Γνωριμία με την κομποστοποίηση είχαν χθες μαθητές και πολίτες κατά τη διάρκεια της ολοήμερης εκδήλωσης που πραγματοποίησε η ΔΕΔΙΣΑ στον χώρο στάθμευσης δίπλα από το θέατρο ανατολικής Τάφρου στο Κουμ Καπί.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και εξοικείωση των Χανιωτών με την κομποστοποίηση. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με περίπτερα και κατασκευές, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, δεκάδες μαθητές σχολείων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα οφέλη του παραγόμενου κόμποστ για το περιβάλλον και τις καλλιέργειες. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δράσεις επίδειξης μέρους της κομποστοποίησης και επεξήγησης του συνόλου της διαδικασίας που γίνεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Χανίων, ενώ παράλληλα έγιναν επιδείξεις οικιακής κομποστοποίησης από το ΤΕΙ Κρήτης. Στους επισκέπτες διανέμονταν φυτά και κόμποστ, ενώ τα μικρά παιδιά μπορούσαν από μόνα τους να δημιουργήσουν τα δικά τους φυτά με την βοήθεια προσωπικού από τη ΔΕΔΙΣΑ και να τα πάρουν μαζί τους φεύγοντας. Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΔΕΔΙΣΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Bioforsk, και τη ΔΕΥΑ Χανίων. Οπως ανέφερε στα “Χ.Ν” ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ και Διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης κ. Κώστας Πατεράκης” η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτιστοποίηση Ανάκτησης και Κομποστοποίησης του Οργανικού Κλάσματος των Στερεών Αστικών Αποβλήτων & Αποτελεσματική Αξιοποίηση του Κόμποστ σε Αγροτικές και Περιβαλλοντικές Εφαρμογές».
Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Η κομποστοποίηση αποτελεί μια καινοτόμο, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική μέθοδο για την επεξεργασία του βίο -αποικοδομήσιμου μέρους των παραγόμενων απορριμμάτων (υπολείμματα τροφών, φρούτων, λαχανικών, κ.ά.). Το κόμποστ των απορριμμάτων Χανίων, όπως και κάθε άλλο οργανοχουμικό υλικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως: Βελτιωτικό εδάφους για την αποκατάσταση ή ετήσια συντήρηση της γονιμότητας του εδάφους σε δενδρώνες, αμπελώνες, ελαιώνες, πάρκα, δενδροστοιχίες.
Συστατικό υποστρωμάτων για την ανάπτυξη καλλωπιστικών φυτών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Το Εργοστάσιο επεξεργάζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα του Νομού, που συγκεντρώνονται στους πράσινους κάδους.
“Η ΔΕΔΙΣΑ είναι πρωτοπόρος στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων σε επίπεδο χώρας.
Οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα κομποστοποίησης-ανακύκλωσης και μέσα από τις συγκεκριμένες δράσεις προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε αυτό το αίσθημα” τόνισε ο κ. Πατεράκης. Ο ίδιος ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη Παρασκευή στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εσπερίδα στο ξενοδοχείο Ακάλι, με θέμα το πρόγραμμα κομποστοποίησης και τα οφέλη του κόμποστ στις καλλιέργειες.