Πίτα μυρωδάτη, στραπατσάδα της γιαγιάς και παξιμαδάκια μεθυσμένα είναι μερικές από τις απολαυστικές συνταγές που περιλαμβάνει το βιβλίο ´Παίζοντας με τις γεύσεις´ των παιδιών του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων (Θ.Χ.Π.Χ.), το οποίο παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου.
Το βιβλίο δημιουργήθηκε μέσα από τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου μαγειρικής, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2010 στο πλαίσιο του προγράμματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία του Θ.Χ.Π. Χανίων.
Όπως αναφέρει στο προλογικό της σημείωμα στο βιβλίο η υπεύθυνη του προγράμματος Ευτυχία Σπυριδάκη ´με τον μικρό εξοπλισμό που διαθέτουμε και με ό,τι υλικά είχαμε κάθε φορά στη διάθεσή μας ξεκινήσαμε δειλά – δειλά αλλά με μεγάλο ενθουσιασμό´ και προσθέτει: ´Σκοπός μας είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν δεξιότητες στον χώρο της κουζίνας, να γνωρίσουν τα εργαλεία και τα σκεύη της μαγειρικής καθώς και διάφορα προϊόντα και τρόφιμα. Να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτά και πάνω από όλα να μπορούν να συνεργάζονται και να δημιουργούν. Τα περιορισμένα υλικά που διαθέτουμε έδωσαν τη δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους να παίξουν με τις γεύσεις και να δημιουργήσουν τις δικές τους συνταγές με τη δική τους σφραγίδα. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα ικανοποιητικό και τους γέμιζε ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση´.
Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους η κα Σπυριδάκη τόνισε ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Θοδωρή Παπαγρηγοράκη, ενώ η έκδοση του βιβλίου χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχία Αυτοδιοίκηση Χανίων.
Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αρμόδιος σε θέματα Πρόνοιας, Γιώργος Δελημπαλταδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε αξιέπαινη την προσπάθεια που έγινε και συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής να ανοιχθεί το Θεραπευτήριο στην κοινωνία: ´Στην παρουσίαση θα έρθουν οι γονείς των παιδιών, συγγενείς και εκπρόσωποι φορέων και σιγά – σιγά τα παιδιά επικοινωνούν μαζί μας, τα γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι είναι κομμάτι της κοινωνίας μας και όχι ένα άλλο τμήμα όπως ίσως το θεωρούσαμε παλαιότερα´, δήλωσε ο κ. Δελημπαλταδάκης μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά της η διοικήτρια του Θ.Χ.Π.Χ. Αμαλία Μπασιά, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του βιβλίου, τόνισε ότι το νεοσύστατο τμήμα μαγειρικής ιδρύθηκε μέσα από την αναμόρφωση του προγράμματος που δρομολόγησε η νέα διοίκηση: ´Η εκπαιδεύτρια των παιδιών κα Ιωάννα Αλόγλου τα εκπαίδευσε πολύ καλά και επειδή είδαμε ότι αξίζει τον κόπο να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια προχωρήσαμε στην έκδοση του βιβλίου´, είπε η κα Μπασιά και πρόσθεσε: ´Τα παιδιά και οι γονείς τους δικαιούνται μια χαρά αλλά κυρίως το Διοικητικό Συμβούλιο, οι υπάλληλοι αλλά και εγώ προσωπικά θέλουμε ένα Ιδρυμα ανοιχτό στην κοινωνία. Θέλουμε την αποϊδρυματοποίηση να την κάνουμε πράξη´.
Τέλος, ο αντινομάρχης Μανώλης Φραγκάκης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ´η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στηρίζει πάντα το έργο των δομών εκείνων που φροντίζουν για την πρόοδο και την ανάπτυξη των πιο ευαίσθητων ομάδων του κοινωνικού μας συνόλου και πράγματι το Θεραπευτήριο αποτελεί μια τέτοια δομή´.
Ελλείψει κράτους… εθελοντισμός
Οπως σε όλα τα δημόσια προνοιακά Ιδρύματα από το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων δεν λείπουν τα προβλήματα. Προβλήματα που σε περίοδο οικονομικής κρίσης εντείνονται και για την επίλυσή τους επιστρατεύεται… ο εθελοντισμός.
Θέσαμε στον υποδιοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Δελημπαλταδάκη το ζήτημα των υποδομών και του προσωπικού και στην απάντησή του σημείωσε: ´Το Θ.Χ.Π.Χ. έχει ανοιχτεί στην κοινωνία προ πολλού και έχει γίνει αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες. Άρα οι χορηγίες, οι δωρεές και η οικονομική στήριξη σε κάποια είδη είναι σημαντική και ευχαριστούμε όλους εκείνους που έχουν ευαισθητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκτός από την κα Μπασιά και τους εργαζομένους γιατί καταθέτουν την ψυχή τους γι? αυτό το έργο και τον σκοπό αυτό´.
Ειδικότερα για τη συμβολή του κράτους στην επίλυση των προβλημάτων του Θεραπευτηρίου ο κ. Δελημπαλταδάκης τόνισε ότι ´εκείνο που η Πολιτεία μπορεί να κάνει για το Θεραπευτήριο είναι ένας προγραμματισμός για την επισκευή κτηρίων που υπάρχουν και είναι ανεκμετάλλευτα και την περίφραξη του χώρου´ και πρόσθεσε ότι και για τα δύο αυτά είναι σε εξέλιξη κάποιες μελέτες, ενώ η χρηματοδότησή τους θα γίνει μέσω του ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε λίγο αργότερα η διοικήτρια του Θεραπευτηρίου κα Μπασιά, έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση δύο κτηρίων που βρίσκονται στον χώρο του Θεραπευτηρίου την οποία και έχουν αναλάβει εθελοντές μηχανικοί όπως και μια μελέτη για την περίφραξή των κτηρίων που εκπόνησε η Διεύθυνση Δημόσιων Έργων της Νομαρχίας: ´Προσπαθούμε και είμαστε σε καλό δρόμο. Η χρηματοδότηση θεωρείται εξασφαλισμένη αρκεί να πάμε τις μελέτες´, είπε η κα Μπασιά για το συγκεκριμένο θέμα.
Δημ. Μαρ.