Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Ζητείται όραμα

Τα στοιχεία που περιγράφουν την εξέλιξη της Δημοκρατίας σε έναν τόπο είναι πολλά. Τα περισσότερα διατηρούνται με γραπτά ντοκουμέντα υπηρεσιών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης των τοπικών και υπερτοπικών αρχόντων με αριθμούς, πίνακες και διαγράμματα, χωρίς να αποφεύγεται η κρυάδα των στατιστικών και των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Το ένθετο φυλλάδιο στο χθεσινό φύλλο των ´Χανιώτικων νέων´ με τις απαντήσεις των υποψηφίων δημάρχων για τον Δήμο Χανίων στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κ. Γιώργη Γεωργακάκη και Δημήτρη Μαριδάκη της εφημερίδας, θα φυλαχτεί από πολλούς στη βιβλιοθήκη τους ως συλλεκτικό στοιχείο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση στα Χανιά.
Οι καίριες ερωτήσεις που τέθηκαν με αναφορές σε ζητήματα από το παρελθόν, πολλά από τα οποία προκάλεσαν κορυφαίες εξάρσεις του λαϊκού ενδιαφέροντος για τα κοινά των Χανίων, στα οποία οι ερωτώμενοι είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετοχή, απαντήθηκαν από τους υποψήφιους με νηφαλιότητα, χωρίς λεκτικές εξάρσεις, προσβολές και αλληλοκατηγορίες, επιτρέποντάς μας να βάλουμε με ικανοποίηση θετικό πρόσημο στον πολιτικό πολιτισμό της πρωτεύουσας πόλης και κατ? επέκταση σε όλο τον Νομό.
Όμως, η προσπάθεια άμυνας καθενός απέναντι στους άλλους, απομάκρυνε από τις τοποθετήσεις των υποψηφίων το οραματικό στοιχείο και έμενε στο διαχειριστικό μέρος της εξουσίας που διεκδικούν, με αποτέλεσμα να μη βγει στην επιφάνεια ο έρωτας για την πόλη – περιοχή, ο οποίος δρα ως συγκολλητική ύλη ανάμεσα στους πολίτες, τον τόπο και τον πρώτο πολίτη, οπλίζοντας τον τελευταίο με τη δύναμη του ισχυρού συνομιλητή με την κεντρική εξουσία. Λογική και κατανοητή ήταν η προσπάθεια όλων να στρογγυλέψουν τις θέσεις τους αλλά κανείς δεν τόλμησε να διεκδικήσει για τον αυριανό Δήμο του, το «μεγάλο», το υπεράνω χρόνου έργο, το οποίο θα τον τοποθετούσε μετωπικά απέναντι με την εξουσία.
Ο δήμαρχος Χανίων θα εκπροσωπεί πλέον τα δύο τρίτα του νομαρχιακού πληθυσμού, συνολικά δηλαδή περισσότερους κατοίκους από όλους τους υπόλοιπους Δήμους μαζί, αλλά, να μου επιτραπεί, ως μη ψηφοφόρου, να διατυπώσω την άποψη ότι από τους καθ? όλα άξιους και ικανούς υποψήφιους, κανείς δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι σκέπτεται, νοιάζεται και πορεύεται με όνειρο και όραμα, πολύ περισσότερο πέρα από τα γεωγραφικά όρια του Δήμου του.
ΑΕΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα