Κύριε διευθυντά,
την Παρασκευή το πρωί έφθασε στο λιμάνι του Ηρακλείου με το επιβατικό πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά, ένα φορτηγό που μετέφερε 768 δοχεία συνολικού μικτού βάρους 21 τόνων, δηλαδή καθαρού περίπου 15 τόνων διχλωροπροπανίου, ενός τοξικού και εύφλεκτου αερίου σε υγρή μορφή.
Η μεταφορά τέτοιων υλικών γίνεται με ειδικά πλοία και προφανώς απαγορεύεται αυστηρά, για ευνόητους λόγους, να μεταφέρονται με επιβατικά. Αν κατάλαβα καλά από το σχετικό δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα, το φορτηγό που μετέφερε τα δοχεία ήρθε ασυνόδευτο, πιθανώς γιατί ο οδηγός δεν διακινδύνευε ένα ταξίδι σε ακατάλληλο πλοίο πάνω σε μια βόμβα 15 τόνων (21 μαζί με τη θωράκιση). Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου που είχε κατά το δημοσίευμα πληροφορίες για τη μεταφορά, συνέλαβε τον Ηρακλειώτη οδηγό που πήγε να το παραλάβει και ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι επρόκειτο να μεταφέρει. Αναζητείται και ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας για τα περαιτέρω.
Ερωτηματικά δημιουργούνται, όχι για την εγκληματική συμπεριφορά της μεταφορικής εταιρείας γιατί σε τέτοια έχουμε συνηθίσει εφ? όσον αποφασίσαμε κάμποσα χρόνια τώρα ότι το χρήμα είναι ο θεός, αλλά για το ότι αξιοποιήθηκαν οι πληροφορίες του Λιμεναρχείου μετά την άφιξη του πλοίου και όχι πριν τον απόπλου, αν και μάλλον στην αρμοδιότητα της Αντιτρομοκρατικής φαίνεται να εμπίπτει το γεγονός. Χωρίς να στερούμε τα εύσημα από τους λιμενικούς, πού έστω και κατόπιν εορτής απεκάλυψαν μια επικίνδυνη πρακτική και χωρίς ευτυχώς να προκύψει κάποια τραγική κατάσταση, πρέπει να αναρωτηθούμε για το πού οδηγούμεθα, όταν βλέπουμε άλλους να λειτουργούν με τέτοια εγκληματική ανευθυνότητα για χρήμα και άλλους που είναι εντεταλμένοι να ασκούν έναν στοιχειώδη έλεγχο να αφήνουν να επιβιβάζονται βόμβες 21 τόνων σε επιβατικά πλοία.
Είναι ενδεικτικό επίσης του γεγονότος ότι το κράτος μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλά με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του όταν το αντικείμενο των ελέγχων έχει να κάνει με κάποια εισπρακτική διαδικασία, όπως κάπνισμα, παρκάρισμα, περαίωση, αυθαίρετα κλπ, αλλά χωλαίνει δραματικά σε όλα τα υπόλοιπα. Μήπως είναι καιρός να πούμε στους ιθύνοντες πως πρέπει κάτι να αλλάξει; Ήρεμα, όμορφα και πολιτισμένα. Με την ψήφο μας.
Γιώργος Σκουλάς