Αθήνα
Αύριο ολοκληρώνεται ο κύκλος καταθέσεων στην Προανακριτική για το Βατοπέδι, ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση έως και 20 ημέρες.
Σήμερα καταθέτουν οι Γ. Βουλγαράκης και Π. Δούκας και αύριο οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος.
«Στις 4 Οκτωβρίου τελειώνουν οι εργασίες αλλά δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι καινούργιες εκτιμήσεις που έχει ζητήσει η Επιτροπή από οκτώ οίκους αξιολόγησης για το ύψος της τυχόν ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από τις ανταλλαγές, όσο και τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου για την κίνηση των λογαριασμών», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι η Προανακριτική είναι σε επαφή με οκτώ εταιρείες εκτιμήσεων, οι οποίες θα κάνουν εξ αρχής αυτοψία και δεν θα επιβεβαιώσουν απλώς τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το κόστος των ανταλλαγών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί και η συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής, της ΚΕΔ και του Υπουργείου Οικονομικών.
«Η ζημιά είναι δεδομένη, ακόμη και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που μιλά για 110 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο» συμπλήρωσε.
Χθες κατέθεσαν ο νυν υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη που μπήκε στις ανταλλαγές και ήταν ο λόγος που παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γερουλάνος απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του κ. Βουλγαράκη, αφού σημείωσε ότι ο χώρος αυτός είναι τεράστιας αρχαιολογικής ευαισθησίας, τόνισε ότι θα ακολουθούσε την πάγια διαδικασία, όπως προκύπτει από έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο κρίνει ως απαραίτητες τόσο τις γνώμες των συναρμόδιων υπηρεσιών, όσο και έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία σχέση ή δυνατότητα να ανακαλέσει το συμβόλαιο της ανταλλαγής ούτε και υποχρεούνταν να δώσει έγκριση από πριν.
Αυτονόητη η ζημιά
του Δημοσίου
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για σπίλωση του κ. Καραμανλή και παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο, τόνισε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε ότι η ζημιά του Δημόσιου στην υπόθεση του Βατοπεδίου είναι αυτονόητη.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε ότι το θέμα είναι πόσο σέβονται τον Κ. Καραμανλή αυτοί που τον εμπλέκουν σε τέτοιου είδους σενάρια και οι οποίοι είναι μέσα από τη ΝΔ.
«Και πόσο τον εκθέτουν όταν τον βάζουν να γράψει στην επιστολή του τώρα ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπεδίου, όταν οι υπουργοί του έχουν πάρει το δρόμο της πολιτικής απομόνωσης, λόγω της συμμετοχής τους στο σκάνδαλο και όταν οι βουλευτές της ΝΔ και το 2008 και το 2010 αναφέρουν στα πορίσματά τους ότι υπήρχε ζημία του δημοσίου.»
Εμάς μας ενδιαφέρει η διερεύνηση της αποκάλυψης της αλήθειας, συνέχισε.
Αναφορικά με την επιστολή Καραμανλή, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι δικαίωμα του πρώην πρωθυπουργού να μη θέλει να απαντήσει και πρόσθεσε ότι, ωστόσο, «θα πρέπει να σεβόμαστε και τη νοημοσύνη του λαού, γιατί το να υπάρχει πρόσφατη θέση της ΝΔ, που υιοθετεί και ο Καραμανλής ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, υποτιμά την πραγματικότητα».
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ακόμα και το σώμα των ορκωτών ελεγκτών έχει κάνει αποτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί το δημόσιο και ότι «ήταν οι άνθρωποι της κυβέρνησης Καραμανλή αυτοί που κουκούλωναν την υπόθεση».
«Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ο παντελώς ανυπόστατος ισχυρισμός της ΝΔ ότι δεν υπήρχε ζημία όταν με δύο πορίσματά της, τόσο το 2008 όσο και το 2010, αναφέρει ρητά ότι υπάρχει ζημία».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα ανοίξει τους λογαριασμούς της Μονής Βατοπεδίου και των off shore εταιρειών, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι για να ανοίξουν οι λογαριασμοί υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που το ΠΑΣΟΚ την έχει προτείνει κατά κόρον και σημείωσε ότι υπάρχει δικαιοσύνη που μπορεί να δώσει εντολή.
