Κύριε διευθυντά,
έκπληξη και προβληματισμό δημιουργούν τα δυο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου-συνεργάτη σας κυρίου Κώνστα. Αναφορικά με τη Χερσόνησο Γραμπούσας και το νησί Ήμερη Γραμπούσα στις 16 και 21 Οκτωβρίου στην εφημερίδα σας για τις θέσεις που εκφράζουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο προϊστάμενος της 15ης Ε.Β.Α. κύριος Ανδριανάκης. Έκπληξη όσον αφορά τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από το Μουσείο για τη Χερσόνησο της Γραμπούσας και κυρίως για τη νησίδα Ήμερη Γραμπούσα από τον κύριο Ανδριανάκη. Προβληματισμό για τον χρόνο που εκδηλώνεται το ενδιαφέρον τους (προεκλογική περίοδος) και την σκοπιμότητά τους.
Λέει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «όχι» σε παραχώρηση έκτασης της Χερσονήσου Γραμπούσας στον Δήμο Κισάμου, σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης και ασκεί ένσταση κατά της απόφασης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πού την είδατε κύριοι του Μουσείου την παραχώρηση έκτασης; Ποιος παραχωρεί σε ποιον; Ποιος είναι ιδιοκτήτης της Χερσονήσου Γραμπούσας; Ποιος αμφισβητεί ότι η κυριότητα και η χρήση της Χερσονήσου της Γραμπούσας ανήκει στον Δήμο Κισάμου;
Η αλήθεια είναι πως με την απόφαση του Ο.Γ.Γ. της περιφέρειας Κρήτης επικυρώνει την υποχρέωση που απορρέει από την Προγραμματική Σύμβαση και συγκεκριμένα το άρθρο 10, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και του Δήμου Κισάμου και αναφέρει ρητά ότι η χρήση των έργων -εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν στη Χερσόνησο της Γραμπούσας θα περιέλθουν αρμοδίως στον Δήμο Κισάμου, ενώ έργα που αφορούν άμεσα υποδομή δασικής αναψυχής θα παραδοθούν στο αρμόδιο Δασαρχείο.
Όσο αφορά τα συμπεράσματά σας κύριοι του Μουσείου για τη μελλοντική καταστρατήγηση του κανονισμού λειτουργίας από πλευράς Δήμου, τις συναυλίες, τα πανηγύρια, τις ψησταριές, τα φώτα, τις γεννήτριες, τις ομπρέλες, είναι αστεία. Με ποια μονάδα μέτρησης μετρήσατε την ευαισθησία μας για τον τόπο μας και το περιβάλλον και βρεθήκαμε ελλειμματικοί έναντι της δικής σας;
Και τελικά αν ο σωστός δρόμος είναι η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που προτείνετε, μέχρι την ολοκλήρωσή της έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο από τον κανονισμό λειτουργίας που εκπόνησε το Δασαρχείο Χανίων, ψήφισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισάμου και επικύρωσε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα πάντα με την προγραμματική σύμβαση;
Και έρχομαι τώρα στο νησί Ήμερη Γραμπούσα και τον κύριο Ανδριανάκη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κύριος Ανδριανάκης θεωρεί υπεύθυνο τον Δήμο Κισάμου, για την υφιστάμενη κατάσταση στο νησί Ήμερη Γραμπούσα. Κατηγορεί τον Δήμο Κισάμου για ιδιοκτησιακές νοοτροπίες και τοπικισμούς, για απώλεια εσόδων τόσο του Δημοσίου όσο και του Δήμου. Για έλλειψη συνεργασίας. Για παράνομες κατασκηνώσεις και παρανομίες στο νησί. Θέλω να θυμίσω στον κύριο Ανδριανάκη, αλλά και να γίνει γνωστό στους αναγνώστες σας ότι με την Υ.Α. 82094/3813/56/22.01.1957 η Γραμπούσα χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος, ενώ με την Υ.Α. Α/Φ 31/36852/2942/12.10.1973 εκτός από αρχαιολογικός, χαρακτηρίστηκε και ιστορικός τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Επιπροσθέτως, η νησίδα Ήμερη Γραμπούσα, κατεγράφη σαν δημόσιο ακίνητο από την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων στις 12.12.1990 και παραχωρήθηκε κατά χρήση και χρόνο αόριστο στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης το 2003, ύστερα από αίτημά της, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών ανάδειξης των μνημείων, ο έλεγχος και η προστασία του Αρχαιολογικού χώρου. Και αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα.
