ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
´Ζητείται´ πρωθυπουργός
Κατμαντού
Το Κοινοβούλιο του Νεπάλ απέτυχε και πάλι χθες, κατά την 14η προσπάθειά του, να εκλέξει νέο πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα αυτή η μικρή δημοκρατία των Ιμαλαΐων να εξακολουθεί έπειτα από τέσσερις μήνες να παραμένει χωρίς κυβέρνηση. Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Μαντάβ Κούμαρ Νεπάλ, στις 30 Ιουνίου υπό την πίεση του μαοϊστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, οι ηγέτες των κύριων κομμάτων δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ώστε να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Ραμ Σάντρα Πουντέλ, μόνος υποψήφιος για την πρωθυπουργία και ηγέτης του δεύτερου κόμματος της χώρας, του Κογκρέσου του Νεπάλ, συγκέντρωσε 96 ψήφους, πολύ λιγότερες από την απλή πλειοψηφία των 601 κοινοβουλευτικών που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η επόμενη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΝΟ ΚΟΥΡΔΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
Πιέζουν το Ιράκ για δίκαιη έρευνα
Νέα Υόρκη
Οι ιρακινές Αρχές πρέπει να πραγματοποιήσουν μια δίκαιη έρευνα για τον φόνο, νωρίτερα φέτος, ενός Κούρδου δημοσιογράφου, ανακοίνωσε χθες η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Ζαρντάστ Οσμάν, 23 χρόνων, απήχθη τον Μάιο από την αυτόνομη κουρδική περιφέρεια στο βόρειο Ιράκ και αργότερα βρέθηκε το πτώμα του με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή, την οποία διόρισε ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζάνι, για να ερευνήσει τον φόνο, δεν τεκμηρίωσε το πόρισμά της.
Μερικοί συνάδελφοί του δολοφονημένου δημοσιογράφου είχαν πει πως σκοτώθηκε εξαιτίας αυτών που έγραφε για τα δύο κόμματα που κυβερνούν την κουρδική περιφέρεια στο βόρειο Ιράκ και για τον πρόεδρό της.
Συγγενείς του Οσμάν λένε πως ο δολοφονημένος δημοσιογράφος είχε δεχθεί πέρυσι απειλές αφού είχε γράψει ένα κομμάτι για το πόσο θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομική κατάστασή του αν παντρευόταν την κόρη του Μπαρζανί.
“Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν οφείλει να εξιχνιάσει αυτό τον φόνο με μια ανοικτή και ανεξάρτητη έρευνα κατά την οποία θα εξεταστούν επίσης οι κατηγορίες για κυβερνητική ανάμιξη”, δήλωσε ο Τζο Στορκ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στις 15 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή που διόρισε ο Μπαρζανί είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως μια ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση, με σχέσεις με την Αλ Κάιντα, ευθύνεται για την απαγωγή και τον φόνο του Οσμάν. Ωστόσο η εν λόγω ένοπλη οργάνωση αρνήθηκε την κατηγορία.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει πως η περίπτωση του Οσμάν δεν είναι μεμονωμένη και πως άλλοι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν από το ιρακινό Κουρδιστάν αφού δέχθηκαν απειλές.
ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
Ανταλλαγή πυροβολισμών
Σεούλ
Στρατιώτες των δύο κορεατικών κρατών αντάλλαξαν χθες πυρά στα σύνορα που διαιρούν τη χερσόνησο ανεβάζοντας την ένταση μερικές ημέρες πριν από τη διεξαγωγή, στις 11 και 12 Νοεμβρίου, της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ, στην οποία θα συμμετάσχουν πολλοί αρχηγοί κρατών.
Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας άνοιξαν πυρ προς τη Νότια Κορέα ρίχνοντας δύο σφαίρες εναντίον στρατιωτικού φυλακίου κοντά στα σύνορα αργά το απόγευμα (τοπική ώρα, 11.26 ώρα Ελλάδας), δήλωσε εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του νοτιοκορεατικού Στρατού.
Οι νοτιοκορεάτες στρατιώτες απάντησαν αμέσως με τρεις πυροβολισμούς, πρόσθεσε. Δεν υπήρξαν τραυματίες στη νοτιοκορεατική πλευρά. Η Σεούλ έκανε λόγο για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ισχύει μεταξύ των δύο χωρών από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950 – 1953).
Το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, σε απόσταση περίπου 90 χλμ. βορειοανατολικά της Σεούλ.
ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Λιγότερο κρασί στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Βρυξέλλες
Νέα μείωση προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει η φετινή παραγωγή κρασιών στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εθνικών αρχών, που διαβιβάστηκαν στην αρμόδια διαχειριστική επιτροπή οίνου της Κοινότητας.
Ο συνολικός όγκος της φετινής παραγωγής μούστου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 167 εκατ. χιλιόλιτρα, έναντι 176 εκατ. χιλιόλιτρων που ήταν ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής παραγωγής την τελευταία πενταετία. Εξ αυτών, τα 159 εκατ. χιλιόλιτρα θα οδεύσουν προς οινοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα 8 εκατ. για την παρασκευή χυμού σταφυλής. Πέρυσι η συνολική κοινοτική παραγωγή κρασιών ανήλθε στα 169,4 εκατ. χιλιόλιτρα.
Με βάση τις πρώτες προβλέψεις, η Γαλλία επανακτά φέτος την πρώτη θέση στην παραγωγή κρασιών σε κοινοτικό επίπεδο, ενώ στη δεύτερη θέση (από την περυσινή πρώτη) περνά η Ιταλία και την τρίτη θέση διατηρεί η Ισπανία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέοι κοινοτικοί κανόνες για τα ζωικά υποπροϊόντα
Βρυξέλλες
Η μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε στην πρόσφατη συνεδρίαση της, του νέους κοινοτικούς κανόνες, με τους οποίους απλοποιούνται οι έλεγχοι και οι δαπάνες για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων, διατηρώντας τα υψηλά επίπεδα προστασίας της ανθρώπινης υγείας και της υγείας των ζώων.
Οι νέοι κανόνες έχουν πεδίο εφαρμογής τα ζωικά λίπη, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη, που χρησιμοποιείται στη διατροφή των ζώων, τα δέρματα και το αίμα. Θα ισχύσουν από τις 4 Μαρτίου 2011, απαλλάσσοντας από τους κτηνιατρικούς ελέγχους ορισμένες συσκευασμένες ζωοτροφές, δέρματα και άλλα προϊόντα, που αποδεδειγμένα η επεξεργασία τους αποκλείει κατά μεγάλο μέρος τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία ζώων και ανθρώπων.
Παράλληλα, περιορίζονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις εταιρίες που παράγουν φάρμακα και διαγνωστικά εργαλεία από αίμα, ένζυμα και ιστούς ζώων, ενώ ταυτόχρονα οι νέοι κοινοτικοί κανόνες επιτρέπουν τη χρήση οποιουδήποτε ζωικού υποπροϊόντος για επιστημονικές έρευνες, καθώς και για τη σίτιση προστατευόμενων ειδών ζώων, με στόχο την αποτροπή διάδοσης ασθενειών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.