Στα φωτοβολταϊκά στρέφονται πάρα πολλοί αγρότες των Χανίων, όπως φάνηκε από την τεράστια συμμετοχή στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο. Και όλα αυτά ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Κρήτη θα ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα καθώς μέχρι σήμερα αυτό που αναφερόταν από επίσημα χείλη ήταν ότι θα μείνει έξω από τις σχετικές χρηματοδοτήσεις λόγω μη διασύνδεσής της με το κεντρικό – ηπειρωτικό δίκτυο.
Πάντως, όπως φάνηκε από την προσέλευση, είναι εκατοντάδες οι αγρότες και στα Χανιά που είναι έτοιμοι να βάλουν φωτοβολταϊκά στο χωράφι τους. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί έδωσαν μηχανικοί της εταιρείας ´Αλκων´, που συνεργάζεται με την ΠΑΣΕΓΕΣ, απαντώντας σε όλα τα σχετικά ερωτήματα.
´Δεν πρόκειται να αλλάξει το επάγγελμά του ο κάθε αγρότης. Η πολιτική βούληση είναι να προσθέσει κάποιο εισόδημα στο ήδη παραπαίον αγροτικό εισόδημα. Θα παραμείνει αγρότης αλλά για να γίνει ένας σωστός επενδυτής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος. Εμείς ως τεχνικοί σύμβουλοι της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουμε την αποστολή να ενημερωθούν οι αγρότες, ώστε οι επιλογές που θα κάνουν να μην τους οδηγήσουν σε οδυνηρές εκπλήξεις. Οδυνηρή έκπληξη θα ήταν να εμπιστευτούν ανθρώπους που θα τους δώσουν υλικά κακής ποιότητας π.χ. τρέξαμε τις προάλλες στη Χαλκιδική γιατί ένα πάρκο μετά από έναν χρόνο πήρε φωτιά και καταστράφηκε´, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της μελετητικής εταιρείας ´Αλκων´ κ. Κώστας Κωτσόγιαννης μιλώντας στους δημοσιογράφους. Η συγκεκριμένη εταιρεία, μαζί με άλλες δύο, έχει αναλάβει την υποστήριξη του σχετικού προγράμματος για όλη τη χώρα.
Σε ερώτηση των ´Χ.Ν.´ γιατί γίνεται αυτή η ενημέρωση στα Χανιά, τη στιγμή που οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι η Κρήτη θα μείνει έξω από τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων ο κ. Κωτσόγιαννης αναφέρθηκε σε δικές του πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τελικά και η μεγαλόνησος θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. ´Οι πληροφορίες οι δικές μας από τα Υπουργεία και τη ΔΕΗ είναι ότι μια επιτροπή μελετάει τα περιθώρια τα οποία θα δώσουν για την Κρήτη. Μην ακούτε διάφορα που φημολογούνται, να βλέπεται την πραγματικότητα. Μπορεί η Πολιτεία να πει ότι οι αγρότες της Κρήτης είναι δεύτερης κατηγορίας και όλοι οι αγρότες της χώρας θα πάρουν αυτό το «δώρο» και οι Κρητικοί όχι;´, ανέφερε.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ;
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εγκαταστήσουν οι αγρότες σε έκταση τους φωτοβολταϊκό σύστημα είναι τα παρακάτω:
– Ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι επαγγελματίας αγρότης (από τον ΟΠΕΚΕΠΕ), ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.
– Θα κάνει ένα τοπογραφικό για την έκταση που θέλει να διαθέσει. Το κτήμα θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο (τίτλος κυριότητας και πιστοποιητικό μετεγγραφής στο Υποθηκοφυλάκειο) για τον κάθε αγρότη ή να έχει κάποιο προσύμφωνο αγοράς, αν πρόκειται να το αγοράσει. Για περίπτωση συνιδιοκτησίας υπεύθυνες δηλώσεις όλων των συνιδιοκτητών ότι συναινούν στην εγκατάσταση σταθμού). Αν είναι οριζόντιο και δεν σκιάζεται είναι κατάλληλο, αν είναι επικλινές πρέπει να είναι στραμμένο προς νότο, πρέπει να είναι κοντά στο δίκτυο της ΔΕΗ, να μην είναι σε αρχαιολογικούς χώρους, καλό να μην είναι σε προστατευόμενη περιοχή Natura.
