Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ
Πιέζουν για την απελευθέρωση του Λιού Σιαομπό

Ουάσιγκτον
Δεκαπέντε Νομπελίστες της Ειρήνης κάλεσαν χθες τους ηγέτες των χωρών της G20 να ασκήσουν πίεση στην Κίνα για να επιτύχουν την απελευθέρωση του αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, που τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ της Ειρήνης.
Οι πρώην Νομπελίστες της ειρήνης, ανάμεσα τους ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, ο Δαλάι Λάμα, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, υπογραμμίζουν σε επιστολή τους ότι οι ηγέτες της G20 θα συναντηθούν με τον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο κατά τη διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής των χωρών αυτών (G20), στα μέσα Νοεμβρίου στη Σεούλ.
´Σας ενθαρρύνουμε έντονα να επιμείνετε προσωπικά στον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο για να απελευθερώσει τον Δρ. Λιου, κάτι που δεν θα είναι μόνο ευπρόσδεκτο αλλά και αναγκαίο´, γράφουν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Freedom Now.
Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου και των αναδυόμενων οικονομιών, των οποίων μέρος αποτελεί η Κίνα, πρέπει να θέσουν ένα τέρμα στον κατ´ οίκον περιορισμό της συζύγου του, Λιού Σια, στην οποία οι αρχές έχουν ´αρνηθεί ουσιαστικά κάθε δυνατότητα να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο´, αφότου ο σύζυγός της τιμήθηκε με το Νόμπελ στις 8 Οκτωβρίου, γράφουν σε άλλο σημείο της επιστολής.
Ο Λιού Σιαομπό, που κρατείται στη βόρειο-ανατολική Κίνα, είναι ο πρώτος κινέζος πολίτης στον οποίο απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, μια βράβευση που έχει ενοχλήσει σφόδρα το Πεκίνο.
Ο 54χρονος διανοούμενος εκτίει ποινή 11ετούς κάθειρξης επειδή ήταν ένας από τους συντάκτες της ´Χάρτας 08´, ένα κείμενο που ζητούσε μια δημοκρατική Κίνα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Λευκωσία
Τρεις κατηγορίες, που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη φόνου και φόνο εκ προμελέτης, απαγγέλθηκαν χθες από το Κακουργιοδικείο στους Ανδρέα Γρηγορίου, Έλενα Σκορδέλη, Τάσο Κρασοπούλη και Γρηγόρη Ξενοφώντος, για τη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου του εκδοτικού συγκροτήματος ´ΔΙΑΣ´ Άντη Χατζηκωστή, στις 11 Ιανουαρίου, 2010. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την ενοχή τους.
Η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση στις 9 Νοεμβρίου και έως τότε και οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα παραμείνουν προφυλακισμένοι.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Ενοχος δήλωσε
κρατούμενος

Γκουαντάναμο
Ενοχος και στις πέντε κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί δήλωσε χθες ο Καναδός Όμαρ Χαντρ ενώπιον του αμερικανικού στρατοδικείου για εγκλήματα πολέμου στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας. Ο Χαντρ δήλωσε ένοχος στο πλαίσιο συμφωνίας για τον περιορισμό της καταδίκης του.
Ο 24χρονος Χαντρ, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν, όταν ήταν 15 ετών, παραδέχθηκε ότι συνωμότησε με την Αλ Κάιντα και σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη με χειροβομβίδα στο Αφγανιστάν. Προτού οριστικοποιηθεί η απολογία του, ο δικαστής δήλωσε ότι θα ρωτήσει τον Χαντρ για να διασφαλιστεί ότι ο κατηγορούμενος κατανοεί ότι παραιτείται του δικαιώματός του να ασκήσει έφεση.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για τον περιορισμό της καταδίκης του Χαντρ, που είναι ο τελευταίος Δυτικός που κρατείται στο Γκουαντάναμο, αλλά φέρεται ότι οι δικηγόροι συζητούσαν για μια συμφωνία που θα επέτρεπε στον Χαντρ να εκτίσει άλλον ένα χρόνο φυλάκισης στο Γκουαντάναμο και στη συνέχεια επτά χρόνια σε φυλακή στον Καναδά.
Η συμφωνία αυτή θα έδινε ένα τέλος στις ευρείες επικρίσεις για τη δίκη του, η οποία κατέστησε τις ΗΠΑ την πρώτη χώρα από τον Β? Παγκόσμιο Πόλεμο που δικάζει κάποιον σε στρατοδικείο για εγκλήματα πολέμου για τις ενέργειες που κατηγορείται ότι διέπραξε ενώ ήταν ακόμη ανήλικος.
?
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ
Βελτιώνονται οι σχέσεις
Σερβίας – Μαυροβουνίου

Ποντγκόριτσα
Πλήρης εξομάλυνση επήλθε στις σχέσεις Σερβίας – Μαυροβουνίου σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς. Οι σχέσεις Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσας διήλθαν περίοδο ψυχρότητας, μετά την απόφαση του Μαυροβουνίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τον Οκτώβριο του 2008.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νταν» της Ποντγκόριτσας, ο κ. Βουγιάνοβιτς σημειώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν καλές, αλλά μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη χώρα του και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, ψυχράνθηκαν.
Ωστόσο, πλέον, Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν επίπεδο επικοινωνίας, πολιτικό και οικονομικό, τέτοιο που αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Βουγιάνοβιτς, στη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας συνέβαλε και η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στη χώρα του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα