Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Δεν είναι καλοί οι οιωνοί?

Οι μετεωρολόγοι της Ιστορίας παρατηρούν ότι, ο ευρωπαϊκός ουρανός γεμίζει όλο και περισσότερο με σύννεφα ανασφάλειας για τους ξένους ενσπείροντας τον φόβο στα πλήθη. Η απόρριψη της πολυπολιτισμικότητας είναι η νέα απειλή για τη συνοχή της Ευρώπης.
Η επαναδιατύπωση με τις ευλογίες και την έγκριση της κας Μέρκελ και άλλων επιφανών της Γερμανικής νομενκλατούρας, των ιδεών του «κυρίαρχου πολιτισμού» και της «γερμανικής υπεροχής» μπορεί σύντομα να μας οδηγήσουν σε μια κοινωνία η οποία δεν θα αντέχει και δεν θα ανέχεται τους αλλόθρησκους και τους πολιτισμικά διαφορετικούς. Στα άκρα των πόλεων και των κοινωνιών εκεί που βασιλεύουν ο φανατισμός, ο δογματισμός, η αδιαλλαξία και η σύγκρουση προσφέρονται ευκαιρίες για να αναλάβουν δράση οι ακραίοι, πότε εναντίον των Ρομά, άλλοτε εναντίον των μεταναστών και αργότερα,
Κύριος οίδε, εναντίον ποιων. Τώρα στο οικονομικό επίπεδο, γήπεδο στο οποίο η Γερμανία νοιώθει σαν να παίζει στην έδρα της, πιέζει ζητώντας αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας και απαιτεί με τρόπο ηγεμονικό να συγκροτηθεί μόνιμος ευρωπαϊκός διασωστικός μηχανισμός με προβλέψεις για ελεγχόμενη χρεοκοπία. Πολλά φαντάσματα πλανώνται πάνω από τον κόσμο τελευταίως κι «όπως πάει η Ευρώπη» γράφει στο «Βήμα» ο Αντ. Καρακούσης «όσο οι κυρίαρχες ελίτ μένουν σε προστατευμένα τείχη, όσο οι ηγέτες του οικονομικού συστήματος δεν αντιλαμβάνονται την πρόκληση της εφαρμογής πάση θυσία του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος και όσο οι πλούσιοι δεν αναλαμβάνουν τα βάρη που τους αναλογούν, τα φαντάσματα θα πάρουν μορφή συγκεκριμένη και δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο» Ταυτόχρονα ο Κώστας Βεργόπουλος στην ίδια εφημερίδα παρατηρεί ότι «στη θύελλα των διεθνών συζητήσεων με αφορμή την οικονομική κρίση και τις πολιτικές απεμπλοκής από αυτήν, πολλές και ποικίλες φωνές παρεμβαίνουν. Παραδόξως όμως, οι λιγότερο ακουόμενες είναι αυτές που επαγγέλλονται, σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες, την ´αριστερή´ προσέγγιση». Δεν είναι καλοί οι οιωνοί?    
ΑΕΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα