Η πλειοψηφία των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπως άλλωστε προ μηνός και οι υπουργοί Γεωργίας ? τάχθηκαν κατά των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο κοινοτικό καθεστώς για τα γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα) αγροτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις οποίες κάθε κράτος μέλος μπορεί να επιτρέπει ή να απαγορεύει στην επικράτειά του ή σε περιοχές την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, χωρίς παράλληλα να θέτει εμπόδια στη διακίνηση αναγνωρισμένων μεταλλαγμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, η πλειονότητα των κρατών μελών, με προεξέχουσες την Γαλλία και Γερμανία, τάχθηκε κατά των προτάσεων της Κομισιόν. Η μόνη χώρα μέλος που υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις είναι η Ολλανδία.
Η γαλλική αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Υγείας, κ. Τζον Ντάλι, ότι αρνείται τη συζήτηση και για λόγους αρχής, δεδομένου ότι από το 2008 τα κράτη μέλη έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να ενισχύσει τους επιστημονικούς ελέγχους, το επιστημονικό δυναμικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) και παράλληλα να υποβάλει έκθεση αναφορικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε τίποτε από αυτά, δήλωσε η υφυπουργός περιβάλλοντος της Γαλλίας, κ. Σαντάλ Ζουάνο.
Η γερμανική αντιπροσωπεία απέρριψε την πρόταση με το επιχείρημα ότι θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντάλι δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα απαντήσει σε όλες τις αιτιάσεις των κρατών μελών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η πρόταση να παραμείνει στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» του Συμβουλίου.