Αθήνα
Οι θητείες: Από την επόμενη εκλογή οι θητείες των δημάρχων και των περιφερειαρχών θα διαρκούν πέντε χρόνια. Η εκλογή τους θα γίνεται την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές, στα ίδια εκλογικά τμήματα. Η εγκατάσταση των εκλεγμένων θα γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου και η θητεία θα διαρκεί έως τις 31 Αυγούστου του πέμπτου έτους.
Περιφέρειες αντί για Νομαρχίες: Διοικητικά η χώρα χωρίζεται πλέον σε 13 περιφέρειες αντί για 54 Νομαρχίες, ενώ ο νομάρχης αντικαθίσταται από τον περιφερειάρχη. Ο κάθε Νομός εκπροσωπείται στην Περιφέρεια από τους αντιπεριφερειάρχες.
Λιγότεροι Δήμοι: Η χώρα έχει πλέον 325 Δήμους αντί για 910 Δήμους και 104 Κοινότητες. Οι νέοι Δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά που το καθένα συνιστά ανεξάρτητο Δήμο.
Λιγότερες δημοτικές επιχειρήσεις: Από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν έως σήμερα θα μείνουν σε λειτουργία οι 2.000.
Μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων: Οι υπάλληλοι των Δήμων και των Νομαρχιών, οι αρμοδιότητες των οποίων καταργούνται ή μεταβιβάζονται είτε στους νέους Δήμους είτε στην Περιφέρεια, μετατάσσονται οικειοθελώς ή αυτοδικαίως στους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες. Όλοι οι υπάλληλοι διατηρούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. Επιπλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι συμβάσεις που λήγουν δεν ανανεώνονται.
Προσλήψεις: Οι προσλήψεις νέου προσωπικού, όπου αυτό είναι απαραίτητο, μετά την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και με την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη εξαντληθεί οι δυνατότητες μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού, γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.
Περιφέρεια Αττικής: Ο «Καλλικράτης» δημιουργεί ένα κράτος εν κράτει με έναν «μικρό πρωθυπουργό», όπως έχει χαρακτηρισθεί. Πρόκειται για την Περιφέρεια Αττικής, που περιλαμβάνει τις πρώην Νομαρχίες Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής.
Έλεγχος των οικονομικών στους ΟΤΑ: Ο νέος νόμος προβλέπει πιο αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά των Δήμων, των Περιφερειών και των επιχειρήσεών τους. Όλοι οι παραπάνω υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ καθιερώνονται όροι και προϋποθέσεις για τη δυνατότητα λήψης δανείων, ώστε να μην δημιουργούνται φαινόμενα υπερχρεωμένων δήμων. Μία από τις προϋποθέσεις είναι ότι το ύψος των δανείων κάθε δήμου δεν θα μπορεί να υπερβεί το 5% των ετήσιων εσόδων του.
Πόροι των ΟΤΑ και των Περιφερειών: Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων που προκύπτουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων. Η σύνδεση των πόρων της αυτοδιοίκησης με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, που είναι ένας δυναμικός φόρος και πόρος, εξασφαλίζει στην Αυτοδιοίκηση την καλύτερη δυνατή οικονομική θέση που μπορεί να αποκτήσει. Επίσης, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης θεσπίζεται σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».
Αρμοδιότητες: Αν και ακόμη μένει να διευκρινιστούν πολλά, το σίγουρο είναι ότι οι Δήμοι αποκτούν πολλές νέες αρμοδιότητες, που θα αφορούν σε θέματα πολεοδομίας (έκδοση οικοδομικών αδειών), αδειών λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συντήρησης και κατασκευής σχολικών μονάδων, μελέτης έργων συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου, ελέγχου λαϊκών αγορών και περιπτέρων, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, των αστικών λεωφορείων (δρομολόγια και κόμιστρα) κ.ά.
Οι περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα απευθείας απορρόφησης κοινοτικών πόρων (ΕΣΠΑ), θα έχουν λόγο στην κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αναλαμβάνουν τη σύμπραξη σε Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις αρμοδιότητες των Δ.Υ.Π.Ε., πολλές αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας.
Νένα Σώκου
(Πηγή in.gr – Newsroom ΔΟΛ)