´Η αγάπη μου για τα Χανιά, είναι η αιτία που κατεβαίνω σε αυτές τις δημοτικές εκλογές´, δηλώνει στα ´Χ.Ν.´ ο γιατρός, Γιώργος Αρχοντάκης, υποψήφιος με τον συνδυασμό του Μανώλη Σκουλάκη, ´Ο Δήμος μας αλλάζει´. Η σχέση γιατρού – ασθενή και ψηφοφόρου, η προηγούμενη -αρνητική- εμπειρία του στην ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά οι προτάσεις του για τη δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας, που πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσουν μέσω της νέας Δημοτικής Αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου, τίθενται σε αυτήν τη συνέντευξη.
– Πολλοί λένε ότι ο Γιώργος Αρχοντάκης μπορεί να προσφέρει στα Χανιά πολύ περισσότερα ως επιστήμονας – γιατρός παρά ως πολιτικός.
´Πρώτα από όλα είμαι γιατρός και δεν αφήνω την Ιατρική. Θέλω όμως να βοηθήσω τον Νομό και στα δημοτικά γιατί εγκατέλειψα καριέρα στην Αθήνα στα καλύτερα Νοσοκομεία, σε διευθυντικές θέσεις, για να κατέβω στα Χανιά, για τα οποία άκουγα ότι τα πράγματα στον τομέα της Υγείας ήταν άσχημα. Καταξιώθηκα στην Αθήνα και ήθελα να προσφέρω στα Χανιά, δημιούργησα μια κλινική από το μηδέν, με χίλια δυο προβλήματα. Μπορώ να προσφέρω εξίσου και στα δύο´.
– Συμβαδίζει ενεργή ιατρική και ενεργή πολιτική; Το ένα δεν αναιρεί το άλλο;
´Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο οι συνεργάτες μου είναι όλοι άξιοι, μπορούν να τα βγάλουν πέρα απέναντι σε οποιαδήποτε πρόβλημα και εγώ θα είμαι πάντα από πάνω, πάντα θα προσπαθώ και δεν θα αφήσω την κλινική. Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο έχω ιδέες, ξέρω τα θέματα της Υγείας, ξέρω από διοίκηση γιατί ήμουν 10 χρόνια διοικητής στο Νοσοκομείο και σίγουρα μπορώ να βοηθήσω και στους δύο τομείς. Τίτλοι και τέτοια πράγματα δεν με αγγίζουν´.
– Ενας στενός συνεργάτης σας, ο υποδιευθυντής της κλινικής, κ. Κρασουδάκης, είναι υποψήφιος και αυτός αλλά με τον Γρηγόρη Αρχοντάκη…
´Μέσα στην κλινική υπάρχει άνεμος δημοκρατίας. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και είναι σεβαστές´.
– Δεν υπάρχει κίνδυνος να… τσακωθείτε πάνω σε κάποιο χειρουργείο;
´Οχι, όχι, δεν χαλάνε οι σχέσεις´.
´ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ´
– Οι συνδυασμοί έχουν γεμίσει με γιατρούς τα ψηφοδέλτιά τους, καθώς φέρνουν “πολλούς ψήφους”, τελικά πολλά Δημοτικά Συμβούλια θυμίζουν… ιατρικά συμβούλια. Είναισωστό αυτό;
´Εχετε δίκιο. Ο γιατρός είναι προβεβλημένο πρόσωπο. Εχει μια λίστα ασθενών που μπορεί να τους επηρεάζει. Προσωπικά ποτέ δεν θα πάρω τηλέφωνο ασθενή μου – κάτι που κάνουν άλλοι- να του πω ξέρεις, ψήφισέ με. Με ενδιαφέρει η κοινωνία. Εχω προκαλέσει εκδηλώσεις για τα τροχαία ατυχήματα, έχω έναν κοινωνικό ρόλο. Δεν είμαι ένας γιατρός κλεισμένος μόνο στα περιστατικά της κλινικής. Διαθέτοντας χρόνο πιστεύω ότι προσφέρω στην κοινωνία. Αυτό θέλω να εκτιμήσει η χανιώτικη κοινωνία´.
– Δεν έχει μια σχέση εξουσίας, όμως, ο γιατρός απέναντι στον ασθενή, που αναγκάζει τον δεύτερο να αισθάνεται υποχρέωση και να τον ψηφίσει όταν κατεβαίνει στις εκλογές;
´Δεν είμαι αυτής της άποψης και λογικής. Θέλω να με ψηφίσουν γι? αυτό που είμαι και γι? αυτά που έχω κάνει ή έχω προσφέρει στα Χανιά. Εμένα με πληρώνει το κράτος για κάνω τη δουλειά, ο κόσμος θέλω να με ψηφίσει για όσα προσφέρω ή και μπορώ να προσφέρω´.
Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
– Το 2002 είχατε εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος με 7.500 ψήφους, πρώτος ανάμεσα σε όλους, όμως η θητεία της εξελίχθηκε άδοξα, αποστασιοποιηθήκατε από τον συνδυασμό σας, δεν συμμετείχατε στα Συμβούλια, τι είχε συμβεί ;
´Με είχαν πικράνει διάφορα πράγματα. Ενα, δεν μπορούσα να υπογράφω χωρίς να ξέρω τι υπογράφω. Δηλαδή έρχονταν θέματα για συζήτηση χωρίς να υπάρχει ενημέρωση, χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται. Δεύτερον όταν ο κ. Μιχελογιάννης ήθελε να παραιτηθεί από επικεφαλής της παράταξης -και έγινε μια σύγκληση των εκλεγμένων συμβούλων και ψηφίσθηκα εγώ να αναλάβω τον συνδυασμό- ορισμένοι σύμβουλοι που μειοψήφισαν έπεισαν τον κ. Μιχελογιάννη να μην παραιτηθεί. Εκνευρίστηκα. Γιατί τόση φασαρία, τους είπα, εκλέχθηκα και επειδή δεν αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα έπεισαν τον επικεφαλής να παραμείνει. Μετά από αυτό αποστασιοποιήθηκα´.
– Επίσης, το 2006 ο κ. Ντερμανάκης είχε πει ότι ένας από τους λόγους που έχασε τις δημοτικές εκλογές ήταν ότι κάποιοι δεν σας επέτρεψαν να μπείτε στο ψηφοδέλτιό του. Ισχύει αυτό;
´Ηταν δύσκολη εποχή, δεχόμουν πιέσεις από διαφόρους και αποφάσισα τελικά να μην κατέβω. Ενώ στην αρχή είχα αποφασίσει, δεχόμουν πιέσεις, πολλές πιέσεις και αποφάσισα να μην συμμετέχω´.
´ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ´ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
– Ο νέος ´Καλλικρατικός´ Δήμος Χανίων τι μπορεί να προσφέρει στον τομέα Υγεία και Πρόνοια, σε μια εποχή που συνεχίζουν να αποτελούν ζητούμενο για την κοινωνία μας;
?Κάθε μέρα δουλεύω πάνω σε αυτά τα θέματα. Δυστυχώς, ούτε ο νυν νομάρχης ούτε ο νυν δήμαρχος ασχολήθηκαν με αυτούς τους τομείς. Φανταστείτε ότι κανείς εκ των δυο δεν ήλθε ποτέ στο Νοσοκομείο να μάθει για τα προβλήματα του Ιδρύματος, των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών Ιατρείων. Είχα εκλεγεί αναπληρωτής ΔΥΠΕάρχης και δεν πήγα γιατί θεώρησα ότι είμαι πιο απαραίτητος στα Χανιά από ό,τι στο Ηράκλειο. Ενα από τα θέματα που δουλεύω και πιστεύω ότι θα προχωρήσω από τον Δήμο Χανίων είναι η δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας. Ηδη έχω προτείνει εγγράφως το παλιό ΙΚΑ στη Νεάρχου και Σολωμού και να νοικιάσουμε άλλο ένα κτήριο στην Ν. Χώρα στα Πευκάκια, και τα δύο για Αστικά Κέντρα Υγείας. Υπήρχαν 2 εκ. ευρώ αδιάθετα στη ΔΥΠΕ για Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου στα Χανιά. Υπήρχαν 5 εκ. ευρώ αλλά τα 3 εκ. τα πήραν οι Ηρακλειώτες. Βρήκα λοιπόν το ποσό αυτό και το δέσμευσα άμεσα για τα Χανιά´.
– Αρκούν τα χρήματα αυτά;
´Αρκούν και περισσεύουν για τα δύο αυτά Αστικά Κέντρα Υγείας. Πιστεύω ότι και τα δύο θα προχωρήσουν άμεσα, είναι θέματα που έχουμε δουλέψει πολύ, παρά του ότι είχαμε αντιρρήσεις και από ιδιώτες γιατρούς, γιατί είναι πολλά τα ιατρεία στις περιοχές αυτές. Υπάρχει δυνατότητα για να λειτουργήσουν εργαστήρια: Παθολογικό, καρδιολογικό, ορθοπεδικό, ακτινολογικό, μικροβιολογικό. Δεν χρειάζονται παρεμβάσεις, μόνο εξοπλισμός. Αυτές οι δράσεις προσφέρουν χρήματα στο κράτος και μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα με βάση τα έσοδα που θα έχουν. Και επειδή πιστεύω στην εθελοντική δουλειά μπορεί να βοηθήσουν οι Χανιώτες σε αυτόν τον τομέα. Εχω κάποιες ιδέες αλλά τις αφήνω για μετά την 1η Ιανουαρίου´.
Η ΑΝΕΚ
– Παραμένετε στο Δ.Σ. της ΑΝΕΚ. Δεν δημιουργεί αυτό σχέση εξάρτησης με έναν επιχειρηματικό όμιλο;
´Δεν νομίζω, όχι. Είναι λαϊκής βάσης?´.
– Ηταν λαϊκής βάσης…
´Εντάξει, λαϊκής βάσης λέγεται. Εμένα με ενδιαφέρει να εξυπηρετείται ο κόσμος των Χανίων και να μην χαθούν τα χρήματα που ο κόσμος έχει επενδύσει στην εταιρεία. Με ενδιαφέρει το κοινωνικό πρόσωπο της ΑΝΕΚ, να παρεμβαίνω για την εξυπηρέτηση αναξιοπαθούντων, ασθενών, ανθρώπων που έχουν ανάγκη μετακίνησης και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, να δίνονται χορηγίες εκεί που πρέπει. Επιχειρηματικά δεν ασχολούμαι, τον κοινωνικό ρόλο κοιτάω και αυτό με ενδιαφέρει´.
Πλεονεκτήματα –
μειονεκτήματα
του Μ. Σκουλάκη;
– Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και το πιο σημαντικό μειονέκτημα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου σας;
´Σίγουρα στα πλεονεκτήματα είναι η μεγάλη εμπειρία του. Είναι καλός γνώστης θεμάτων Διοίκησης και τα Χανιά τα έχει γυρίσει 800 φορές από άκρη σε άκρη. Επειδή είναι εργασιομανής θα τα καταφέρει. Αν δεν το πίστευα, δεν θα τον στήριζα. Στα μειονεκτήματα δεν βλέπω κάτι?´.
– Ομως είναι βουλευτής από 1981, τόσα χρόνια βουλευτής τι το θέλει και το ´δημαρχιλίκι´;
´Δεν είναι έτσι και ο Μητσοτάκης είναι 50 χρόνια και όλοι οι βουλευτές των Χανίων είναι τα ίδια χρόνια με τον Σκουλάκη και όλοι μπορούν να προσφέρουν. Μακάρι να παρουσιαστούν νέα στελέχη και σιγά – σιγά να κάνουν ηρωική έξοδο όλοι αυτοί. Ολοι αυτοί, όμως, το τονίζω. Κοιτάξτε και το 2006 είχα πει ας μπουν οι νέοι στα ψηφοδέλτια. Και απογοητεύτηκα, γιατί πολλές φορές οι νέοι είναι χειρότεροι από τους παλιούς´.