέρει η εφημερίδα. Το τελευταίο, όμως, δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι εκτίθενται σε «κατηγορίες» ανθρώπων που δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να αντικρούσουν ολοκληρωμένα τους ισχυρισμούς τους.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Υιοθετούνται τα παιδιά πεσόντων αεροπόρων
Αθήνα
Η Βουλή των Ελλήνων θα υιοθετήσει το σύνολο των ανήλικων παιδιών των πιλότων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, από το επεισόδιο των Ιμίων το 1996 ως σήμερα, ως ελάχιστο φόρο τιμής.
Η απόφαση ελήφθη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ύστερα από πρόταση του προέδρου του Σώματος Φίλιππου Πετσάλνικου.
Πρόκειται για επιπλέον 29 ανήλικα παιδιά, πέραν των ανήλικων τέκνων του σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη και του ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη για τα οποία η Βουλή έχει λάβει ομόφωνη απόφαση στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, όπως και του υποσμηναγού Νικολάου Παρούση και του Χανιώτη σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη με προγενέστερες αποφάσεις του Κοινοβουλίου.