Aπό πλευράς ΝΔ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε όλες τις απαντήσεις στο περιεχόμενο της επιστολής και δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο.»
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα: «Το Βατοπέδι ήταν σκάνδαλο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.
«O κ. Καραμανλής πολιτεύεται με βάση τις επιλογές του. Δεν τον ενοχοποιούμε, αλλά μιλάμε για πολιτικές ευθύνες» τόνισε.
Από πλευράς ΛΑΟΣ ο βουλευτής Κων. Αϊβαλιώτης τόνισε: «Ο κ. Καραμανλής ´κλότσησε´ μια χρυσή ευκαιρία να έρθει στη Βουλή και να δώσει τη δική του άποψη για το Βατοπέδι. Η αποστολή της επιστολής και η μη παρουσία του στην Εξεταστική ούτως ή άλλως τον μειώνει.»
«Ο κ. Καραμανλής υπεξέφυγε την απάντηση στην ιστορία, ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ η ζημιά από τις ανταλλαγές» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπετενιώτης σχολιάζοντας την επιστολή Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή.
Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε στον RealFM: «Η Προανακριτική Επιτροπή (σ.σ.: για το Βατοπέδι) και η Δικαιοσύνη οφείλουν πάνω από όλα να ανοίξουν τους λογαριασμούς της μονής σε Ελλάδα και Κύπρο».
Ο πρόεδρος Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επισήμανε ότι υπήρξαν ανταλλαγές, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν ευθύνες και υπουργών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είδαν το λάθος τους και ανακάλεσαν και επέμεινε στο άνοιγμα των λογαριασμών της μονής.
Ανοίγει ο δρόμος για
επιστροφή στελεχών;
Στο μεταξύ, να επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία όσα στελέχη της απομακρύνθηκαν εξαιτίας της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου ζητούν τώρα βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και την επιστολή Καραμανλή στον Προανακριτική Επιτροπή, στην οποία ο τέως πρωθυπουργός αναφέρει πως δεν προκύπτει από πουθενά ζημία για το Δημόσιο ούτε προκύπτουν επιλήψιμες συμπεριφορές πολιτικών προσώπων ή ποινικές ευθύνες.
Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μανώλης εξέφρασε την άποψη πως εάν η υπόθεση του Βατοπεδίου δεν αποδειχθεί σκάνδαλο, θα πρέπει να επιστρέψουν στη ΝΔ όσοι κατηγορήθηκαν γι? αυτό, αλλά όχι και όσοι έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε την υπόθεση «στημένη σκευωρία», που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο στης επικοινωνιακής προπαγάνδας εναντίον της ΝΔ.
Ειδικότερα για όσους απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ, ο κ. Στυλιανίδης λέει ότι οι συνάδελφοι που έχουν κατηγορηθεί, έχουν κατηγορηθεί αδίκως.
Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον μου
Αθήνα
Για «πολιτική δίωξη» σε βάρος του κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος, με γραπτό του υπόμνημα προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο κ. Ρουσόπουλος υποστηρίζει ότι ουδείς έχει καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον του και σημειώνει ότι ούτε από τις εκθέσεις των ορκωτών εκτιμητών προκύπτει ζημία για το Δημόσιο.Παράλληλα, επισημαίνει πως «όταν η όλη υπόθεση περιέλθει, όπως αναμένω, στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».Ο πρώην υπουργός μεταξύ άλλων σημειώνει ακόμη ότι «σε συνδυασμό, άλλωστε και με την μη επέλευση – συνδρομή σχετικής περιουσιακής ζημίας εις βάρος του Δημοσίου, όπως προκύπτει από εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και άλλες εκθέσεις ενός γνωστού διεθνούς οίκου εκτιμητών, οι οποίες προϋπήρχαν της απόφασης για τη διενέργεια της παρούσας εξέτασης αλλά, όπως, επίσης, αποκαλύπτεται από έγκυρα μέσα ενημέρωσης, απεκρύβησαν σκοπίμως με προφανείς, τουλάχιστον επιλήψιμους, σκοπούς, αντικείμενους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».