Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Εκθεση Στατικού Μοντελισμού

Εντυπωσιακά εκθέματα, φτιαγμένα με υπομονή και μεράκι, περιλαμβάνει η 11η Εκθεση Στατικού Μοντελισμού που οργανώνει ο Ομιλος Μοντελιστών Χανίων στο Νεώριο Moro. Χανιώτες και επισκέπτες της πόλης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ένα εντυπωσιακό χόμπυ -όπως ο μοντελισμός- και, γιατί όχι, να αποφασίσουν να ασχοληθούν ενεργά μαζί του.
´Η έκθεσή μας διοργανώνεται για 11 φορά υπό την αιγίδα του Ναυτικού Μουσείου, το οποίο ευχαριστούμε για την υποστήριξή του´, ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο Γιώργος Κελάκης, πρόεδρος του Ομίλου Στατικού Μοντελισμού Χανίων. ´Η συμμετοχή τόσο του κοινού όσο και των εκθετών είναι μεγάλη καθώς φέτος παρουσιάζονται εκθέματα τόσο από τα Χανιά όσο και από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο´, σημείωσε ο κ. Κελάκης.
´Σπάσαμε κάθε ρεκόρ συμμετοχών φέτος´, συμπλήρωσε ο Μανώλης Κοκκινάκης, μέλος του Ομίλου, εξηγώντας ότι παρουσιάζονται 204 εκθέματα από 50 μοντελιστές.
Υψηλό επίπεδο
Το επίπεδο της έκθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλό, με τον κ. Κελάκη να δηλώνει πως ´στα Χανιά και στον Όμιλό μας, έχουμε μερικούς από τους καλύτερους μοντελιστές´. Μάλιστα, όπως ανέφεραν τα μέλη του Ομίλου, σε πρόσφατη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, Χανιώτες μοντελιστές διακρίθηκαν με 2 μετάλια και 5 επαίνους.

Ποικιλία θεμάτων
Η θεματολογία της έκθεσης είναι ελεύθερη και καλύπτει όλο το εύρος του μοντελισμού. ´Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα´, σημειώνει ο κ. Κελάκης, με τον κ. Κοκκινάκη να συμπληρώνει ότι ´ο επισκέπτης μπορεί να δει στην έκθεση αεροπλάνα, οχήματα, τεθωρακισμένα, διοράματα, καράβια, και πολλά άλλα´.
Αξίζει να ασχοληθείς
Ο μοντελισμός στα Χανιά είναι αρκετά διαδεδομένος γεγονός που αποδεικνύεται και από την παρουσία εξειδικευμένων καταστημάτων στην πόλη μας. ´Υπάρχουν 3 – 4 μαγαζιά από τα οποία ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα´, σημειώνει ο κ. Κελάκης, καλώντας τον κόσμο να έρθει σε επαφή με αυτό το χόμπυ, τονίζοντας παράλληλα ότι ´δεν είναι ακριβό, καθώς τα μοντέλα ξεκινούν από 10 ευρώ´.
Από την πλευρά του ο κ. Κοκκινάκης ανέφερε ότι ´ο μοντελισμός δίνει ηρεμία και απαιτεί υπομονή. Είναι ένα χόμπυ για να ηρεμείς και παράλληλα είναι ένα χόμπυ που εξιστορεί γεγονότα, μαθαίνεις την ιστορία του τόπου, της μάχης που θες να αναπαραστίσεις´.
Αναφορικά με τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον μοντελισμό, τα μέλη του Ομίλου επισημαίνουν ότι το χόμπυ αυτό απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. ´Ο νέος μοντελιστής πρώτα πρέπει να διαλέξει τη θεματολογία που του αρέσει, να αγοράσει ένα φθηνό μοντέλο να το δουλέψει´, ανέφερε ο κ. Κελάκης, εξηγώντας: ´Θα μπορούσε για παράδειγμα να ξεκινήσει από την πιο χαμηλή κλίμακα, την 1:72 που για πρώτο στάδιο είναι αρκετά ικανοποιητική. Μετά περνάμε στο 1:48 και αργότερα αν θελήσει να μεγαλώσει την κλίμακα περνάει στην 1:32. Είναι φυσικά και θέμα του χώρου που διαθέτει ο καθένας´.
Ανάγκη στέγασης
Ο Όμιλος Στατικού Μοντελισμού Χανίων, αυτή τη στιγμή δε στεγάζεται κάπου και για τον λόγο αυτό τα μέλη του ζητούν την αρωγή της Δημοτικής Αρχής. ´Πρέπει να μας βοηθήσει ο Δήμος γιατί το κόστος είναι αρκετά μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί από τις συνδρομές των μελών γιατί με αυτές ίσα – ίσα βγαίνουν οι υποχρεώσεις του Συλλόγου μας´, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ομίλου.

Η έκθεση με… αριθμούς

204 εκθέματα
50 εκθέτες από 3 νομούς της Κρήτης
7 ετών ο μικρότερος εκθέτης
75 ετών ο μεγαλύτερος

Ο χώρος παραχωρήθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, η είσοδος είναι ελεύθερη και η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι το Σάββατο (τελετή λήξης). Το ωράριο λειτουργίας είναι 9 π.μ. – 1 μ.μ και 6 μ.μ. – 9 μ.μ., ενώ αύριο η έκθεση θα είναι ανοιχτή όλη μέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν και το Μινωικό πλοίο, το οποίο βρίσκεται μόνιμα στο νεώριο του Moro.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα