Ελλειμμα 15 εκ. κυβικών νερού για Βόρειο Αξονα – Καλλικρατικούς Δήμους Χανίων και Πλατανιά διαπιστώνουν οι επιστήμονες με βάση τις καταμετρημένες ανάγκες και το υπάρχον υδάτινο δυναμικό που αξιοποιείται. Το έλλειμμα αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με έργα υποδομής, που, όμως, δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά και με μια σύγχρονη διαχείριση του νερού ύδρευσης και άρδευσης.
Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν από τη χθεσινή εσπερίδα με θέμα το υδάτινο δυναμικό στον κάμπο των Χανίων που πραγματοποίησε ο Δήμος Πλατανιά με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ). Ειδικότερα η εισήγηση του κ. Βοζινάκη από την ΥΕΒ προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο που παρακολούθησε καθώς έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία (καταμετρημένες βροχοπτώσεις, αποθέματα, ανάγκες, υδρολογικές λεκάνες) και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως οι ετήσιες ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης για τον Βόρειο Αξονα (Χανιά, Πλατανιάς) με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία φτάνουν στα 85 εκ. κυβ. νερό. Αυτή τη στιγμή αξιοποιούνται περίπου 65 – 70 εκ. κυβ. νερό και με το φράγμα του Βαλσαμιώτη θα προστεθούν άλλα 5 εκ. κυβ.
Ο κ. Βοζινάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρησιμοποίησης και άλλων υδάτινων αποθεμάτων που είτε καταλήγουν στη θάλασσα είτε δεν αξιοποιούνται προτείνοντας χαρακτηριστικά:
– Διαχωρισμός δικτύων ύδρευσης – άρδευσης.
– Αναρρύθμιση πηγών Αγιάς και Κουφού (το νερό λαμβάνεται με γεωτρήσεις πριν πάει στις πηγές).
– Επικαιροποίηση μελετών για τα φράγματα Ντεριανού και Σεμπρωνιώτη που μπορούν να δώσουν 25 εκ. κυβ. νερό.
– Ενεργοποίηση γεωτρήσεων που δεν χρησιμοποιούνται.
– Συνένωση των φορέων διαχείρισης που σήμερα είναι 21 και μετά τον ´Καλλικράτη´ θα πέσουν στους 11 σε ακόμα λιγότερους.
– Τηλεμετρική παρακολούθηση των αποθεμάτων.
– Προστασία πηγών.
– Διασφάλιση των οικολογικών περιοχών.
– Επαναχρησιμοποίηση παραγώγων βιολογικών καθαρισμών για την άρδευση.
Από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης ο κ. Δανιήλ Μωραΐτης αναφέρθηκε σε τεχνολογικά συστήματα που καταγράφουν και παρακολουθούν το υδατικό δυναμικό (στάθμη, ποιότητα υπογείων – επιφανειακών νερών). ´Πρόκειται για μηχανισμούς που άμεσα μπορεί να αξιοποιήσει ένας Δήμος βρίσκοντας εξειδικευμένο προσωπικό, να πάρει γνώση και τεχνογνωσία που διαθέτει το Πολυτεχνείο Κρήτης και να την εφαρμόσει στη δική του διαχείριση. Διαθέσιμα αποθέματα υπάρχουν αλλά απαιτείται μια καλύτερη διαχείριση και οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα´, ανέφερε.
Την εσπερίδα χαιρέτησε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Τσαγκαράκης σημειώνοντας πως ο νέος Δήμος θα κληθεί να δώσει λύσεις στο σημαντικό πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετώπισε το καλοκαίρι η περιοχή, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ανδρέας Μαραμπουτάκης δήλωσε πως ´θέλουμε να προχωρήσουμε σε έργα υποδομής γρήγορα και άμεσα για να μην αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε αυτό το καλοκαίρι. Η έλλειψη υποδομών δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με τη συνεργασία όλων των φορέων της Πολιτείας´.
Στην εσπερίδα παραβρέθηκαν πολίτες, υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.