Στοκχόλμη
Στους Αμερικανούς, Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν καθώς και στον Κύπριο, Χριστόφορο Πισσαρίδη, απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2010.
Οπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, ο Κύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο ποίος ζει στη Βρετανία και οι δύο Αμερικανοί οικονομολόγοι κέρδισαν το βραβείο για την εργασία τους, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ανεργία, η διάθεση θέσεων εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές.
Το βραβείο απονεμήθηκε σε αναγνώριση για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών που ανέπτυξαν και η οποία αφορά στις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης, ιδιαίτερα για την απασχόληση.
«Γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει προσφορά πολλών θέσεων εργασίας; Πώς η οικονομική πολιτική επηρεάζει την ανεργία; Οι τιμηθέντες φέτος με το βραβείο ανέπτυξαν μια θεωρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά», διευκρινίζει η Επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.
Ο Χρ. Πισαρρίδης είναι 71 ετών και καθηγητής στο London School of Economics.
Ο Π. Ντάιμοντ, 70 ετών, είναι οικονομολόγος στο MIT και συγγραφέας βιβλίων για την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και τη φορολογία. Είχε προταθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να γίνει μέλος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Fed.
Ο Ντ. Μόρτενσεν, 71 ετών, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, Northwestern University.
Το Νόμπελ Οικονομίας, ονομάζεται επισήμως «βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Αλφρεντ Νομπέλ» και είναι το μόνο που δεν προβλεπόταν στη διαθήκη του Σουηδού φιλάνθρωπου.
Το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται από το 1968 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. ευρώ, περίπου. Το βραβείο χρηματοδοτείται από τη Σουηδική Κεντρική Τράπεζα.