Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Αρχαιολογικός χώρος η Ημερη Γραμπούσα

Μόνο ως αρχαιολογικός χώρος -με δυνατότητες να αποκτήσει ακόμα και την επισκεψιμότητα των 350.000 τουριστών που ετησίως πηγαίνουν στη Σπιναλόγκα- μπορεί να λειτουργήσει η νησίδα της Ήμερης Γραμπούσας. Για να γίνει αυτό η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητά τη συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής του ´Καλλικρατικού´ Δήμου Κισάμου ξεπερνώντας, όπως αναφέρει, ´ιδιοκτησιακές νοοτροπίες´ και ´τοπικισμούς´.
´Αυτή τη στιγμή η νήσος της Γραμπούσας θα μπορούσε να είναι ο πρώτος αρχαιολογικά επισκέψιμος χώρος στον Ν. Χανίων´, αναφέρει μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, καλώντας τον Δήμο Κισάμου να συνεργαστεί με την Αρχαιολογία στην κατεύθυνση ´μιας λογικής και πολιτισμένης ανάπτυξης που προτείνουμε, στο πλαίσιο της νομιμότητας πάντα, και συμφέρουσα για τον Δήμο και το ελληνικό δημόσιο που στερούνται έσοδα´.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη ´το νησί της Γραμπούσας έχει χαρακτηριστεί ολόκληρο ως ιστορικό μνημείο και αρχαιολογικός χώρος. Κατά τον νόμο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και μετά από ενέργειες που έγιναν προς το Υπουργείο Οικονομικών έχει παραχωρηθεί η χρήση του στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων´. Ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ εξηγεί πως σήμερα ´οι δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης είναι δύο: α) το προβλεπόμενο από τον νόμο εισιτήριο στο φρούριο για την επίσκεψη στο μνημείο και β) η αξιοποίηση του κυλικείου. Η Υπηρεσία μας εδώ και πολλά χρόνια έχει προτείνει κατ? εξαίρεση στον Δήμο Κισάμου να ενοικιάσει με συμβολικό τίμημα 300 ευρώ τον μήνα το κυλικείο. Ο Δήμος με περίεργες δικαιολογίες και με τον ισχυρισμό ότι τα κτήρια που κατασκευάστηκαν στο νησί με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ε.Ε. του ανήκουν, λέει ότι «είναι δικό μου το νησί, δεν το ενοικιάζω». Αυτό ισχύει εδώ και 8 χρόνια. Αν εδώ και τόσα χρόνια που τους ζητάμε να πάρουν τη χρήση της καντίνας, το έκαναν θα είχαν αποκομίσει πολύ σημαντικά οφέλη´.
Ο κ. Ανδριανάκης αποκλείει οποιαδήποτε άλλη δράση πάνω στο νησί. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει υπάρχει σχεδιασμός από την Αρχαιολογία για εργασίες περαιτέρω συντήρησης και ανάπλασης του φρουρίου της Γραμπούσας. ´Το υπόλοιπο νησί δεν έχει άλλη δυνατότητα αξιοποιήσης, απαγορεύεται να κτιστεί το οτιδήποτε. Οτιδήποτε χρειάζεται για τη λειτουργία του ως αρχαιολογικού χώρου και για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει κατασκευαστεί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού (κτίσματα για φύλακες, κυλικείο, τουαλέτες).  Θεωρούν στον Δήμο ότι το νησί είναι δικό τους καθώς είχε παραχωρηθεί στην Κοινότητα Γραμπούσας ως βοσκότοπος. Όμως αυτό δεν ισχύει´, τονίζει.
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η Αρχαιολογία μιλά για ανάγκη να μπει και μια τάξη στο νησί καθώς εντοπίζονται μια σειρά από παρανομίες. ´Για παραπάνω από 15 χρόνια κάνουμε ενέργειες προς όλους τους τοπικούς φορείς ζητώντας την απομάκρυνση 12 – 15 κατσικιών που υπάρχουν στο νησί, τα οποία προκαλούν ζημιές στα τείχη και δεν αφήνουν ούτε ένα χλωρό φύλλο να αναπτυχθεί. Επίσης, στο νησί αναπτύσσονται διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Κάποιοι ιδιώτες το θεωρούν δικό τους και το καλοκαίρι κατασκηνώνουν εκεί και έχουμε καταγγελίες ότι γίνονται και διάφορες άλλες παράνομες δραστηριότητες´, υπογραμμίζει ο κ. Ανδριανάκης.
Σύμφωνα με την 28η ΕΒΑ ετησίως η Γραμπούσα δέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ξεπερνούν τους 100.000 περίπου. ´Η πρότασή μας είναι αναπτυξιακή και θα αποφέρει έσοδα τόσο στο δημόσιο όσο και στον Δήμο και παράλληλα θα εξασφαλίσει την προστασία του νησιού. Ομως η στάση του Δήμου Κισάμου μέχρι σήμερα  εμποδίζει να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Πιστεύω ότι ο Δήμος θα πρεπει να συνεργαστεί ώστε να λειτουργήσει ένας αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή του´, καταλήγει.

Τα ίδια και στη Σπιναλόγκα
´Αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Γραμπούσα γίνονταν μέχρι και το 2000 στη Σπιναλόγκα. Για δεκαετίες πηγαινοέρχονταν διάφορα πλοία και οι ιδιώτες εισέπρατταν και   εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο. Με την πολιτική στήριξη του Υπουργείου οργανώσαμε τον αρχαιολογικό χώρο που είναι από τους υποδειγματικούς, πλέον το νησί δέχεται 350.000 επισκέπτες τον χρόνο και εισπράττουμε το εισιτήριο, το οποίο λειτουργεί ανταποδοτικά για την τοπική κοινωνία και τον τοπικό Δήμο´, λέει ο κ. Ανδριανάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα