Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Ελεγχοι χωρίς μπλοκάκια

Αντιμέτωποι με πρόστιμα αλλά και με την αυτόφωρη διαδικασία βρίσκονται από χθες οι παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου καθώς έληξε η περίοδος προσαρμογής ενός μηνός που είχε δοθεί από το Υπουργείο.
Στα Χανιά πάντως η Δημοτική Αστυνομία αδυνατεί να επιβάλλει πρόστιμα καθώς ακόμα δεν έχει παραλάβει τα απαραίτητα μπλοκάκια από το Υπουργείο.
Το γεγονός αυτό, επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους στα ´Χανιώτικα νέα´, τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Ντάλλας όσο και ο προϊστάμενος της Δημοτικής αστυνομίας, Γιάννης Καραντωνάκης. «Μέχρι την Παρασκευή, δεν είχαμε παραλάβει τα μπλοκάκια από το Υπουργείο, συνεπώς δεν μπορούσε η Δημοτική Αστυνομία να επιβάλλει πρόστιμα», σημείωσε ο κ. Ντάλλας τονίζοντας ότι το θέμα εξαρτάται αποκλειστικά από το Υπουργείο.
«Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία επιβολής προστίμων πρέπει να έχουμε τα ειδικά μπλοκάκια, τα οποία είναι αριθμημένα με ανάγλυφο το σήμα του Υπουργείου επάνω», σημειώνει ο κ. Καραντωνάκης, τονίζοντας ότι «επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με το Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα και μας είπαν να καταγράφουμε τις παραβάσεις πάνω στα βιβλία των επιχειρήσεων, μέχρι να έρθουν τα μπλοκάκια. Σε περίπτωση όμως που ο παραβάτης είναι ιδιώτης πώς θα καταγράψει η Δημοτική Αστυνομία την παράβαση;».
Πάντως, η Δημοτική Αστυνομία στα Χανιά δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, εφόσον λυθούν τα τεχνικά θέματα από το αρμόδιο Υπουργείο. «Είμαστε έτοιμοι ως Δημοτική Αστυνομία», αναφέρει ο κ. Καραντωνάκης, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 300 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και όπου χρειάστηκε έγιναν «αυστηρές συστάσεις».
«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν αφήνει περιθώρια μη-συμμόρφωσης ο νέος νόμος», τονίζει ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Χανίων. «Μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται θετικά οι πολίτες στα Χανιά, αλλά μην ξεχνάμε ότι ακόμα είναι καλός ο καιρός και κάθονται έξω».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχει δώσει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Α. Δημόπουλος για τον αντικαπνιστικό νόμο, τα μπαλκόνια και οι ταράτσες των δημοσίων κτηρίων δεν θεωρούνται εξωτερικοί χώροι, άρα το κάπνισμα απαγορεύεται και εκεί. Οι καπνιστές μπορούν να ανάβουν τσιγάρο μόνο έξω από το κτήριο.
ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Αναφορικά με τα πρόστιμα, αυτά εξαρτώνται από τους χώρους στους οποίους θα καταγράφεται η παράβαση. Για παράδειγμα, το κάπνισμα στο γραφείο τιμωρείται με 50 ευρώ, ενώ το κάπνισμα σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία (π.χ. Νοσοκομεία) τιμωρείται με 100 ευρώ. Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε κάθε υποτροπή τόσο όσον αφορά τον καπνιστή όσο και τον υπεύθυνο του χώρου, όπου καταγράφεται η παράβαση. Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης καφετέριας την πρώτη φορά θα πληρώσει 500 ευρώ, τη δεύτερη 1.000 ευρώ και την τρίτη 3.000 ευρώ.
Μάλιστα, σε περίπτωση που ο παραβάτης αρνηθεί να παραλάβει την κλήση από τη Δημοτική Αστυνομία, τότε αντιμετωπίζει ακόμα και την αυτόφωρη διαδικασία. Όπως πάντως επισημαίνει ο κ. Καραντωνάκης στα ´Χ.Ν.´, «υπάρχουν αρκετά πράγματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει και περιμένουμε την ερμηνευτική εγκύκλιο από το Υπουργείο».
«Είμαστε σίγουροι ότι το πρώτο διάστημα θα συναντήσουμε περιπτώσεις άρνησης παραλαβής του προστίμου. Ενδεχομένως κάποιοι να διαπληκτιστούν με τους δημοτικούς αστυνομικούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμείς τι θα πρέπει να κάνουμε;», διερωτάται ο κ. Καραντωνάκης, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από το Υπουργείο.
Ο κ. Καραντωνάκης, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα λυθούν αυτά τα προβλήματα ώστε να μπορέσει και η Δημοτική Αστυνομία στα Χανιά να εφαρμόσει τον νόμο. Διευκρίνισε πάντως, ότι η διαδικασία ελέγχων δεν σταματά, καθώς οι δημοτικοί αστυνόμοι έχουν εντολή να ανταποκρίνονται σε καταγγελίες αλλά και να πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ειναι απαραδεκτη και υποκριτικη ηκατασταση στην πολη. Η συντεχνια των καταστηματαρχων που επιμενει να καταπατει το νομο επιβαλει το καπνισμα σε καθε πολιτη, θελει δε θελει, σε ευαλωτες ομαδες, σε παιδια, με τσαμπουκα και θρασος και φυσικα την συμπραξη των δημαρχων και της πολιτειας. Απαραδεκτο να υπαρχουν μονο 2-3 μερη να παει κανεις αν θελει να μην καπνισει με το ζορι. !!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα