Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Η πολιτική δια(σ)τροφή της κρητικής διατροφής

Τελευταία η ´κρητική διατροφή´ φαίνεται ότι άρχισε να ´πουλάει´, όπως λένε επικοινωνιακά  και κάθε μέρα πληθαίνουν οι συνήγοροί της από την πλευρά του πολιτικού χώρου, οι οποίοι ξιφουλκούν αλληλοκατηγορούμενοι για αδράνεια ή ολιγωρία σχετικά με την ανάδειξη και προβολή της! Και μάλιστα, θεωρώντας  ότι οι πολίτες έχουν πάθει πλήρη αμνησία, προσπαθούν να αγρεύσουν αυτοδιοικητικά επικοινωνιακά οφέλη,   κατηγορώντας τους άλλους για όσα επί χρόνια οι ίδιοι δεν έκαναν, προσφέροντας μια προκλητική πολιτική δια(σ)τροφή της κρητικής διατροφής στους, κατά την αποψή τους, ´αφελείς και αμνήμονες´ πολίτες.
Ετσι, ο σεμνός κατά τα αλλά πολιτικός κ. Γ. Πλακιωτάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, προσυπογράφει δήλωση ´για την απαξίωση της κρητικής διατροφής από την (παρούσα)  κυβέρνηση´ επισημαίνοντας τα ´ερωτηματικά και την αγανάκτηση που προκαλούν οι αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και της υφυπουργού Μιλένας Αποστολάκη, για την ανάγκη προώθησης στη χώρα μας της μεσογειακής διατροφής´!  
Και άσχετα, βέβαια, αν τα πράγματα έχουν έτσι, όπως τα λέει ο κ. Πλακιωτάκης, αφού εμείς στην Κρήτη τουλάχιστον, ακούσαμε και διαβάσαμε δηλώσεις και του πρωθυπουργού και της κας Αποστολάκη που αναφέρονταν στην κρητική και όχι στη μεσογειακή διατροφή, εκείνο που προκαλεί είναι η δήθεν άγνοιά του για το τι έκανε η κυβέρνηση της οποίας ο ίδιος ήταν μέλος!
Και θυμίζουμε μόνο δυο γεγονότα, που δεν νομίζουμε πως μπορεί να αμφισβητήσει:
Πρώτον. Η κυβέρνηση στην οποία ανήκε το 2007/8, συνέπραξε διά των υπουργών και γραμματέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη δημιουργία και υποβολή φακέλου στην UNESCO από Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Μαρόκο για την αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως άυλης πνευματικής κληρονομιάς. ΄Η κάνουμε λάθος;
Δεύτερον. Η κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος επί σειρά ετών από το 2005 μέχρι το 2009, διαφήμιζε και παρουσίαζε στον ´Αγροτικό Αύγουστο´ που γινόταν στα Χανιά φυλλάδια που είχαν στο εξώφυλλό τους φαρδιά πλατειά τον τίτλο ´Μεσογειακή Διατροφή´! ΄Η κάνουμε και εδώ λάθος;  
Μετά από αυτά ο κ. Πλακιωτάκης και οι άλλοι υποψήφιοι περιφερειάρχες, αν πράγματι ενδιαφέρονται, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, για την κρητική διατροφή πρέπει να ανακοινώσουν τους δικούς τους σχεδιασμούς και τα δικά τους προγράμματα για την ανάδειξη και διάδοσή της. Αναμένουμε!
Ν.Μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα