Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

«Η παιδεία δεν περιορίζεται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Η εκπαίδευση δεν περιορίζεται στο σχολείο. Σε όλη μας τη ζωή, το περιβάλλον είναι η παιδεία μας και -αποτελεί- έναν δάσκαλο σοβαρό κι επικίνδυνο»!
[Paul Valery]
ΤΗΝ περασμένη Παρασκευή (7/10) η νεοσυσταθείσα «Εκπαιδευτική Εταιρεία Χανίων», σε συνεργασία με τη Νομαρχία και τον Δήμο Χανίων, «εγκαινίασε» την παρουσία της στα δρώμενα της πόλης διοργανώνοντας μια μουσική βραδιά. Η εκδήλωσε έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νομαρχίας Χανίων, ήταν διάρκειας πλέον των τριών ωρών και αφιερωμένη στο στιχουργό ποιητή / δημοσιογράφο Λευτέρη Παπαδόπουλο. Περιελάμβανε απάνθισμα των τραγουδιών του στιχουργού, σε θαυμάσια εκτέλεση απ? την 15μελή μπάντα και τους 5 τραγουδιστές της Φιλαρμονικής και Λαϊκής Ορχήστρας του Δήμου Χανίων. Η δε προσέλευση του κοινού ήταν υπεράνω κάθε προσδοκίας?
?ΙΣΩΣ, κάποιος πει πως έχουμε «μια από τα ίδια» και πως η δημιουργία ενός νέου συλλογικού οργάνου στα Χανιά δεν έχει να προσθέσει τίποτε! Κι όμως? Είναι ουσιαστική η έλλειψη ενός φορέα (μη συνδικαλιστικού) που να ενώνει σε μια συνισταμένη (με κοινούς στόχους) τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Στοιχειώδη – Μέση – Ανώτερη). Εξάλλου, οι συνθήκες σήμερα είναι πιο κατάλληλες με τις πραγματικά ριζικές αλλαγές στον οικονομικό – κοινωνικό – πολιτικό ιστό, αλλά και στο εκπ/κό σύστημα της χώρας. Οι νέες προτάσεις «παιδείας» σε όλα τα επίπεδα είναι επιθυμητές, ευπρόσδεκτες. Εξάλλου, η εκπαίδευση – γενικότερα η παιδεία – αφορά την κοινωνία στη βάση της, δεν είναι υπόθεση μόνον ορισμένων φορέων εκπαίδευσης?

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ είναι ότι ο νέος ευαίσθητος φορέας         -προβλέπεται αυτό ρητά απ? το καταστατικό του- είναι μακριά από κομματικές «αυλές» και «σφραγίδες». Έχει μοναδικούς στόχους αυτούς που προβλέπονται απ? το καταστατικό του. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δηλώνουν τα άτυπα μέλη της διοίκησης της Εταιρείας, αποσκοπείται η δημιουργία Φόρουμ συναντήσεων στα Χανιά, η διοργάνωση με άλλους φορείς ειδικών σεμιναρίων, συμποσίων, παρουσιάσεων θεμάτων ή προσώπων, εκδόσεων, εκθέσεων, επισκέψεων, συνεργασιών με ομοειδείς φορείς της Ε.Ε., εκδρομών κ.λπ.

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ, ας πούμε, εβδομάδας εκπαιδευτικού κινηματογράφου ή θεάτρου στα Χανιά, όπως κι η βράβευση των καλύτερων σχολείων – εκπαιδευτικών του Νομού, μετά από σχετικές εισηγήσεις, η δημιουργία Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην Κρήτη (Open University) για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, αλλά και εστίας και τράπεζας εκπαιδευτικών, είναι στα απώτερα σχέδιά της Εταιρείας?
Εμείς, τι άλλο να της ευχηθούμε παρά «καλό ταξίδι» στον ταραγμένο ωκεανό της τρομερής Μνημονίου Εποχής!

ΣΤ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα