Αθήνα
Mόνο οι μεγαλοοφειλέτες ωφελούνται από τις ρυθμίσεις της περαίωσης, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδικούνται ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν χθες από τους εκπροσώπους επαγγελματικών και επιχειρηματικών κλάδων, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, σε συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της περαίωσης και της επικείμενης νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Στη συνέντευξη μετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Δ. Καψιμάλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, ο γ.γ. της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Διονύσης Χιόνης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των συμβολαιογραφικών συλλόγων, Κ. Βλαχάκης.
Από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και επιχειρηματικών κλάδων επισημάνθηκε ότι τόσο το ύψος της πρώτης δόσης για την περαίωση όσο και ο αριθμός των δόσεων είναι τέτοια «που εξυπηρετούν τους μεγαλοαπατεώνες», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσαν ότι, «ενώ δίνεται άφεση αμαρτιών στους μεγαλοαπατεώνες» την ίδια ώρα διώκεται η ακίνητη περιουσία. Σημειώθηκε δε ότι σε μια ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι ιδιοκτήτες θα είναι έρμαια στην «τσιμπίδα» του εφοριακού, καθώς αποτελούν πλέον εύκολο στόχο, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπει «ταφόπλακα» στην κτηματαγορά.
Αντίθετοι στο μέτρο της περαίωσης, αλλά εφόσον αυτό προχωρήσει να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, δήλωσαν οι επαγγελματικοί φορείς.
Ειδικότερα, ο κ. Παραδιάς επεσήμανε ότι οι επιτηδευματίες των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ, υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, στερούνται του δικαιώματος να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων.
«Κάτι το οποίο δεν έχει λογική, καθώς η διάταξη συσχετίζει άσχετα θέματα, όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία», είπε και ζήτησε να αποσυρθεί ως «πρόδηλα αντισυνταγματική» γιατί:
1) Στερεί από εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες το δικαίωμα που δίνει ακόμη και στους εκδότες πλαστών και εικονικών στοιχείων, «θέτοντας το νοικοκύρη επιτηδευματία σε χειρότερη μοίρα από τον απατεώνα!».
2) Θεωρεί ικανό λόγο εξαίρεσης την ύπαρξη απλώς «ακίνητης περιουσίας» 400.000 ευρώ, και όχι ιδιαίτερα μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και μάλιστα οποτεδήποτε στο παρελθόν και αν αποκτήθηκε αυτή, και από οποιαδήποτε αιτία.
3) Ευνοεί αυτόν που έχει τα περιουσιακά του στοιχεία σε άλλα φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, ακόμη και off-shore, ώστε περιουσιακά να είναι στο απυρόβλητο, εκθέτοντας το φερέγγυο επαγγελματία στους γνωστούς σε όλους κινδύνους από τους φορολογικούς ελέγχους (πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις κ.λπ. κ.λπ.). Συνεπώς, είπε, δεν θίγει κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά το μέσο επαγγελματία, ιδιοκτήτη ακόμη και μικρής ακίνητης περιουσίας.
4) Δεν λαμβάνει υπόψη του τις μεταγενέστερες από 1.1.2008 περιουσιακές μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, εξαιρώντας από την περαίωση και όλους όσων τα περιουσιακά τους στοιχεία μειώθηκαν μετά την 1.1.2008 και ως εκ τούτου σήμερα δεν υπάγονται στο νέο φόρο ακίνητης περιουσίας.
5) Αποπνέει ιδιαίτερη δυσπιστία και «τελικά συνιστά ηθική απαξίωση» εις βάρος όσων έχουν ταυτόχρονα τις ιδιότητες του επιτηδευματία και του μικροϊδιοκτήτη.