Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Αυτή η δραχμή είναι δική σου…!

Ο Γιώργος Ρωμαίος στο «Βήμα» με μια δόση σαρκασμού για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα διαπιστώνει το κύμα λαϊκισμού που εφορμά από τα κόμματα και τα ΜΜΕ και έχει πνίξει κάθε σοβαρό προεκλογικό διάλογο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ´Καλλικράτη´. Βρίσκοντας τις αναλογίες του τότε με το τώρα, ο αρθρογράφος γυρίζει πίσω στο τέλος του 1963 όταν στις εκλογές του Νοέμβρη, η Ένωση Κέντρου, υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, ανέτρεψε την πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς. Το flash back είναι χρήσιμο για όλα τα κόμματα και βεβαίως και για το κυβερνητικό.
Η προεκλογική πολεμική κατά του παππού του σημερινού πρωθυπουργού, με επίκεντρο τη δραχμή ήταν λυσσαλέα! Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΕΡΕ τον κατηγορούσε ότι με παροχές σε αγρότες και εργαζομένους θα κλόνιζε τη νομισματική σταθερότητα και η δραχμή θα έχανε την αξία της! Το σύνθημα: «Αυτή η δραχμή είναι δική σου, πρόσεξε μη σου την πάρει ο Παπανδρέου» γέμισε τη χώρα! Ακόμη, οι φιλικές εφημερίδες στην ΕΡΕ, προπαγάνδιζαν ότι η συμμετοχή σε μελλοντική κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου του «κομμουνιστή» Ανδρ. Παπανδρέου συνιστά απειλή για δήμευση της περιουσίας των πολιτών! Η κινδυνολογία έφερε πανικό. Οι καταθέσεις αποσύρονται από τις Τράπεζες και οι καταθέτες στρέφονται προς τον χρυσό. Ότι και σήμερα μόνο πως τώρα το χρήμα μεταφέρεται ευκολότερα στην Ελβετία. Οι νέες εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 16 Φεβρουαρίου 1964 και τις κέρδισε η Ένωση Κέντρου με 63%.
Ο ιδρυτής της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Καραμανλής αναχώρησε στο Παρίσι και διάδοχος του επελέγη ο Παν. Κανελλόπουλος. Ανάλογο το σκηνικό με τη διαδοχή του νεότερου Καραμανλή από τον κ. Σαμαρά μετά την εκλογική ήττα του περυσινού Οκτωβρίου. Σήμερα ο κ. Σαμαράς είναι που ηγείται του? «Εθνικού αγώνα» κατά του μνημονίου, με το ίδιο πάθος που άρχισε τον «Νέο μακεδονικό αγώνα» ως υπουργός Εξωτερικών.
Τώρα η κινδυνολογία έχει το σύνθημα ότι αν καταψηφιστούν οι υποψήφιοι του κόμματός του, η κυβέρνηση θα θεωρήσει το αποτέλεσμα ως ψήφο αποδοχής του μνημονίου και θα ανοίξει τον δρόμο για νέους φόρους και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Προφανώς, συμπεραίνει ο κ. Ρωμαίος, ο κ. Σαμαράς αγνοεί ή προσπερνά την Ιστορία.

AEΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα