Το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό, η χαρτογράφηση θαλάσσιων περιοχών για προστατευόμενα είδη,
η συγκοινωνιακή μελέτη για τον σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων αλλά και η δημιουργία μαρίνας στην περιοχή των Χανίων θα βρεθούν στο επίκεντρο του προγράμματος ´ΕΠΙΛΥΩΝ´, το οποίο αναμένεται να εφαρμοσθεί σύντομα από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Το πρόγραμμα δημιουργείται πιλοτικά μέσα από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα PERARES, θα λειτουργήσει επί μία διετία (από τρία εργαστήρια του Ιδρύματος, τους καθηγητές και τους φοιτητές, σε συνεργασία με κοινωνικές ομάδες) και θα επιδιώξει την επιστημονική επίλυση προβλημάτων που απασχολούν κατοίκους της περιοχής των Χανίων.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης ανοιχτή συνάντηση, όπου έγινε παρουσίαση του Προγράμματος ´ΕΠΙΛΥΩΝ´, αναφέρθηκαν παραδείγματα ερευνών σε Πανεπιστήμια άλλων χωρών, συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης στην Κρήτη καθώς και αιτήματα και προβλήματα φορέων.
Όπως τόνισε ο αν. καθηγητής, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ´ΕΠΙΛΥΩΝ´ κ. Β. Κελεσίδης ´το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βελτιστοποιήσει την επαφή που πιθανόν ήδη να υπάρχει- μεταξύ εργαστηρίων του Ιδρύματος και τοπικών φορέων. Να αναδείξει προβλήματα που βλέπουν οι τοπικοί φορείς και να τα μετασχηματίσει σε ερευνητικά έργα, να δώσει έναν τίτλο ερευνητικού έργου, το οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης ή ως διπλωματική προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να «παντρέψουμε» φορείς με τους προβληματισμούς που έχουν, καθηγητές που θέλουν να λύνουν τεχνολογικά προβλήματα και φοιτητές που πιστεύουμε ότι πραγματικά θα αγκαλιάσουν αυτό το έργο καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας´.
Ο κ. Κελεσίδης τόνισε ότι για το Πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και καταθέσει αιτήματα φορείς από τα Χανιά όπως: η Οικολογική Πρωτοβουλία, ο Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φίλων του Βυθού, η ομάδα Ποδηλάτρεις, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Κελεσίδη τα αιτήματα των συγκεκριμένων φορέων είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Η Οικολογική Πρωτοβουλία έθεσε το θέμα της λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό, την επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής και τα λιμνάζοντα νερά.
– Οι Φίλοι του Βυθού τόνισαν το ζήτημα της καθαρότητας του νερού σε ορισμένες περιοχές των Χανίων και τη χαρτογράφηση περιοχών για το προστατευόμενα είδη φυτών, όπως το φύκι ´Ποσειδών´.
– Οι Ποδηλάτρεις έθεσαν το θέμα μιας συγκοινωνιακής μελέτης για την ανάδειξη πιθανών ποδηλατοδρόμων στην πόλη και σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων κατά μήκος της θάλασσας. Επίσης για ένα σχέδιο μελέτης που αφορά τη δημιουργία ασανσέρ, ώστε να μπορούν να ανεβαίνουν οι πολίτες μέχρι το Ακρωτήρι.
– Ο Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος συζήτησε για τη δημιουργία μιας μελέτης που θα αφορά τη δημιουργία μαρίνας στην περιοχή των Χανίων με στόχο να αναδείξει τα αρνητικά ή θετικά, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο έργο στην τοπική κοινωνία.
´Όλα αυτά τα θέματα άπτονται του Τμήματος των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, των Μηχανικών Ορυκτών Πόρων αλλά και των Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης´, τόνισε.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ´ΕΠΙΛΥΩΝ´
Πρακτικά, σημαίνει ότι η όποια κοινωνική ομάδα ή οργάνωση αλλά και ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί να απευθύνεται στους υπεύθυνους του προγράμματος για το όποιο θέμα αντιμετωπίζουν -περιβαλλοντικό, ενεργειακό κ.λπ.- και αμέσως θα αρχίζει η διαδικασία εξεύρεσης επιστημονικής λύσης.
Η ομάδα του «ΕΠΙΛΥΩΝ», προσδιορίζει τον τύπο της πιθανής μελέτης και φέρνει σε επαφή τον υπεύθυνο καθηγητή και τους φοιτητές με την κοινωνική ομάδα. Εάν υπάρχει κοινό ενδιαφέρον, προχωρά η υλοποίηση της μελέτης είτε ως υλοποίηση διπλωματικής εργασίας είτε ως μεταπτυχιακή διατριβή ή τεχνική εργασία. Με το πέρας της μελέτης, ετοιμάζεται έκθεση αναφοράς διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.