Αθήνα
Ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η ελληνοϊσραηλινή άσκηση έρευνας – διάσωσης μάχης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σκοπός των ασκήσεων έρευνας και διάσωσης μάχης είναι το εμπλεκόμενο προσωπικό να φέρει πίσω όποιο πλήρωμα βρέθηκε σε κίνδυνο γρήγορα και με τη μέγιστη ασφάλεια.
Η άσκηση διεξήχθη από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου στη βόρεια, δυτική και κεντρική Πελοπόννησο καθώς και στο Ιόνιο πέλαγος σε 24ωρη βάση, με τις κατευθύνσεις και οδηγίες του ΑΤΑ και του ΓΕΑ και με την αμέριστη υποστήριξη της 117 Πτέρυγας Μάχης. Την ευθύνη της οργάνωσης της άσκησης είχε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής.
Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα απογειώνονταν από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
Στην άσκηση συμμετείχαν μικτοί σχηματισμοί ελικοπτέρων ανόμοιου τύπου, τα οποία εκτέλεσαν απογειώσεις-προσγειώσεις σε διάφορα σημεία των περιοχών εξέλιξης της άσκησης, ενώ κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις αεροσκαφών, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη προσομοίωση εκτέλεσης πραγματικών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις συνοδείας-προστασίας των ελικοπτέρων, ενώ πραγματοποιήθηκαν προσβολές αεροδρομίων.
Η ισραηλινή Αεροπορία συμμετείχε στην τελική φάση της άσκησης με δύο ελικόπτερα Απάτσι (Apache) και τρία Μπλάκχοκ ( Blackhawk), ενώ η ελληνική Αεροπορία με δύο ελικόπτερα Απάτσι και ένα Σούπερ Πούμα, τα οποία πλαισίωναν τέσσερα αεροσκάφη F-16, ένα F-4 και ένα Mirage 2000-5. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν μεταφορικά αεροσκάφη από πλευράς Ισραήλ και ένα ελληνικό UH-1H για την υποστήριξη των ελληνικών Απάτσι.
Μετά το τέλος της άσκησης ακολούθησε αεροπορική επίδειξη των συμμετεχόντων αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Ο διοικητής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα, σμήναρχος Ανδρέας Καλαντζής, παρατήρησε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες, με πολεμικές Αεροπορίες διαφορετικής φιλοσοφίας και μέσα διαφορετικών δυνατοτήτων, προάγουν την αεροπορική γνώση και εμπειρία και διευρύνουν την τακτική σκέψη και αντίληψη. Παράλληλα, εξήρε το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.
Ο επικεφαλής των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων, ταξίαρχος Ντέιβιντ Μπάρκι, επεσήμανε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός διεξαγωγής τέτοιων ασκήσεων. Ο ταξίαρχος Ντέιβιντ Μπάρκι απήθυνε πρόσκληση προς τον διοικητή του ΚΕΑΤ να επισκεφθεί το Ισραήλ για να συνεχίσουν την πολύ καλή συνεργασία τους.