Άρα, μοναδικός υπεύθυνος για την επικρατούσα κατάσταση στο νησί κύριε Ανδριανάκη, είναι η Υπηρεσία σας, η οποία έχει αφήσει στο έλεος του Θεού και των επισκεπτών το κάστρο, τις κτηριακές εγκαταστάσεις και ολόκληρο το νησί, χωρίς φύλαξη όπως είχατε υποχρέωση να κάνετε. Και αντί να αναλάβετε τις ευθύνες σας ως Υπηρεσία, κατηγορείτε τον Δήμο Κισάμου. Ο Δήμος Κισάμου αναγνωρίζοντας την υποχρέωσή του για προστασία και ανάδειξη των Αρχαιολογικών και Ιστορικών Μνημείων καθώς και την παροχή υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα στους επισκέπτες, προσπάθησε με σύσκεψη στη Νομαρχία Χανίων παρουσία του νομάρχη Χανίων κυρίου Αρχοντάκη, του κυρίου Ανδριανάκη και άλλων Υπηρεσιακών Παραγόντων να βρει λύση διαχείρισης του νησιού (όχι του κάστρου) σε συνεργασία με την Αρχαιολογία.
Ο κύριος Ανδριανάκης, επέμεινε ότι η μόνη παραχώρηση που μπορεί να γίνει από τη μεριά της Υπηρεσίας του είναι η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του κυλικείου από τον Δήμο με 300 (τριακόσια) ευρώ ενοίκιο τον μήνα. Και ισχυρίζεται σήμερα ότι ο Δήμος Κισάμου είναι υπόλογος γιατί έχει διαφυγόντα κέρδη από την υπενοικίαση του κυλικείου. Και ότι το Δημόσιο, εξ αιτίας της στάσης του Δήμου, έχει σημαντικές οικονομικές απώλειες. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Επειδή αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχίζεται έτσι, ο Δήμος Κισάμου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέθεσε στον δικηγόρο κύριο Αναγνωστάκη Ανδρέα την ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα για τις ενέργειες αναγνώρισης της κυριότητας και χρήσης της νήσου Ήμερη Γραμπούσα, τη διαγραφή της από τα δημόσια ακίνητα και την ανάκληση της παραχώρησης στην Αρχαιολογία εις χρήσης για την εκτός κάστρου περιοχή της νήσου.
Οι ενέργειες του Δήμου Κισάμου, το προφανές αποτέλεσμα της δικαίωσής του ιδιοκτησιακά αλλά και η διαχείρισης στη συνέχεια του νησιού από τον Δήμο μάλλον έχουν φέρει σε δύσκολη θέση κάποιους, που ποτέ δεν κατάλαβαν πως ο Δήμος Κισάμου δεν είναι απέναντι τους. Αυτό που πάντα ήθελε διαχειριζόμενος τον χώρο (εκτός φρουρίου) είναι να έχει έσοδα τόσα όσα θα χρειαζόταν για να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες, και παράλληλα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για ους δημότες του.
Υ.Γ.
Α) Με τον νόμο 4107 αρ. 51 του 1929 οι νησίδες Ήμερη και Άγρια Γραμπούσα καθώς και η Χερσόνησος Γραμπούσα παραχωρήθηκαν στην κοινότητα Γραμπούσας κατά πλήρη νομή και κυριότητα.
Β) Το καθεστώς τούτο επανέλαβε με ερμηνεία του το άρθρο 1 του Ν. 3194/1955
Γ) Σύμφωνα με το Ν. 3208/2003 αρ. 10 το Δημόσιο δεν προβάλλει ιδιοκτησιακές αξιώσεις επί των παραχωρηθέντων με τον Ν. 4107/1929 αρθρ. 51 η Χερσόνησος Γραμπούσας είναι καταγεγραμμένη στο Υποθηκοφυλακείο Κισάμου.
Δ) Η κοινότητα Γραμπούσας είναι δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Κισάμου.
Εμμανουήλ Αθ. Βαρoυχάκης,
δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κισάμου