Κύριε διευθυντά,
διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εμπεριστατωμένο άρθρο του συνάδελφου δρα Στέλιου Μιχελάκη με τίτλο «Η χαρουπιά και ο Αποκόρωνας». Πράγματι το λιτοδίαιτο αυτό δέντρο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του καλλικρατικού Δήμου Αποκορώνου. Είναι σήμερα το επιζητούμενο για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης, που απειλεί ολοένα και περισσότερο και το νησί της Κρήτης. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται σε ένα σημείο «Σε συνεργασία με άλλους φορείς και ερευνητικά ιδρύματα να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης των προϊόντων της χαρουπιάς».
Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα απλά να υπενθυμίσω πως το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών φυτών Χανίων σε συνεργασία με τους 3 Δήμους της επαρχίας Αποκορώνου και τη Γεωπονική και Δασολογική Σχολή Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των ΠΕΠ είχε υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης των προϊόντων χαρουπιάς.
Η πρόταση αυτή, όπως και 50 άλλες που είχαν υποβληθεί από το Ινστιτούτο, δεν εγκρίθηκε. Παραμένει όμως ώριμη στα συρτάρια του Ινστιτούτου και μπορεί να βοηθήσει στην όντως αξιέπαινη αυτή προσπάθεια. Σε γενικές γραμμές η εν λόγω πρόταση προέβλεπε την επέκταση και καλλιέργεια της χαρουπιάς με οικολογικό τρόπο, την παραγωγή ζωοτροφικού χαρουπάλευρου από τον Δήμο Φρε, την παραγωγή χαρουπίας και προβιοτικών από τον Δήμο Βάμου και την αξιοποίηση του ξύλου από τον Δήμο Βρυσών.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος