Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΓΝΩΣΤΗ η τακτική κάθε κυβέρνησης – κόμματος: Μη μπορώντας να δώσει φανερά αυξήσεις στο βασικό μισθό ενός κλάδου του δημοσίου (ΔΕΚΟ, κυρίως) είχε εφεύρει τα κλαδικά? επιδόματα που έδινε «κάτω απ? το τραπέζι», με ειδικούς κωδικούς και ονομασίες. Παράλογη ως πολιτική πρακτική και ευφάνταστη ως ονοματολογία: από το «επίδομα καυσοξύλων»,  μέχρι «επίδομα? πλυσίματος χεριών»! Τέτοια υποτίμηση του κοινού νου περί δικαίου αισθήματος καλλιέργησαν όλες οι κυβερνήσεις αποδεικνύοντας ότι η εξουσία αποτελούσε άλωση του δημόσιου χρήματος για διασπάθισή του κατά το δοκούν. Οι ημέτεροι ψήφοι μετρούσαν, ποτέ το κοινό καλό και η περιστολή των δαπανών. Όσο για το συσσωρευόμενο χρέος, καλά να είναι -τα κορόιδα- οι επόμενος γενιές. Όμως το «πάρτι τέλειωσε» και  τρέχουμε και δεν φτάνουμε να σωθούμε!… Και ξέρετε, τώρα που αναγκαστικά (λόγω Μνημονίου) γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των μισθών στις ΔΕΚΟ, οι αρμόδιοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) μένουν έκπληκτοι, αφού μετράνε και ξαναμετράνε επιδόματα και χρήματα, κι οι αριθμοί δεν τους βγαίνουν!
ΑΝΩΤΕΡΟ στέλεχος του ΓΛΚ παραδέχεται (Καθημερινή της Κυριακής, 17/10), ότι ενώ αναμενόταν για φέτος δραστική μείωση του δημόσιου ελλείμματος λόγω περικοπών επιδομάτων, αντίθετα σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων  ορισμένα επιδόματα «ξαναφορέθηκαν» δια της πλαγίας οδού αλλιώς:  «Βαφτίστηκαν» υπερωρίες ή επιδόματα που η κεντρική διοίκηση του ΓΛΚ αγνοούσε (!) και κανείς δεν ήλεγχε μέχρι σήμερα την αιτιολογία τους. Αν είναι δυνατόν? Το άκρον άωτον της επιδοματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων είναι το γεγονός ότι χορηγούνταν -και πιθανόν χορηγούνται ακόμη- στο τεχνικό προσωπικό, όπως ας πούμε του ζημιογόνου Οργανισμού ΗΣΑΠ, πρωτάκουστα επιδόματα, όπως το λεγόμενο «επίδομα πλυσίματος χεριών» (που ανέρχεται στο 4% του μέσου μισθού!).
ΤΗΝ ΩΡΑ, λοιπόν, που οι περισσότεροι αναστενάζουμε για να τα βγάλουμε πέρα με τους κομμένους μισθούς, δώρα και συντάξεις, κάποιοι άλλοι υπάλληλοι συνεχίζουν να προσαυξάνουν τις απολαβές τους εν μέσω Μνημονίου. Το κράτος «μπάχαλο» δηλαδή καλά κρατεί. «Αιδώς? αχρείοι» και πολύ επιεικώς?

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα