ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΟΥΛ
´Εφυγε´ ο Σόλομον Μπερκ
Ο Αμερικανός τραγουδιστής Σόλομον Μπερκ, γνωστός ως “βασιλιάς της σόουλ” έφυγε χθες από τη ζωή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Αμστερνταμ. Ο Μπερκ θα έδινε συναυλία αύριο το βράδυ στο Αμστερνταμ μαζί με το συγκρότημα De Dijk.
Γεννημένος στις 21 Μαρτίου του 1940 στη Φιλαδέλφεια, ο διάσημος τραγουδιστής της R&B και της σόουλ έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το τραγούδι “Everybody Needs Somebody to Love”, από την ταινία “Blues Brothers” το 1980.
“Μπορώ να επιβεβαιώσω το θάνατο του Σόλομον Μπερκ”, δήλωσε η Αντουανέτ Σπάανς εκπρόσωπος του Σίπχολ. Η ίδια πρόσθεσε πως δεν μπορεί να διευκρινίσει αν το τραγουδιστής πέθανε μέσα στο αεροπλάνο ή μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΥΠΕΞ
Καταδίκη της θανατικής ποινής
Παρίσι
Εκκληση στα κράτη που εφαρμόζουν ακόμα την θανατική ποινή να την καταργήσουν, απηύθυνε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, καταδικάζοντας τις ´βάρβαρες συνθήκες´ επιβολής της, κυρίως εναντίον των αναπήρων και των ανηλίκων.
´Σήμερα (σ.σ. χθες) γιορτάζεται η 8η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής, που έχει επισήμως αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007´.
´Καλώ όλες τις χώρες, στις οποίες ισχύει ακόμα να την καταργήσουν και να θεσπίσουν ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις και τις καταδίκες´, επισήμανε.
Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ´που μάχονται για τον σκοπό αυτό, έχουν την υποστήριξη όλων των πρεσβευτών μας από τους οποίους ζητώ, στο πλαίσιο της ημέρας αυτής, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και τα κέντρα αποφάσεων´, υπογράμμισε ο Κουσνέρ.
Σε περίπου τριάντα χώρες ´οι Πρεσβείες μας και τα πολιτιστικά ινστιτούτα άνοιξαν τις πόρτες τους και οργάνωσαν ομιλίες και συζητήσεις υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής´, πρόσθεσε.
´Πολύ συχνά, ανήλικοι ή άνθρωποι με πνευματικές αναπηρίες εκτελούνται. Οι εκτελέσεις αυτές γίνονται καμιά φορά δημόσια ή κάτω από βάρβαρες συνθήκες´, είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.
Η θανατική ποινή ισχύει σε δύο υπερδυνάμεις, στις ΗΠΑ και την Κίνα καθώς και σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Τέλος, ο Μπερνάρ Κουσνέρ αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της δημιουργίας μιας Διεθνούς Επιτροπής κατά της Θανατικής Ποινής, που θα έχει στόχο ένα παγκόσμιο μορατόριουμ για την πλήρη και οριστική κατάργηση της εσχάτης των ποινών.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Προηγείται το φιλο-ρωσικό κόμμα
Το πολιτικό κόμμα Ar-Namy του φιλο-ρώσου πρώην πρωθυπουργού, Φελίξ Κουλόφ, προηγείται με 22,1% των άλλων κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Κιργιζία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες το βράδυ από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.centrasia.ru.
Οι εκλογές διεξήχθησαν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων, που είχαν ως συνέπεια την απομάκρυνση του πρώην προέδρου, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, από την εξουσία και τις βίαιες συγκρούσεις Κιργίζιων και Ουζμπέκων που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 2.000 ανθρώπους.
Περίπου 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, για την ανάδειξη των 120 μελών του Κοινοβουλίου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
ΣΚΩΤΣΕΖΑ ΟΜΗΡΟΣ
Σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν
Τραγικό τέλος είχε η υπόθεση της απαγωγής της Σκωτσέζας κοινωνικής λειτουργού που είχε απαχθεί στο Αφγανιστάν. Η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσής της, όταν ένας από τους απαγωγείς της πυροδότησε ζώνη με εκρηκτικά.
Η Λίντα Νοργκρόουβ ήταν μόλις 36 ετών και πρόσφερε τις υπηρεσίες της για αρκετά χρόνια σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς, στο Περού, το Λάος και το Αφγανιστάν.