Βουδαπέστη
Οι πρώτες επιπτώσεις από την τοξική λάσπη στο οικοσύστημα του Δούναβη άρχισαν ήδη να καταγράφονται, καθώς εντοπίστηκαν πολλά νεκρά ψάρια στο τμήμα του ποταμού που διασχίζει την Ουγγαρία.
Μετά την ανακοίνωση των Αρχών ότι η τοξική λάσπη έφτασε στον ποταμό, σήμανε συναγερμός στις γειτονές χώρες καθώς ο Δούναβης, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης μετά τον Βόλγα, διασχίζει αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Ρουμανίας. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Τζο Χένον, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ενωση είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν η καταστροφή λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Στη Βουλγαρία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα νερά του ποταμού, αλλά μέχρι χθες βράδυ, τα επίπεδα ενεργού pH, οι θερμοκρασίες νερού και τα επίπεδα οξυγόνου δεν υπερέβαιναν τις συνηθισμένες τιμές. Αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιούνται και στη Ρουμανία, ενώ φαίνεται ότι δεν απειλείται η Σλοβενία.
ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΜΑΡΚΑΛ
Εν τω μεταξύ, τεράστια είναι η καταστροφή στον ποταμό Μάρκαλ, ο οποίος επλήγη άμεσα από το ´τοξικό τσουνάμι´. Ολο το οικοσύστημα του ποταμού καταστράφηκε από τη μόλυνση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο περιφερειακός επικεφαλής των ουγγρικών Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών, Τίμπορ Ντόμπσον.
´Ολόκληρο το οικοσύστημα του ποταμού Μάρκαλ καταστράφηκε, καθώς το πολύ υψηλό επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων σκότωσε τα πάντα´, δήλωσε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
´Ο Μάρκαλ καταδικάστηκε σε θάνατο όταν η κόκκινη λάσπη που μετέφερε το ρυάκι Τόρνα τον κατέκλυσε´, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ποταμό αυτόν ο οποίος επλήγη άμεσα από την κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο αλουμίνας του Αζκα στη δυτική Ουγγαρία.
´Προσπαθήσαμε να μειώσουμε το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων στον Μάρκαλ σε πολλά σημεία με γύψο και οξύ, αλλά ήταν μάταιο´, προσέθεσε ο Ντόμπσον, σημειώνοντας ότι ο στόχος ήταν να αποκατασταθούν τα επίπεδα των αλκαλικών ενώσεων κάτω του 9 στον Ράμπα και τον Δούναβη για να σωθούν τα οικοσυστήματά τους.
Εκτός από τις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν από τις ουγγρικές αρχές για την εξουδετέρωση των αλκαλικών ουσιών στα νερά του ποταμού Μάρσαλ, στις 5 και 6 Οκτωβρίου, εγκάρσια φράγματα τοποθετήθηκαν την Τετάρτη για να μειωθεί η ταχύτητα ροής των υδάτων και να διασφαλιστεί κατακάθιση των ουσιών. Ταυτόχρονα οι ουγγρικές αρχές αποφάσισαν ότι στο φράγμα που λειτουργεί στον ποταμό Μάρσαλ πρέπει να προκληθεί υπερχείλιση των υδάτων, μέτρο που θα διασφαλίσει τη διάλυση των ουσιών και την κατακάθισή τους.