– Το τοπογραφικό διάγραμμα θα πρέπει να είναι με συντεταγμένες κορυφών πολυγώνου κατά ΕΓΣΑ ?87 και απόσπασμα πινακίδας ΓΥΣ κλίμακας 1:5000.
– Υπεύθυνες δηλώσεις (χωριστές) του Ν. 1599/86.
– Στην περίπτωση που το πρόγραμμα δεν ανοίξει για την Κρήτη, με το κόστος του φακέλου που είναι 3.700 ευρώ ( δεν θα το επιβαρυνθεί ο αγρότης).
ΚΟΣΤΟΣ – ΟΦΕΛΟΣ
– Για μια έκταση 2,5 στρ. το κόστος κατασκευής του φωτοβολταϊκού φτάνει τα 300.000 ευρώ. Το 90% θα το καλύψει με μορφή δανείου η ΑΤΕ Leasing, της Αγροτικής Τράπεζας.
– Για την παραπάνω έκταση ο κάθε αγρότης θα λαμβάνει καθαρά, σύμφωνα με την εταιρεία ´Αλκων´, στα πρώτα 12 χρόνια 1.500 ευρώ τον μήνα, τα υπόλοιπα θα πηγαίνουν στην ΑΤΕ και σε άλλες υποχρεώσεις. Και μετά τα 12 ή 15 χρόνια θα παίρνει γύρω στις 60.000 τον χρόνο.
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να πάνε στις κατά τόπους Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών όπου ενημερωμένοι υπάλληλοι θα τους πουν όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Εκδήλωση για
την αγρότισσα
Εκδήλωση εορτασμού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αγρότισσα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 6.30 μ.μ., στο Ενοριακό Κέντρο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αγιά του Δήμου Θερίσου.
Η εκδήλωση οργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας και του Γραφείου Ισότητας σε συνεργασία με τον Δήμο Θερίσου στο πλαίσιο του εορτασμού της 15ης Οκτώβρη Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
´Η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, μεταφέρει ήθη και έθιμα σε νεότερες γενιές, είναι ο θησαυροφύλακας της παράδοσής μας. Στις παρούσες δύσκολες συνθήκες καλείται να σηκώσει ακόμα περισσότερα βάρη στους ήδη κουρασμένους ώμους της. Όχι μόνο αποτελεί τον στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας αλλά διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την κοινωνική και οικονομική συνοχή στον αγροτικό χώρο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αγιά του Δήμου Θερίσου, έχει ως εξής:
Ομιλία από τον προϊστάμενο του Τμήματος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΟΑΔΥΚ κ. Στράτο Μηλιδάκη με θέμα: «Δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις αγρότισσες, στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου».
Παρέμβαση από δύο νέους αγρότες τον κ. Μάρκο Σελλιανάκη, συγγραφέα και την κα Αντωνία Κωστάκη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Πλεμενιανών, οι οποίοι ζουν στην επαρχία και θα στηρίξουν τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να ζουν εκεί.
Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Σταυρούλα» της σκηνοθέτιδας Δέσποινας Καρβέλα. Η ταινία (26?) έχει παραχθεί στο πλαίσιο της σειράς για την τηλεόραση «Γυναικεία Πορτρέτα». Η Καρβέλα σκηνοθετεί με κινηματογραφική ματιά την περίπτωση μιας γυναίκας που είναι αγρότισσα σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας. Η ιστορία της μπορεί να είναι αυτή μιας οποιασδήποτε αγρότισσας, έτσι γίνεται σύμβολο και είναι μια ευκαιρία να δούμε τα προβλήματα της Ελληνίδας αγρότισσας με μια ματιά διεισδυτική και διερευνητική. Την ταινία θα προλογίσει η σκηνοθέτης´.