Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Γράφει ο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakisv@gmail.com

Κοινός παρονομαστής ο Ανθρωπος
Το άθροισμα τριών ομώνυμων κλασμάτων που έχουν κοινό παρονομαστή τον Ανθρωπο και αριθμητές τους τη Μηχανή, την Τέχνη και την Τεχνολογία, είναι εν τέλει η Τυπογραφία. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα, μετά το τέλος της εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, 10 Οκτωβρίου, το Μουσείο Τυπογραφίας των ´Χανιώτικων νέων´ και το ´Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης´, στοχεύοντας στην καλύτερη κατανόηση των αμφίδρομων σχέσεων του Ανθρώπου, της Μηχανής, της Τέχνης και της Τεχνολογίας μέσα από τη γνωριμία με την Τυπογραφία.
Υστερα απ? την εξόχως παραστατική και με πολύ χιούμορ ξενάγηση που έκαναν στο Μουσείο η υπεύθυνη για τη λειτουργία του Ελια Κουμή και ο παλιός τυπογράφος δημοσιογράφος Γιώργος Μαρουλοσηφάκης και τις εναργείς παρουσιάσεις των έργων τους στην έκθεση ´Τέχνη και Τεχνολογία – Ανθρωπος και Μηχανή´ του ´Ελαιουργείου´, συντονίζοντος του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ιωάννη Αρχοντάκη, η ζωγράφος Σοφία Βλαζάκη, η εικαστική καλλιτέχνις Κωνσταντίνα Μπολιεράκη και η σκηνοθέτις Βουβούλα Σκούρα. Με δεδομένο το ενδιαφέρον του κόσμου που αθρόως προσήλθε, εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων του Μουσείου. Προς μεγίστη ικανοποίηση του και διευθυντή της Εφημερίδας μας, ιδρυτή του, Γιάννη Γαρεδάκη, που κατά δήλωσή του αναγαλλιάζει κάθε φορά που βρίσκεται στους χώρους του…

Επιστρέφει αισιόδοξος
Με ανεβασμένο ηθικό και αισιοδοξία για το μέλλον θα επιστρέφει στις Βρυξέλλες ύστερα από έναν μήνα περίπου διακοπές στα Χανιά ο και καλός μου φίλος, ανώτερος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (βλ. ´Εύφημες Μνείες´ 26.7.10 και 12.7.10) Παναγιώτης Αλεβαντής. Γράφει σχετικά, μεταξύ των άλλων, στο ιστολόγιό του ´Thoughts – Σκέψεις – Pensees´ (http://alevantis.blogspot.com/2010/10/gr. html):
´Αυτή την εβδομάδα, χάρη στον φίλο μου Βαγγέλη Κακατσάκη, επισκέφθηκα τρεις αξιολογότατους οργανισμούς στα Χανιά. Πρώτα, το Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» που φιλοξενεί ένα πιστό αντίγραφο του τυπογραφείου του Γουτεμβέργιου καθώς και μηχανές, οι οποίες σηματοδοτούν όλη την ιστορία της Τυπογραφίας. Μαζί με σπάνιες εκδόσεις και μια βιβλιοθήκη με βιβλία για την Κρήτη, αποτελεί ένα στολίδι για τον τόπο. Προσωπικά με ξαναπήγε στις εποχές που ο θείος Αριστός με ξεναγούσε στα πιεστήρια της Cumbhuriyet στην Πόλη και του Βήματος στην Αθήνα. Στην εποχή που πήγαινα στους καταλόγους του εστιατορίου ´Ο κήπος´ προς εκτύπωση σε κάποιο υπόγειο τυπογραφείο στην οδό Πειραιώς. Και φυσικά στα χρόνια της Πάπυρος – Larousse – Britannica και της φωτοστοιχειοθεσίας. Το Μουσείο είναι ανοικτό μετά από συνεννόηση και οργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολεία.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις στις οποίες στεγάζεται το Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου στον Αποκόρωνα, που όπως και το Μουσείο Τυπογραφίας είναι δημιούργημα του Γιάννη Γαρεδάκη, εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα». Με δωμάτια για φιλοξενία επισκεπτών, βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, εστιατόριο, αίθουσα εκδηλώσεων και (κυρίως) απόλυτη ησυχία και υπέροχη θέα, το Ινστιτούτο αποτελεί έναν χώρο έμπνευσης, περισυλλογής, μάθησης, σχεδιασμού και έχει ήδη φιλοξενήσει στον λίγο χρόνο που λειτουργεί αξιόλογες εκδηλώσεις.
Καταλήξαμε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο ιστορικό κτήριο κοντά στην παλαιά οικία του μεγάλου ανδρός, στην οποία λειτουργεί και συναφές Μουσείο. Με πλούσιο εκδοτικό έργο, βιβλιοθήκη, αρχειοστάσιο και εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων το Ιδρυμα έχει σημαδέψει την πνευματική ζωή των Χανίων αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας με την προβολή και τη μελέτη του έργου του Ελευθέριου Βενιζέλου και γενικότερα της εποχής του. Ο ακούραστος Νίκος Παπαδάκης, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την πρόκληση των περικοπών στη χρηματοδότηση.
Η επιστροφή μου στις Βρυξέλλες θα γίνει σίγουρα με ανεβασμένο ηθικό και αισιοδοξία για το μέλλον´.

Kύκνειο άσμα

Και σαν το ´κύκνειο άσμα´ του Δήμου Πλατανιά μπορεί να θεωρηθεί η Β? έκδοση του βιβλίου της Πηνελόπης Ι. Ντουντουλάκη με τίτλο ´Δήμος Πλατανιά – Ο τόπος και οι άνθρωποι´ που κυκλοφορήθηκε παραμονές των… καλλικράτειων εκλογών. ´Οχι δεν είναι θρήνος, το κύκνειο άσμα, αλλά τραγούδι χαράς´, όπως μας λέει ο Σωκράτης εξηγώντας μας ότι οι κύκνοι που το τραγουδούν χαίρονται γιατί πρόκειται να ´μετοικήσουν´ κοντά στον θεό Απόλλωνα του οποίου είναι θεράποντες.
Ανοίγω παρένθεση. Το περί ου ο λόγος βιβλίο που περιλαμβάνει ένα ειδικό αφιέρωμα στον Ντερέ, το χωριό της συγγραφέως, είχε εκδοθεί και πάλι απ? τον Δήμο Πλατανιά πριν από οχτώ χρόνια, επί δημαρχίας Γιάννη Κοτσιφάκη και αγκαλιάστηκε με πολλή αγάπη από τους ανθρώπους του τόπου και όχι μόνο. Κλείνω την παρένθεση.
Ενα χαρούμενο τραγούδι, ένα αγαπητικό τραγούδι, για τον τόπο και τους ανθρώπους του, που τραγουδιέται και πάλι για να μείνει παντοαιωνίως, είναι λοιπόν αυτή η έκδοση. Τι κι αν σε 70 περίπου μέρες ο Δήμος Πλατανιά, όπως τον γνωρίσαμε δεν θα υφίσταται; Το τραγούδι του, το τραγούδι που με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη συνέθεσε η Πηνελόπη Ντουντουλάκη και που όπως σημειώνει ο σημερινός δήμαρχός του Γιώργος Τσαγκαράκης, στον πρόλογό του, ´σε ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο και στο αειθαλές πράσινο´ θα συνεχίσει ν? ακούγεται…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα