Η αδιαφορία των ιδιωτών και η κωλυσιεργία των Δήμων έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επέκταση του σκαθαριού που καταστρέφει τους φοίνικες.
Οπως επισημαίνει ο γεωπόνος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παντελής Βογιατζάκης ´η κατάσταση έχει ξεφύγει´ και ήδη έχουν καταγραφεί από την Υπηρεσία προσβολές σε 70 περίπου δέντρα τα 40 εκ των οποίων μέσα στο 2010. Ωστόσο -όπως επισημαίνει- ακόμα και τώρα τα πράγματα μπορούν να αναστραφούν, αν άμεσα οι ιδιώτες και οι Δήμοι ακολουθήσουν τις οδηγίες της Διεύθυνσης. ´Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί οι ιδιώτες που έχουν προσβεβλημένα δέντρα και είναι υποχρεωμένοι να μας το δηλώνουν, ώστε να τους δώσουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν είτε δεν μας ειδοποιούν είτε γνωρίζοντας το κόστος της κοπής των φοινίκων αποφεύγουν να το κάνουν. Εχουμε περιπτώσεις που επανειλημμένα τους έχουμε ζητήσει να κόψουν τους φοίνικες, ώστε να μην εξαπλωθεί το σκαθάρι αλλά δεν ακούνε´, τονίζει ο κ. Βογιατζάκης.
Ανάλογη είναι και η στάση των ΟΤΑ, όπως ο Δήμος Χανίων. ´Τους είχαμε ειδοποιήσει να κάνουν τα δέοντα εδώ και μήνες και δεν έκαναν τίποτα για φοίνικες που ανήκουν στον Δήμο και είχαν προσβληθεί. Σήμερα (σ.σ. χθες) είπαν ότι ψέκασαν κάπου. Μιλάμε για μια κωλυσιεργία, η οποία μπορεί να κοστίσει ακριβά´, λέει ο γεωπόνος.
Η Υπηρεσία είχε ζητήσει να αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο το έργο της κοπής, εκρίζωσης και καταστροφής των φοινίκων που έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι. Ωστόσο ο διαγωνισμός που έκανε η Νομαρχία απέβη άγονος και επαναλαμβάνεται τις επόμενες ημέρες.
´Ηλθε νέα οδηγία που λέει ότι πριν φτάσουμε στο ολοκληρωτικό κόψιμο του φοίνικα δίνεται μια δυνατότητα εξερεύνησης κατά πόσο το δέντρο μπορεί να ξαναβλαστήσει. Αν δούμε δηλαδή ότι μπορούμε να καθαρίσουμε το δέντρο χρησιμοποιώντας τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα και να εξασφαλίσουμε τη μη προσβολή του τότε μπορεί να μην κοπεί´, σημειώνει ο κ. Βογιατζάκης.
Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των γεωπόνων στις 21 Οκτωβρίου, στο ΚΕΓΕ, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο εκπαίδευσης από ειδικούς επιστήμονες για την αντιμετώπιση του σκαθαριού. Παράλληλα, το Τμήμα Φυτοπροστασίας εγκαθιστά παγίδες σε διάφορα σημεία των Χανίων προκειμένου να διαπιστώσει την επέκταση του σκαθαριού. Ευτυχώς δεν παρουσιάζονται πληθυσμοί του σε Κίσαμο, Αποκόρωνα ή στην περιοχή του Ιναχωρίου, όπου υπάρχουν αρκετές συστάδες φοινίκων. Αυτό που πάντως επισημαίνει ο κ. Βογιατζάκης είναι η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των Δήμων. ´Πρέπει να δράσουμε τώρα, αν δεν θέλουμε την ολοκληρωτική εξαφάνιση του φοίνικα από την περιοχή μας και την Κρήτη γενικότερα´ καταλήγει.
Που έχει επεκταθεί
το σκαθάρι
– Πλατανιάς. Μεγάλη η προσβολή σε συστάδα δέντρων κοντά στην εθνική οδό και σε πάρα πολλά ξενοδοχεία.
– Χανιά: Σε φοίνικες στην ακτή της Νέας Χώρας και στον Αγιο Κωνσταντίνο. Στην Τράπεζα της Ελλάδος.
– Ταυρωνίτης, Κολυμπάρι.