Ενας στους τέσσερις ανθρώπους είναι πιθανό ότι θα περάσει κάποιου είδους νεύρωση ή ψυχοσωματική διαταραχή λόγω των σύγχρονων κοινωνικών και οικονομικών δυσχερειών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες.
Αυτό επεσήμανε χθες ο ψυχολόγος – κοινωνιολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Γιώργιος Πιπερόπουλος, κατά τη διάρκεια διάλεξης, που έδωσε, στο πλαίσιο των μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Χανίων.
Το θέμα της διάλεξης ήταν ´Νους υγιής εν σώματι υγιεί: Νευρώσεις – Ψυχοσωματικές διαταραχές´.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιπερόπουλος: ´Τα σύγχρονα οικονομικά προβλήματα επιτείνουν περισσότερο τις νευρώσεις και τις ψυχοσωματικές διαταραχές. Ωστόσο είναι πιθανό να δημιουργήσουν κάτι ακόμα χειρότερο από το άγχος και το στρες καθώς από την απλή μελαγχολία μπορεί να περάσουν στο επίπεδο της κατάθλιψης. Και η κατάθλιψη εντάσσεται στις σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Διότι εάν δεν προσέξουμε και δεν προλάβουμε αποτελεί τον προθάλαμο της αναίρεσης της ύπαρξής μας. Η καταθλιπτική συνδρομή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ενδέχεται να κοστίσει τη ζωή ενός ανθρώπου που απαξιώνει την ύπαρξή του. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή παρατηρείται δραματική αύξηση αυτοκτονιών εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών´.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα δεν πρέπει να διστάζουν να απευθύνονται σε κάποιον ψυχολόγο με τον φόβο μήπως στιγματιστούν διότι τα αίτια συνήθως δεν είναι οργανικά.
´Πρόκειται για διαταραχές νευρώσεων όπως η P.D.S.T (Post Dramatic Stress Disorder) που εμφανίστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες μετά τον πόλεμο στο Ιράκ. Είναι μια μετατραυματική διαταραχή του στρες, που προέρχεται από ένα πολύ σοβαρό γεγονός, όπως ο ξαφνικός θάνατος ενός προσφιλούς προσώπου, η εμπλοκή σε κάποιου είδους πολεμική κατάσταση, η παρουσία μας σε ένα καταστροφικό φυσικό γεγονός ή μια δυσάρεστη κατάσταση που ενδέχεται να μας πληγώσει τόσο πολύ, ώστε για πολύ καιρό αργότερα να έχουμε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Η αιτιολογία συνήθως είναι ψυχολογική, κοινωνικο-ψυχολογική κι όχι οργανική´, τόνισε.
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
Ο κ. Πιπερόπουλος αναφέρθηκε και στον εθισμό στον διαδίκτυο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές διαταραχές προσωπικότητας. Μάλιστα οι ψυχολόγοι θεωρούν πώς η εξάρτηση στο διαδίκτυο είναι ίσης σημασίας με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. ´Η «ιντερνετομανία» είναι κάτι που κάθε γονιός θα πρέπει να προσέξει και να προφυλάξει το παιδί του. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν ότι δεν εξαντλείται η γονεϊκή υποχρέωσή τους στην αγορά ενός ακριβού κομπιούτερ αλλά στον ουσιαστικό χρόνο που αφιερώνουν στο παιδί. Διότι από την ώρα που το παιδί θα κόψει τις παρέες του, τις συναναστροφές και θα αρχίσει να απομονώνεται, θα πρέπει να σημάνει ο κώδωνας του κινδύνου για έναν γονιό. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν ενταγμένα στις παρέες τους και στις οικογένειές τους. Διότι τα κυρίαρχα πρόσωπα που μας αγαπούν είναι πάντα οι υποστηρικτές μας, το στήριγμά μας στις απρόσωπες εποχές που ζούμε´, σημείωσε.