«Να δώσω μια δημόσια συγγνώμη. Ευχαρίστως.
Αλλά πρώτα να ακούσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες
την απολογία του κ. Καραμανλή και της ΝΔ για
το γεγονός ότι παρέδωσε μία χώρα βουτηγμένη
στη διαφθορά και την ανυποληψία».
(Γ. Παπακωνσταντίνου, 12-10-10)
Η ΑΝΑΛΗΨΗ της «πολιτικής ευθύνης» των παράνομων πράξεων των μελών μιας κυβέρνησης, είναι αυτονόητο πως υπάγεται στην άμεση αρμοδιότητα του προέδρου του κόμματος – και πρωθυπουργού. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένας σωστός πολιτικός άνδρας ή αποβάλλει ευθύς αμέσως όσους «πληγώνουν» την παράταξή του ή απειλεί – όσους δεν συμμορφώνονται- με προσφυγή σε εκλογές ή, αν έχει μεγαλύτερες από τους κοινούς ανθρώπους ευθιξίες, παραιτείται από το αξίωμά του. Υπάρχουν, φυσικά, και πρόεδροι που δεν δίνουν «δεκάρα» για ό,τι συμβαίνει στον περίγυρό τους. Σφυρίζουν αδιάφορα περιμένοντας η υπόθεση να λησμονηθεί! Και δυστυχώς στην πολιτική -τουλάχιστον την ελληνική- οι ψηφοφόροι πολύ γρήγορα λησμονούμε τα «έργα» και τις «ημέρες» των διαπλεκομένων στη διαφθορά πολιτικών μας.
Ο ΚΥΡΙΟΣ Καραμανλής που βρίσκεται πρόσφατα και πάλι στο προσκήνιο είχε αναλάβει ως πρωθυπουργός τις «πολιτικές ευθύνες» (που δεν κοστίζουν τίποτε) για τους διαπλεκόμενους βατοπεδινούς -τους «παραπλανηθέντες» κατά Σανιδά- υπουργούς του! Κι αυτό, μόλις το φθινόπωρο του 2008, όταν η κατακραυγή του κόσμου δεν σήκωνε άλλη σιωπή! Αυτό και μόνο το γεγονός δεν δηλώνει ανικανότητα αρχηγού κόμματος να διερευνήσει και να διαλευκάνει τη διαφθορά των στελεχών του ευθύς αμέσως με το άκουσμα των ονομάτων τους; Έχει άδικο ο κ. Γιούνγκερ του Eurogroup να αιτιάται Έλληνες πρωθυπουργούς για την έκταση της διαφθοράς του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα; «Μηδενική ανοχή» δεν μας υποσχόταν ο κ. Καραμανλής στην αρχή της πρωθυπουργίας του; Αντ? αυτής, όταν ο λαός τον? απέσυρε, η χώρα δεν βρέθηκε να έχει έλλειμμα στο 15%; Πού πήγαν τόσα χρήματα;
ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ πρόεδρος κόμματος (και πρωθυπουργός) δεν μένει «όμηρος» κανενός πολιτικού του συντρόφου, όταν πρόκειται για οικονομικά σκάνδαλα. Τα «πατάσσει» πριν καν γεννηθούν ή πυορροήσουν. Ο κ. Καραμανλής, ως πρόεδρος κόμματος και πρωθυπουργός υπήρξε ένα άτομο που υποσχέθηκε προεκλογικά τα πάντα μη πράττοντας τελικά απολύτως τίποτε. Ούτε καν μια από τις τόσες σαρωτικές αλλαγές που πράττει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Φοβήθηκε, λέει -ως παλαιοκομματικός και άθυρμα των άλλων- το πολιτικό κόστος.
ΕΤΣΙ, ένας επιπλέον πολιτικός προστίθεται στη λίστα αυτών που στέλνουν το λογαριασμό της «κόπρου του Αυγεία» της θητείας τους -πού αλλού;- σε εμάς τους φορολογούμενους! Για το λόγο αυτό οι παλαιο-πολιτικοί στη συνείδησή μας είναι «ξεγραμμένοι», όσες καλές προθέσεις και να δείχνουν πως έχουν σήμερα. Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ξένων, έχει διαβρωθεί τόσο πολύ το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, ώστε λέξεις όπως ιδιοτέλεια, διαπλοκή, συναλλαγή να θεωρούνται ταυτόσημες, αυτονόητες, συνώνυμες και αυθύπαρκτες με αυτούς. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr