Στον ´πυρετό´ του χρυσού ζουν τις τελευταίες ημέρες οι Ηπειρώτες, καθώς ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση για την ανεύρεση του θησαυρού του Αλή Πασά.
Το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής σε τοποθεσία μεταξύ των χωριών Αγίων Θεοδώρων και Θεόπετρας, (θέση ΚΑΨΑΛΑ) από χρυσοθήρα και την ομάδα του, παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής και εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Η πρώτη φάση των ερευνών περιλαμβάνει την τοποθέτηση κάμερας στο υπέδαφος προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει θησαυρός, σε ποιο ακριβές σημείο και σε ποια ποσότητα. Αμέσως μετά, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε να ανασυρθεί το πολύτιμο φορτίο.
Τούρκικο ενδιαφέρον?
Η είδηση προκάλεσε το ενδιαφέρον και των τούρκικων ΜΜΕ, με την εφημερίδα “Μιλιέτ” να αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στο θησαυρό του Αλή Πασά για τη μείωση του ελλείμματος.
«Η Ελλάδα που περνάει δύσκολες ημέρες κρίσης, συνέδεσε τις ελπίδες της με τον Τεπελενλή Αλή Πασά, ο οποίος επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν νομάρχης, και τον θησαυρό του. Με κάθε κρατική υποστήριξη ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο χωριό Βασιλικό του νομού Ιωαννίνων, για την ανεύρεσή του», αναφέρει με κάθε… σοβαρότητα η τουρκική εφημερίδα.
Σύμφωνα με την «Μιλιέτ» αν ο θησαυρός βρεθεί τα μισά θα αποδοθούν στο κράτος και αυτά είναι αρκετά για να πληρωθεί το ελληνικό χρέος.
Σε περίπτωση, πάντως, που ο αμύθητος θησαυρός βρεθεί, οι γείτονες είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν και αυτοί μερίδιο. Όπως γράφουν και διαμηνύουν τα τουρκικά μέσα, «σε περίπτωση που τελικά ο θησαυρός έρθει στο φως της ημέρας, τότε το τουρκικό κράτος θα διεκδικήσει από το ελληνικό δημόσιο την περιουσία του πασά». Μέχρι στιγμής, άλλωστε, ο επιχειρηματίας που διεξάγει τις ανασκαφές έχει υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με το δήμο να παραχωρήσει και ένα 2% στους κατοίκους από το δικό του μερίδιο. Ωστόσο, στις περιπτώσεις των νόμιμων ανασκαφών ό,τι βρεθεί περιέρχεται κατά 50% στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.