ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ
Συστάσεις στους παραγωγούς κόκας
Λα Πας
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κάλεσε το Σάββατο τους αγρότες που καλλιεργούν κόκα (το φυτό από τα φύλλα του οποίου προκύπτει η πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης) να τηρούν τις ποσοστώσεις παραγωγής που έχουν καθοριστεί, με το επιχείρημα ότι υπάρχει πλεόνασμα και αυτό καταλήγει στους λαθρέμπορους ναρκωτικών.
Ο 50χρονος Μοράλες υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής του ισχυρού Συνδικάτου των κοκαλέρος στην περιοχή Τσαπάρε, στην καρδιά της περιοχής όπου καλλιεργείται κόκα.
“Μέρος της κόκας που παράγουμε καταλήγει στη λαθραία αγορά” που τη διοχετεύει για την παραγωγή κοκαΐνης, σημείωσε ο Μοράλες σε συνάντησή του με περίπου 1.000 εκπροσώπους αγροτοσυνδικαλιστικών Οργανώσεων από τις περιοχές όπου καλλιεργείται το φυτό.
Η κόκα καλλιεργείται, νόμιμα, επί αιώνες στις χώρες των Ανδεων, όπου οι κάτοικοι τη χρησιμοποιούν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες καθώς το μάσημά της μετριάζει τα προβλήματα για την υγεία των κατοίκων από το μεγάλο υψόμετρο.
Οι παραγωγοί κόκας πιέζουν τους επικεφαλής των Συνδικάτων να απαιτήσουν υψηλότερες ποσοστώσεις.
“Αν όλη η παραγωγή πήγαινε στη νόμιμη αγορά, δε θα υπήρχε πρόβλημα”, αντέτεινε ο Μοράλες, “αλλά μέρος της εκτρέπεται” στους λαθρέμπορους.
Η κυβέρνηση της Βολιβίας επιτρέπει τη νόμιμη καλλιέργεια φυτών κόκας σε εκτάσεις 12.000 εκταρίων, αλλά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) εκτιμά ότι οι γαίες που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό είναι διπλάσιες, και φθάνουν τα 30.500 εκτάρια.
Το 45% της παγκόσμιας παραγωγής φύλλων κόκας παράγεται στο γειτονικό Περού, το 40% στην Κολομβία και το 15% στη Βολιβία, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα (UNODC) που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο.
Η Κολομβία παραμένει η κυριότερη πηγή επεξεργασμένης κοκαΐνης, κατά τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ οι κύριες αγορές για το ναρκωτικό είναι οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ.
ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Φονικές πλημμύρες
Μόσχα
Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξαιτίας των πλημμύρων που προκλήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια Ρωσία. “Το 14ο θύμα αναγνωρίστηκε”, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Russie-24 επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Το Σάββατο οι Αρχές είχαν κάνει λόγο για 11 νεκρούς. Επιπλέον 11 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ τα σωστικά συνεργεία διέσωσαν τους 280 κατοίκους της πόλης Τουαπσέ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Οι κάτοικοι της επαρχίας Κρασνοντάρ, όπου θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι το 2014, ήταν απροετοίμαστοι για τις σφοδρές βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και διήρκησαν έως χθες το μεσημέρι. Επτά χωριά και 17 οικισμοί πλημμύρισαν εξαιτίας των βροχοπτώσεων, σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα του ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει και σημαντικές υλικές ζημιές: Οκτώ γέφυρες έχουν καταστραφεί και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις επαρχίες Τουάπσε και Σότσι, σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση. Η Εισαγγελία του Κρασνοντάρ ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει αν οι τοπικές Αρχές είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή αυτής της φυσικής καταστροφής, δήλωσε μία εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟΥ
Πυροβόλησαν συνδικαλιστές εργάτες
Λουζάκα
Διευθυντικά στελέχη στο κινεζικής ιδιοκτησίας ανθρακωρυχείο Collum στη Ζάμπια πυροβόλησαν και τραυμάτισαν 12 εργαζόμενους όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν για τις κακές εργασιακές συνθήκες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία το Σάββατο. “Οι εργάτες διαμαρτύρονταν εναντίον των άσχημων εργασιακών συνθηκών όταν διευθυντικά στελέχη με καραμπίνες άρχισαν να πυροβολούν χωρίς να στοχεύουν, όχι στον αέρα, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν 12 εργάτες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Νταντούλα Σιαμάνα. Πριν το επεισόδιο, που σημειώθηκε την Παρασκευή στη νότια πόλη Σιναζόνγκουε, οι εργάτες διαμαρτύρονταν συνεχώς για την κατάσταση στο ορυχείο. Ο Σιαμάνα είπε ότι το επεισόδιο στο ορυχείο Κόλουμ ερευνάται και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις ενάντια στα στελέχη της διεύθυνσης. “Είναι πιθανόν οι διευθυντές να φοβούνταν ότι θα δέχονταν επίθεση αλλά θα διασφαλίσουμε ότι οι δράστες θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη”, είπε. Οι εργάτες νοσηλεύονται σε τοπικό Νοσοκομείο με διάφορα τραύματα από σκάγια. Μετά το επεισόδιο η παραγωγή στο ορυχείο διακόπηκε, ενώ το γεγονός απειλεί να επιδεινώσει σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους Κινέζους εργοδότες στη βιομηχανία των ορυχείων και σε άλλους τομείς. Οι κινεζικές επενδύσεις στη Ζάμπια έχουν αυξηθεί -αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν αγοράσει ορυχεία στην πλούσια σε χαλκό νοτιοαφρικανική χώρα. Τον Μάρτιο, κινεζική εταιρεία επένδυσε 37 εκατ. δολάρια (27,7 εκατ. ευρώ) για να λειτουργήσει εκ νέου ορυχείο νικελίου που παρέμενε ανενεργό στη χώρα.