Ορατός είναι ο κίνδυνος νέας διαρροής τοξικής λάσπης στη δυτική Ουγγαρία καθώς το ρήγμα στη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμίνας διευρύνεται, την ώρα που τα ειδικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για την κατασκευή νέου φράγματος.
Οι Αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, τονίζουν όμως ότι οι γύρω κάτοικοι πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ τεστ για μόλυνση των υδάτων του Δούναβη -αρνητικά μέχρι στιγμής- γίνονται μέχρι τη Ρουμανία.
Το πρακτορείο ειδήσεων MTI επικαλούμενο τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ζόλταν Ιλες, μετέδωσε χθες ότι το διαμέτρου 25 μέτρων ρήγμα στη δεξαμενή έχει διευρυνθεί λίγο, από το πρωί της Κυριακής.
Το Σάββατο είχε ήδη εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, το χωριό Κόλονταρ όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, ενώ χθες οι 6.000 κάτοικοι του γειτονικού Ντέβετσερ διατάχθηκαν να έχουν έτοιμη μία αποσκευή με τα απαραίτητα και να είναι σε επιφυλακή να φύγουν ανά πάσα στιγμή.
Νέες ρωγμές δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ τα συνεργεία συνεχίζουν να χτίζουν αναχώματα. «Η κατάσταση είναι ελπιδοφόρα, αλλά ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει», σημείωσε ο εκπρόσωπος των συνεργείων αντιμετώπισης της διαρροής, Τιμπόρ Ντόμπσον, λέγοντας πως τα επίπεδα συναγερμού δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν προς το παρόν.
Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι από δείγματα που ελήφθησαν, νωρίς χθες το πρωί, διαπιστώθηκε ότι επανήλθαν στα φυσιολογικά τα επίπεδα αλκαλικότητας στους μικρότερους ποταμούς, που επηρεάστηκαν από τη διαρροή της περασμένης Δευτέρας αλλά και στον Δούναβη.
Από το βιομηχανικό δυστύχημα που προκλήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, όταν διέρρευσαν χιλιάδες κυβικά μέτρα κόκκινης τοξικής λάσπης από ρήγμα που προκλήθηκε στη δεξαμενή εργοστασίου αλουμίνας, έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και 150 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στη χώρα.
Η κόκκινη λυματολάσπη είναι παραπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας (οξείδιο του αργίλου) για την τελική παραγωγή αλουμινίου. Κανονικά, αποθηκεύεται σε δεξαμενές και όταν εξατμιστεί το νερό, μένει αδρανής και «ασφαλής» κόκκινη λάσπη.