Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Μέγαρο

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης αλλά και την πολύμηνη κράτηση στο Αστυνομικό Μέγαρο αλλοδαπών, που βρίσκονται υπό καθεστώς απέλασης, πραγματοποίησαν χθες μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών.
Στο μεταξύ, η απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν εδώ και κάποιες ημέρες ορισμένοι από τους κρατούμενους – μετανάστες έληξε, αφού προχθές 22 από τους συνολικά 45 κρατούμενους που βρίσκονταν στο Μέγαρο μεταφέρθηκαν στην Αθήνα.
Μέλη του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Μέγαρο και παρέδωσαν στους κρατούμενους ρουχισμό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Παράλληλα, είχαν συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή.
“Φέραμε ρούχα και παπούτσια για τους κρατούμενους και για να δούμε σε τι κατάσταση είναι οι άνθρωποι που έκαναν απεργία πείνας”, σημείωσε το μέλος του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών, Κασέμ, ενώ το μέλος του Στεκιού και δικηγόρος,  Νίκος Τζάρας, ανέφερε: “Πριν από δύο ημέρες επισκεφθήκαμε τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου και διαπιστώσαμε ότι κάποιοι υπό απέλαση αλλοδαποί έκαναν απεργία πείνας. Είναι ένα διάβημα ανθρώπων οι οποίοι κρατούνται χωρίς ουσιαστικά κατηγορία για πολύ μεγάλο διάστημα βάση της ισχύουσας νομοθεσίας μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους. Διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, ότι υπήρχαν απεργοί πείνας οι οποίοι ουσιαστικά σαν αίτημα είχαν να προωθηθούν το γρηγορότερο δυνατόν και να αποφασιστεί αν θα υλοποιηθεί η απέλασή τους ή όχι. Ανάμεσα σε αυτούς εντοπίσαμε κάποιον κρατούμενο υπό απέλαση ο οποίος δεν είχε καλή επικοινωνία με το περιβάλλον λόγω ψυχιατρικών ή ψυχολογικών προβλημάτων, όπως μας είπαν οι άλλοι κρατούμενοι. Αυτός χρειάζονταν βοήθεια ιατρική, ζητήσαμε να γίνει κάτι για αυτόν. Κρατείται ο συγκεκριμένος γύρω στους 4 και παραπάνω μήνες, επίσης διαπιστώσαμε ότι αδυνατούσε να υπερασπιστεί και νομικά τον εαυτό του, υπό την έννοια ότι έχει ήδη 23 χρόνια εδώ. Υπήρξε ανταπόκριση από τους αστυνομικούς για την περίπτωσή του, ενώ σε ό,τι αφορά τους άλλους μάς είπαν ότι αυτοί είναι επιφορτισμένοι μόνο με τη φύλαξή τους και δεν έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απέλασης”.
Το μέλος του Στεκιού, Γιάννης Τσουκάτος, σημείωσε σχετικά: “Από εδώ βγαίνει μια κραυγή διαμαρτυρίας από κάποιους ανθρώπους. Ο,τι και να είναι, ακόμα και ποινικοί ή άνθρωποι χωρίς χαρτιά -που εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι λαθραίοι- κάνουν μια διαμαρτυρία και επιλέγουν το έσχατο όπλο που έχουν και το οποίο είναι η απεργία πείνας. Αυτό θέλει να πει κάτι στην κοινωνία μας”.
Ο κ. Τσουκάτος υπογράμμισε ακόμα ότι οι συνθήκες κράτησης στο Αστυνομικό Μέγαρο δεν είναι καλές: “Αυτό που θέλουν είναι να φύγουν από εδώ, να πάρουν το λεγόμενο χαρτί της απέλασης ή να πάνε κάπου αλλού. Το πρόβλημα είναι ότι μένουν εδώ πάρα πολύ χρόνο”, τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις αλλοδαπών που πρόκειται να απελαθούν και οι οποίοι κρατούνται 3 και 4 μήνες, ενώ τώρα που αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο η διάρκεια κράτησης θα παραταθεί ακόμα περισσότερο αγγίζοντας τους 6 μήνες.
´ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ´
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών σημειώνεται ότι η απεργία πείνας των μεταναστών – κρατουμένων έληξε μετά από τη μεταφορά στην Αθήνα 22 κρατουμένων, από τους συνολικά 45 που κρατούνταν στο Αστυνομικό Μέγαρο.
“Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα αιτήματα ορισμένων απεργών πείνας ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μπορέσουν να φύγουν από τα κρατητήρια”, τονίζει το Στέκι στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: “Οι μετανάστες σιτίζονται κανονικά, αλλά έκαναν παράπονα για την ποιότητα του φαγητού”.
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών αναφέρει ακόμα ότι με αφορμή τη χθεσινή διαμαρτυρία “για μία ακόμα φορά διαπιστώθηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης”.
“Δεν νοείται σήμερα άνθρωποι να στοιβάζονται σε υπόγειους χώρους χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Τα κρατητήρια δεν έχουν τις υποδομές της φυλακής, επειδή υποτίθεται ότι σ? αυτά παραμένουν άνθρωποι το πολύ μέχρι 48 ώρες. Οταν αυτό, όμως, καταστρατηγείται και παραμένουν σ? αυτά κρατούμενοι δύο και τρεις μήνες, οι συνθήκες γίνονται απάνθρωπες”, τονίζει.
Το Στέκι υπογραμμίζει ακόμα ότι το πρόβλημα των συνθηκών κράτησης δεν αφορά μόνο στα Χανιά “αλλά συμβαίνει σε όλη τη χώρα και έχει να κάνει με τη συνολική πολιτική που εφαρμόζει το κράτος για τον σωφρονισμό” και συμπληρώνει: “Αν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει τη χώρα αρκετές φορές για «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων», δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση βελτίωσης των συνθηκών ζωής των κρατουμένων”.
Καταλήγοντας το Στέκι τονίζει ότι έπειτα από τη συνάντηση που είχαν μέλη του με τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων “εξασφάλισαν την συμφωνία του για επίσκεψη γιατρού, που θα εξετάζει τους κρατούμενους τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα”.  

Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα