Η εφαρμογή του κόμποστ στις καλλιέργειες των Χανίων μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς εμπλουτίζει το χώμα με πολύτιμες οργανικές ουσίες δίνοντας έτσι ποιοτικότερα προϊόντα.
Ωστόσο, η εφαρμογή του μέχρι στιγμής κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της έλλειψης ενημέρωσης των παραγωγών.
Αυτά τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας με θέμα την κομποστοποίηση που διοργάνωσαν η ΔΕΔΙΣΑ σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Bioforsk και τη ΔΕΥΑ Χανίων στο πλαίσιο προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι δυστυχώς η ανάγκη χρησιμοποίησης οργανικών ουσιών στο έδαφος προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της παραγωγής, παρότι για τους παλαιότερους αγρότες ήταν αυτονότητη, σήμερα δεν λαμβάνεται υπόψη: ´Το έδαφος είναι το πεπτικό σύστημα του φυτού. Όταν στο έδαφος βάλεις την οργανική ουσία αρχίζει και δημιουργείται ζωή, δομή στο έδαφος, κρατάει καλύτερα το νερό και το φυτό βγάζει καλύτερη παραγωγή. Αυτή είναι η βασική αρχή που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και αυτό θα μας κάνει να απεξαρτηθούμε από την αγροτική παραγωγή, η οποία στηρίζεται περισσότερο στο πετρέλαιο. Όταν αυτή τη στιγμή για κάθε 1.000 θερμίδες παραγωγής φυτού που βγάζουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 7.000 με 10.000 θερμίδες από πλευράς πετρελαίου (λιπάσματα κ.λπ.) αυτό δεν είναι βιώσιμο´, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε ότι το κόμποστ είναι μια γενική πρακτική πολύτιμη για να δημιουργηθεί η αναγκαία δομή του εδάφους.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή το κόμποστ δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη πληροφόρησης των παραγωγών: ´Πολλές φορές ακούω τον κόσμο να λέει ότι το κόμποστ μπορεί να έχει βαρέα μέταλλα. Αυτό όμως συμβαίνει σε περιοχές που υπάρχει βαριά βιομηχανία. Πότε όμως είχαμε βαριά βιομηχανία στα Χανιά για να έχουμε την παραγωγή των μετάλλων; Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική´, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης και συνεχίζοντας διευκρίνισε ότι το κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια στον Νομό Χανίων όπως επίσης και για την αποκατάσταση λατομείων.
ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤ
Το κόμποστ που παράγεται από τη ΔΕΔΙΣΑ μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως επεσήμανε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ και διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Κώστας Πατεράκης: ´Η κομποστοποίηση είναι μια διαδικασία επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων που πρέπει να γίνεται και αποτελεί μέρος της λύσης των στερεών αποβλήτων. Η κομποστοποίηση στο ΕΜΑΚ έχει προχωρήσει αρκετά σε σχέση με το ξεκίνημα του εργοστασίου και σήμερα παράγουμε περίπου 8.000 τόνους κόμποστ, το οποίο διατίθεται σε περιβαλλοντικές και γεωργικές εφαρμογές´, ανέφερε ο κ. Πατεράκης και πρόσθεσε ότι στις καλλιέργειες που αναπτύσσονται στον Νομό Χανίων (ελιές, πορτοκάλια κ.λπ.) το κόμποστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα.
´Σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης και το ΜΑΙΧ τοπικά και με το ΕΘΙΑΓΕ σε εθνικό επίπεδο, το προϊόν παρακολουθείται συνεχώς και τα αποτελέσματα – αναλύσεις δείχνουν ότι αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα στη γεωργία´, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πατεράκης, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε ότι η ΔΕΔΙΣΑ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για το προϊόν αυτό που παράγεται στα Χανιά αλλά και να αξιοποιηθεί το κόμποστ από τους τελικούς αποδέκτες του, δηλαδή τον αγροτικό κόσμο του Νομού.