Γράφει ο Σταυρουλάκης Αρτεμ. Κωνσταντίνος*
Πώς εξοφλούνται οι επαγγελματικές συναλλαγές από 1/6/2010 για φορολογικά στοιχεία άνω των 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1091/14.6.2010 Παράγραφος 25α΄ για φορολογικά στοιχεία (είτε αγοράς αγαθών είτε λήψης υπηρεσιών) που εκδίδονται μετά την 1/6/2010 και έχουν ΣΥΝΟΛΙΚΗ αξία 3.000 και άνω υπάρχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ εξόφλησης από τον ΛΗΠΤΗ του φορολογικού στοιχείου, με επιταγές δικές του ή πελάτη του ή μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με ταχυδρομική επιταγή. Δηλαδή, δεν χρειάζεται πια -όπως έλεγε ο προηγούμενος νόμος- δίγραμμη επιταγή και το όριο από 15.000 που ήταν, πήγε στα 3.000 ευρώ. Δηλαδή εξοφλώντας αυτά τα τιμολόγια με μια οποιαδήποτε επιταγή δική μας ή του πελάτη μας ή καταθέτοντας την οφειλή σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή χρησιμοποιώντας ταχυδρομική επιταγή τότε και μόνο δεν θα έχουμε τον φόβο ενός προστίμου.
Υποχρέωση και για έκδοση
Απόδειξης Εκχώρησης Επιταγών.
Οταν εξοφλείται η προαναφερόμενη υποχρέωση και δίδεται επιταγή πρέπει να εκδώσουμε Πινάκιο ή Απόδειξη Εκχώρησης Αξιόγραφων. Δηλαδή δεν δίνουμε απλά την επιταγή και κρατάμε μονάχα μια φωτοτυπία αυτής αλλά εκδίδουμε και μια αθεώρητη Απόδειξη Εκχώρησης Αξιογράφων (αν δεν έχετε την αγοράζετε από το βιβλιοπωλείο) Στην απόδειξη πρέπει να αναγράφονται εκτός από τα στοιχεία των εκχωρουμένων επιταγών (εκδότης, αξία, ημερομηνία λήξης, τελευταίος οπισθογράφος κ.λπ.) και τα στοιχεία των παραστατικών που εξοφλούνται με τις υπόψη επιταγές.
Τι γίνεται με την τμηματική εξόφληση
των ως άνω φορολογικών στοιχείων.
Οι υποχρεώσεις που είπαμε ισχύουν τόσο για την ολική, αλλά και για την τμηματική εξόφληση ενός τιμολογίου. Δηλαδή εάν ένα τιμολόγιο είναι π.χ. αξίας 4.000 ευρώ και εμείς δίδουμε 2.000 και 2.000 ευρώ δεν σημαίνει ότι επειδή δίδουμε ποσά λιγότερα των 3.000 ευρώ απαλλασσόμαστε. Το φορολογικό στοιχείο είναι αυτό που μετράει και εφόσον είναι άνω των 3.000 ευρώ ισχύουν όλες οι υποχρεώσεις που προαναφέραμε.
Ποιος πληρώνει το πρόστιμο;
Σε περίπτωση μη εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων, περί έκδοσης απόδειξης εκχώρησης αξιόγραφων, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 1 και 2α΄, του Ν. 2523/1997, που επισύρουν μια γενική παράβαση κατά χρήση και πρόστιμο ανάλογο της κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων, στο πρόσωπο του λήπτη του σχετικού προς εξόφληση φορολογικού στοιχείου. Προσοχή, υπενθυμίζω αν δεν τηρηθούν τα ανωτέρω το πρόστιμο το πληρώνει μόνο ο λήπτης των φορολογικών στοιχείων και όχι ο εκδότης.
Στην περίπτωση τμηματικής ή ολικής εξόφλησης, από τον λήπτη των φορολογικών στοιχείων μέσω τραπεζικού λογαριασμού, η απόδειξη της συναλλαγής θα πρέπει να προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο π.χ. από τα εκδιδόμενα τραπεζικά παραστατικά ή έγγραφα, που αποδεικνύουν την κίνηση του λογαριασμού τα οποία επίσης πρέπει να διαφυλάσσονται από τον λήπτη του στοιχείου.
Τι γίνεται στους Συμψηφισμούς;
Στις περιπτώσεις που οι αντισυμβαλλόμενοι είναι ταυτόχρονα προμηθευτές και πελάτες (λήπτες φορολογικών στοιχείων) δεν μπορούν να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συμψηφισμούς. Δηλαδή δεν γίνεται να κάνουν απλά έναν συμψηφισμό με κάποιο χαρτί. Κατά συνέπεια πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία εξόφλησης κάθε στοιχείου αξίας άνω των 3.000 ευρώ με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού!!! (Εξαίρεση ο συμψηφισμός αμοιβαίων ανταπαιτήσεων μεταξύ μητρικής και θυγατρικών εταιρειών).
Ποιες οι υποχρεώσεις από 1/6/2010
για φορολογικά στοιχεία αγοράς αγροτικών προϊόντων από παραγωγούς με συνολική αξία άνω των 1.000 ευρώ.
Με επιταγή του αγοραστή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αποκλειστικά και μόνο εξοφλούνται (μερικά ή ολικά) και τα φορολογικά στοιχεία αξίας χιλίων (1.000) ευρώ και άνω, που αφορούν αγορές αγροτικών προϊόντων από πρόσωπο που παράγει τα προϊόντα αυτά, καθώς επίσης και το ποσό που αποδίδεται από τον μεσολαβητή εντολέα (π.χ. ελαιουργός).
Αυτό σημαίνει ότι π.χ για μια επιχείρηση τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, για τις αγορές από αγρότες παραγωγούς το όριο είναι 1.000 ευρώ αλλά οι αγορές π.χ των επίπλων ή των ηλεκτρονικών υπολογιστών της το όριο είναι τα 3.000 ευρώ (βλέπε ανωτέρω).
Ολα όσα προαναφέρθηκαν για την διαδικασία ισχύουν και εδώ.
Από 1/1/2011 ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ για φορολογικά στοιχεία άνω των 3.000 ευρώ.
Από 1/1/2011 είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων που αφορούν συναλλαγές άνω των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μέσω ηλεκτρονικού συστήματος σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών!!! Μόνο αν είναι συναλλαγές με τους ιδιώτες υπάρχει απαλλαγή?
Οι ως άνω τραπεζικές κινήσεις, που αφορούν εξόφληση συναλλαγών μεταξύ επιτηδευματιών, αξίας άνω των 3.000 ευρώ, για τις οποίες δεν ισχύει το τραπεζικό απόρρητο, διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου για την διενέργεια άμεσων διασταυρώσεων των σχετικών συναλλαγών.
Από 1/1/2011 και οι ΙΔΙΩΤΕΣ θα εξοφλούν υποχρεωτικά μέσω Τράπεζας τα φορολογικά στοιχεία αξίας
άνω των 1.500 ευρώ (με ΦΠΑ).
Καθιερώνεται η εξόφληση των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται μετά την 1/1/2011 με αξία άνω των 1.500 ευρώ και που εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, να γίνεται αποκλειστικά μέσω Τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.
Οι Τράπεζες θα χρεώνουν για τις συναλλαγές αυτές;
Οι Τράπεζες δεν επιτρέπεται να χρεώνουν αμοιβές για τη λειτουργία των επαγγελματικών λογαριασμών για οποιαδήποτε περίπτωση αναφέραμε πιο πριν.
* οικονομολόγος Πανεπιστημίου Μακεδονίας
E-mail : fotakado@otenet.gr