Μια ´κιβωτός´ επιβίωσης για τα παιδιά των κατεστραμμένων χωριών του Αν. Σελίνου: Κουστoγέρακου, Λιβαδά και Μονής υπήρξε το ´Οικοτροφείο Σούγιας´, που λειτούργησε από το 1945 – 1953 και ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Κρήτη.
Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης με αφορμή την επέτειο του ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς των τριών χωριών του Αν. Σελίνου, που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Ομιλητές ήταν ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, π. γεν. δ/ντής της ΟΑΚ και η Αρχόντισσα Ναναδάκη, φιλόλογος, πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ.
Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές ´αποτίουμε τιμή στους κατοίκους των τριών μαρτυρικών χωριών Μονής, Λιβαδά και Κουστογέρακου, οι οποίοι 67 χρόνια πριν -την 29η και 30ή Σεπτεμβρίου 1943- στην υπεροχή των επιτιθέμενων γερμανικών όπλων αντέταξαν την ανδρεία τους, δημιούργησαν στιγμές λαμπρής εθνικής δόξας εξασφαλίζοντας περίοπτη θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας πολεμικής ιστορίας και κληροδότησαν σ? εμάς διδαχές υψηλού πατριωτικού χρέους και εθνικής υπερηφάνειας´.
Η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ, φιλόλογος κα Αρχόντισσα Ναναδάκη, η οποία υπήρξε μαθήτρια στο Οικοτροφείο Σούγιας, μιλώντας για την ίδρυση και λειτουργία του Οικοτροφείου τόνισε ότι ´το Οικοτροφείο που λειτούργησε το 1945 ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Κρήτη. Υπήρξε ο ουσιαστικός παράγοντας επιβίωσης των παιδιών των κατεστραμμένων χωριών Μονής, Λιβαδά και Κουστογέρακου.
Όταν οι κάτοικοι επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση, τέλη του ?44 δεν είχαν σπίτι να μπουν, σκεπάσματα, τρόφιμα. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το Οικοτροφείο και έσωσε τα παιδιά, ενώ παράλληλα λειτουργούσε και ως Δημοτικό Σχολείο. Προσέφερε στην περιοχή σωτήριες υπηρεσίες σε μικρούς και μεγάλους καθώς βοήθησε όχι μόνο μικρά παιδιά αλλά και πολύ κόσμο γενικότερα´.
ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
Συγκινητική, διδακτική η όλη εκδήλωση.
Όσο για την “κιβωτό”
γίνεται πριν ερθει η καταστροφή.
Ενώ όλα αυτά έγιναν όταν όλα είχανε καταστραφεί.