Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ξεκινούν διάλογο

Βελιγράδι
Από τα εκκρεμή ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν εύκολα, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας, σε επίπεδο επιτροπών εμπειρογνωμόνων.
Τα βασικά στοιχεία του διαλόγου Πρίστινας – Βελιγραδίου συζήτησαν η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Αστον, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βασικά στοιχεία του διαλόγου: Ποιοι θα συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις, με ποιον τρόπο και ποια θα είναι τα θέματα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες θα αποτελούνται κυρίως από εμπειρογνώμονες», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η συζήτηση με την κα Αστον διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης κατανόησης.
Ο κ. Τάντιτς είπε ότι και η Ε.Ε. θα ορίσει την ομάδα που θα συμμετάσχει στη διαδικασία του διαλόγου και εκτίμησε πως οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν «από τα θέματα που μπορούν άμεσα να δώσουν αποτελέσματα, ώστε ο διάλογος να διεξαχθεί σε καλό κλίμα».
Εκπρόσωποι των αρχών του Βελιγραδίου και εμπειρογνώμονες σε θέματα διεθνούς πολιτικής, σχολιάζοντας τα θέματα που συζήτησαν Τάντιτς και Αστον, τόνισαν τη σημασία άμεσης έναρξης των συνομιλιών και δημιουργίας εμπιστοσύνης και καλού κλίματος από την αρχή, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε επίλυση της σερβο-αλβανικής ιστορικής διαμάχης, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για θέματα Κοσόβου, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλωσε ότι η πλατφόρμα των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινας θα υιοθετηθεί από τη σερβική κυβέρνηση και ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου και την ατζέντα των θεμάτων.
«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις, που μπορεί να συμβάλουν ή να οδηγήσουν σε επίτευξη ουσιαστικού και βιώσιμου συμβιβασμού. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σερβίας, με βάση τις αρμοδιότητες, τα εθνικά συμφέροντα και τις πραγματικές συνθήκες θα υιοθετήσει την πλατφόρμα για το διάλογο», είπε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.
Ο διευθυντής του Νομικού Φόρουμ, Βλάντιμιρ Τόντοριτς, εκτίμησε ότι αν τεθούν στην ημερήσια διάταξη του διαλόγου θέματα που μπορούν να επιλυθούν εύκολα, θα δημιουργήσει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συνομιλητών.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς, εκτίμησε ότι η άμεση έναρξη του διαλόγου είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών αλλά και της Ε.Ε., η οποία θα εμφανιστεί με την ιδιότητα του κυρίαρχου παράγοντα διευθέτησης ενός προβλήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα