Στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Special Olympics κατάφεραν να βρεθούν με την δύναμη της ψυχής τους δύο Χανιώτες αθλητές ΑμεΑ.
Πρόκειται για τους αθλητές Αλέκο Παπαγρηγοράκη και Χαρά Στούπη που παρακολουθούν το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Ενταξης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων. Οι Χανιώτες αθλητές κατέκτησαν συνολικά πέντε μετάλλια στους αγώνες Bowling των Special Olympics, που διεξήχθησαν στη Βαρσοβία. Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Παπαγρηγοράκης, στο ατομικό, πήρε το ασημένιο και η Χαρά Στούπη το χάλκινο, στις δυάδες η Χαρά πήρε το ασημένιο και ο Αλέκος το χάλκινο και στο ομαδικό κατέλαβαν τη δεύτερη θέση κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.
ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την επιτυχία του ήταν ο Αλέκος, ο οποίος συμμετέχει για δεύτερη φορά σε διεθνείς αγώνες. ´Είμαι πολύ χαρούμενος γι? αυτό το αποτέλεσμα. Δουλέψαμε πολύ με τον προπονητή μου, τον Δημήτρη Χατζηδάκη, ο οποίος με βοήθησε να τα καταφέρω. Κάθε εβδομάδα κάναμε προπονήσεις. Το Bowling είναι ένα άθλημα που μου αρέσει πολύ, παρόλο που ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια´, ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο Χανιώτης αθλητής.
´Στους αγώνες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κι άλλους αθλητές από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από ξένες χώρες. Σίγουρα θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να συμμετέχω και σε άλλους αγώνες´ τόνισε ο Αλέκος ο οποίος, εκτός από το bowling, ασχολείται επίσης με επιτυχία με την ξυλογλυπτική.
Η Χαρά, θεωρείται περισσότερο ´έμπειρη´ καθώς ασχολείται εδώ και δέκα χρόνια με το Bowling. ´Μου αρέσει που κάθε φορά γνωρίζω κι άλλα παιδιά -αθλητές, που συναγωνιζόμαστε. Εχω συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες όλα αυτά τα χρόνια. Κι είμαι χαρούμενη γιατί γι? αυτά τα μετάλλια κάναμε αρκετή προετοιμασία με τον προπονητή μου, τον Δημήτρη Χατζηδάκη, που με παρότρυνε όπως και οι υπόλοιποι δάσκαλοί μου, να συνεχίσω´, ανέφερε χαρακτηριστικά η Χαρά, η οποία είναι και εξαιρετική μαγείρισσα, αφού συμμετέχει ακόμη στα τμήματα Μαγειρικής αλλά και Κεντιστικής του Θ.Ψ.Π.Χ.
Από την πλευρά της η Διοικητής του Θ.Χ.Π.Χ κα Αμαλία Μπασιά – Θεοδωράκη ανέφερε: ´Οι αθλητές μας, μάς έκαναν υπερήφανους αφού κατάφεραν με τη δύναμη της ψυχής τους, να κατακτήσουν τα μετάλλια. Απέδειξαν ότι τα Ατομα με Αναπηρία μπορούν και δικαιούνται να εκπαιδεύονται, να αγωνίζονται, να ζουν, να ελπίζουν. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον προπονητή – συνοδό Δημήτρη Χατζηδάκη, που με τη σωστή καθοδήγησή του και την υπευθυνότητά του βοήθησε τα παιδιά να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Τους ευχόμαστε στους επόμενους αγώνες να βρεθούν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου´.
Η υπεύθυνη του Προγράμματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Ενταξης του Θεραπευτηρίου κα Ευτυχία Σπυριδάκη τόνισε ότι: ´Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι με τις επιτυχίες των αθλητών μας. Τα παιδιά ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με τον αθλητισμό, παλιότερα με τον προπονητή Θοδωρή Παπαγρηγοράκη που “χάσαμε” πρόσφατα´. Οπως ανέφερε η ίδια ήταν μια δύσκολη στιγμή για τους ανθρώπους του Θ.Ψ.Π.Χ. και κυρίως για τα παιδιά, διότι μαζί με τον προπονητή τους, Θοδωρή Παπαγρηγοράκη, είχαν πολλές δραστηριότητες, συμμετείχαν σε πολλούς αγώνες Special Olympics και είχαν δεθεί συναισθηματικά. ´Σε αυτή τη διοργάνωση τα παιδιά συμμετείχαν με τον ικανό εκπαιδευτή, Δημήτρη Χατζηδάκη, που μαζί του ταξίδεψαν μέχρι τη Βαρσοβία. Μοιραζόμαστε τη χαρά των παιδιών, που είναι πολύ χαρούμενα για τα μετάλλια που κέρδισαν, στο ατομικό και το ομαδικό και ελπίζουμε να συνεχίσουν να έχουν επιτυχίες και στο μέλλον. Αλλωστε αυτός είναι ο στόχος μας, να τα βλέπουμε να είναι υπερήφανα και χαρούμενα στη ζωή τους. Η ευγενής άμιλλα, ο συναγωνισμός, η μαχητικότητα είναι μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά´, τόνισε.
SPECIAL OLYMPICS
Οι αγώνες Special Olympics, αποτελούν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Ευρώπης για άτομα με διανοητική αναπηρία. Φέτος αγωνίζονται 1.600 αθλητές από 58 χώρες από όλη την Ευρώπη και την Ασία. Οι αγώνες πέρα από την άμιλλα για τη νίκη, ενισχύουν τον εθελοντισμό και, καταρρίπτοντας στερεότυπα, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περιθωριοποιημένων ανθρώπων σε κοινωνικές δραστηριότητες. Εχουν έχουν αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ατόμων με διανοητική αναπηρία και των οικογενειών τους δημιουργώντας αισιοδοξία και θέληση στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.