Όσλο
Στον Κινέζο αντοφρονούντα, Λιου Σιαομπό, αποδίδεται το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωση που προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου.
Ο 54χρονος Λιου βραβεύεται ´για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα´. Ο αγώνας του καλύπτει πολλές δεκαετίες που χαρακτηρίζονται κυρίως από μακρές περιόδους κράτησης.
Καθηγητής λογοτεχνίας, που έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιου του Πεκίνου, είναι ένας παγκοσμίως γνωστός διανοούμενος, βετεράνος των Κινέζων διαφωνούντων και εξέχουσα φυσιογνωμία του δημοκρατικού κινήματος της πλατείας Τιενανμέν.
Τον περασμένο Δεκέμβριο φυλακίστηκε για 11 χρόνια -ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους Κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Οσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η βράβευση του Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης ´αντιβαίνει πλήρως στις αρχές´ του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, ο Κινέζος διαφωνών, Ουέι Τζινσένγκ, επέκρινε, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται εξόριστος, τη βράβευση με Νόμπελ Ειρήνης του Λιου Σιαομπό εκτιμώντας ότι ο βραβευθείς είναι ένας μετριοπαθής, έτοιμος να συνεργαστεί με το κομμουνιστικό καθεστώς.
Ο Ουέι, που έχει περάσει περίπου είκοσι χρόνια στις κινεζικές φυλακές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Πεκίνο ανέχεται εδώ και καιρό τις θέσεις του Λιου και ότι ο νέος νομπελίστας έχει στο παρελθόν επικρίνει τους πιο ριζοσπάστες διαφωνούντες.
´Κατά τη γνώμη μου το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Λιου Σιαομπό διότι είναι διαφορετικός από την πλειοψηφία των διαφωνούντων´, δήλωσε ο Ουέι.
Ο Λιου ´έκανε κινήσεις προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης και επέκρινε τους άλλους διαφωνούντες που έχουν υποφέρει´, πρόσθεσε.
Εξάλλου ο Ουέι επεσήμανε ότι η αντίδραση του Πεκίνου μετά τη βράβευση του Λιου ήταν μάλλον συγκρατημένη. ´Ισως γι? αυτόν το λόγο οι Νορβηγοί μπόρεσαν να αντισταθούν στην πίεση´ των κινεζικών αρχών και να βραβεύσουν τον Λιου με το Νόμπελ παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου, υπογράμμισε ο Ουέι.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ θα βοηθήσει τον Λιου Σιαομπό να αποφυλακιστεί νωρίτερα και θα ενθαρρύνει και άλλους μετριοπαθείς διαφωνούντες καθώς και όλους τους Κινέζους, να συνεργαστούν με το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
´Δεκάδες χιλιάδες´ Κινέζοι αξίζουν το βραβείο, πρόσθεσε ο Ουέι, 60 ετών, που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1997 αφού πέρασε 18 χρόνια στις κινεζικές φυλακές.
ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, ζήτησαν χθες την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, με τον Μπάρακ Ομπάμα να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι ο κάτοχος πλέον του Νόμπελ Ειρήνης, ´θυσίασε την ελευθερία του για τα πιστεύω του´ και ´εκφράστηκε για την προώθηση διεθνών αξιών μέσα από ειρηνικά και μη βίαια μέσα´.