Aθήνα
Σημαντική μείωση των επισκέψεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία και προτίμηση των ασθενών για τις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, όπου οι χρεώσεις είναι πολύ χαμηλότερες, παρατηρείται από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.
Ετσι, τους πρώτους μήνες του 2010 η αύξηση των ιατρικών εξετάσεων στα δημόσια Νοσοκομεία ανέρχεται σε 20%. Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση του ΙΚΑ, η προσέλευση των ασθενών στα εξωτερικά του ιατρεία το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί κατά 20%.
Το κλίμα αυτό αναμένεται να ανακόψει την ανοδική πορεία του κλάδου: Βάσει εκτιμήσεων, το τρέχον έτος θα προκύψουν απώλειες ακόμα και πάνω από 10%. Πάντως, η ζήτηση προς τα διαγνωστικά κέντρα μεγαλύτερου μεγέθους φαίνεται να παρουσιάζει μεγαλύτερες αντιστάσεις.
Σε θεσμικό επίπεδο, η νέα κυβέρνηση επανέφερε το Π.Δ. 84/2001, ενώ στις αρχές του 2010 ανακοίνωσε τροπολογία, η οποία διατηρεί την ελάχιστη υποχρεωτική συμμετοχή των γιατρών στο μετοχικό κεφάλαιο στο 51%. Στις εταιρείες του κλάδου δόθηκε διορία 12 μηνών προκειμένου να αλλάξουν τη μετοχική τους σύνθεση.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των επιχειρήσεων καθώς σύμφωνα με φορείς, δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν εγκαίρως. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα προκληθεί αποεπένδυση κεφαλαίων, κατακερματισμός της αγοράς και έξοδος αρκετών μονάδων από τον κλάδο.
Η δημιουργία υποκαταστήματος θα γίνει δυσχερέστερη, ενώ οι διαγνωστικές μονάδες αναμένεται να αντιμετωπίσουν εντονότερο ανταγωνισμό από τις ιδιωτικές Κλινικές, οι οποίες διευρύνουν συνεχώς την παρουσία τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Το περιβάλλον αυτό έχει επικεντρώσει τη στρατηγική των εταιρειών σε τομείς όπως χαμηλότερη τιμολόγηση και προβολή των υπηρεσιών. Η πτώση των τιμών θα οδηγήσει σε υποχώρηση του κύκλου εργασιών και πιθανόν των περιθωρίων κερδοφορίας.
Προβλήματα
Οι ιδιωτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον. Το κλίμα αυτό θα επικρατήσει και το προσεχές διάστημα, ενώ φέτος εκτιμάται ότι η αγορά θα καταγράψει σημαντική υποχώρηση. Τα διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία επιβαρύνονται και από τη βραδεία είσπραξη πληρωμών από τα δημόσια ταμεία λόγω των διογκούμενων ελλειμμάτων. Το γεγονός αυτό προκαλεί διακυμάνσεις στις ταμειακές ροές και υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.