Βερολίνο
Στήριξη στην κυβέρνηση για τη μέχρι στιγμής εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιοργκ Ασμουσεν, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή, υπό μορφή αιχμής, πως η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών έναντι της Αθήνας-ταυτόχρονα με την απαρέγκλιτη εκπλήρωση των στόχων καθ´ όλη τη διάρκεια της τριετίας και τα βήματα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Γιοργκ Ασμουσεν, πιθανός διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ χαρακτηρίζει πρόωρη κάθε συζήτηση για παράταση του μνημονίου χωρίς όμως να κλείνει την ´πόρτα´.
Δεν επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι αχρείαστες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα[…] Το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.
Με φόντο την επικείμενη δυσμενή αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους για την περίοδο 2006 – 2009, ο Γιοργκ Ασμουσεν σημειώνει την απόλυτη ανάγκη ενός μηχανισμού αξιόπιστων δημοσιονομικών στοιχείων -´εάν διορθώνεις στοιχεία, έχεις τεράστιες δυσκολίες στις αγορές´, υπογραμμίζει. Αναφέρει ότι παρατηρούνται δυσκολίες με τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 που θα επηρεάσουν και τα στοιχεία του 2010 και του 2011, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο για τον δείκτη εμπιστοσύνης των αγορών.
Διαμάχη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ
Στο μεταξύ, βίντεο και δηλώσεις από το 2009 επιστράτευσαν την Τετάρτη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οξύνοντας τη διαμάχη τους για το ύψος του ελλείμματος ενώ αφορμή για νέο γύρο αντιπαράθεσης έδωσε το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομίας της χώρας, Πέερ Στάινμπρουκ, στο οποίο αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου τού είχε πει στις αρχές του 2009 πως ´δεν ήταν βέβαιος εάν πράγματι ήθελε να κερδίσει τις εκλογές´.
Οι δηλώσεις, ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, ?αποδεικνύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ήξερε την κατάσταση της οικονομίας και συνειδητά επέλεξε να παραπλανήσει και να εξαπατήσει πολιτικά τον ελληνικό λαό´.
Με αφορμή την αναφορά του Γερμανού πρώην υπουργού, ο κ.Πεταλωτής από την πλευρά του τόνισε ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν στο ελληνικό κράτος και πως ο κ. Παπανδρέου έθετε το ερώτημα – που πρέπει να απαντήσει η ΝΔ- για το «πού πήγαν αυτά». Σημείωσε δε ότι το γεγονός πως οι δαπάνες του δημοσίου που επιβάρυναν τον πολίτη και δεν ήταν αναγκαίες, περιορίστηκαν κατά 50%, αποδεικνύει ότι υπήρχαν και υπάρχουν λεφτά.
Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από το Φεβρουάριο του 2009, ο κ.Παπανδρέου ζητούσε εκλογές για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της εξαπάτησης».