Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Πρώτη η Ελλάδα στην κατάχρηση αντιβιοτικών

Πρώτοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών αναδεικνύονται οι Έλληνες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κατάχρηση αντιβιοτικών έχει ως συνέπεια να αυξάνεται συνεχώς η αντοχή των μικροβίων και εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα δεν θα υπάρχουν δραστικά αντιβιοτικά που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ανθεκτικότητά τους.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, το περασμένο Σαββατοκύριακο στο 15ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Χανίων και το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στον Πλατανιά.  
ΑΝΤΟΧΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ
Ειδικότερα, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη και η θέση της Ελλάδα», ο PD Dr. med. Αλεξάντερ Φρίντριχ, μιλώντας για την ανθεκτικότητα των μικροβίων στην Ευρώπη τόνισε ότι τα αντιβιοτικά που υπάρχουν σήμερα δεν λειτουργούν πλέον γιατί υπάρχουν μικρόβια, τα οποία αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικά σε αυτά. «Αυτό είναι πρόβλημα. Οι ασθενείς μας έχουν λοιμώξεις και δεν έχουμε πλέον αντιβιοτικά, ενώ σε λίγα χρόνια θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν 150 χρόνια πριν. Δηλαδή να βλέπουμε ασθενείς με πυρετό εξαιτίας κάποιας λοίμωξης χωρίς να μπορούμε ως γιατροί να τους βοηθήσουμε».
Ο κ. Φρίντριχ τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι να «κατεβάσουμε την αντοχή των μικροβίων σε όλο τον κόσμο» και κάτι τέτοιο πρόσθεσε χρειάζεται συνεργασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ερώτηση των «Χ.Ν.» αν δημιουργώντας νέα, πιο ισχυρά, αντιβιοτικά παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία απάντησε: «Όσο μεγαλύτερη αντοχή υπάρχει στα μικρόβια τόσο πιο βαριά είναι τα καινούργια αντιβιοτικά που πρέπει να δώσουμε στους ασθενείς. Αυτά τα αντιβιοτικά λειτουργούν αλλά έχουν και επιπτώσεις. Δηλαδή θα μπορέσουμε να δώσουμε μια θεραπεία στη λοίμωξη που έχει ο ασθενής αλλά θα υπάρξουν άλλα προβλήματα που προέρχονται από τα αντιβιοτικά. Γι? αυτό χρειάζεται να κατεβάσουμε την αντοχή των μικροβίων, ώστε να δώσουμε τα παλιά αντιβιοτικά και να βοηθήσουμε τους ασθενείς άμεσα».
Ο κ. Φρίντριχ υπογράμμισε σχετικά ότι η μείωση της αντοχής των μικροβίων προϋποθέτει να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών αλλά και παράλληλα να δοθεί έμφαση στο θέμα της υγιεινής μέσα στα Νοσοκομεία, όπου και εντοπίζεται εντονότερα το πρόβλημα με τα μικρόβια.
Για το ίδιο θέμα ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, επεσήμανε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά αντοχής των μικροβίων στις διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών. «Ιδιαίτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα Gram         – αρνητικά μικρόβια, όπως είναι η κλεψιέλα, που τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα, τα οποία συναντάμε στα Νοσοκομεία μας και δημιουργεί σοβαρές λοιμώξεις και προβλήματα ιδιαίτερα στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η μεγάλη ανθεκτικότητα των μικροβίων στην Ελλάδα αποδίδεται στις δυσκολίες που υπάρχουν στα Νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μέτρων πρόληψης αλλά και «της μεγάλης κατανάλωσης αντιβιοτικών που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις και σε πολλές κλινικές στα Νοσοκομεία μας».
Σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την καταγραφή των σοβαρών λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά μικρόβια και πρόσθεσε ότι με βάση αυτή -στη συνέχεια- θα δοθεί η δυνατότητα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας, τόνισε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αντιβιοτικών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Οι Έλληνες γιατροί δίνουν πολλά αντιβιοτικά και ιδιαίτερα μέσα στα Νοσοκομεία δίνουν ακόμα πιο πολλά», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι αυτό έχει ως συνέπεια να αναπτύσσονται ανθεκτικά μικρόβια. «Αυτά τα ανθεκτικά μικρόβια μας δημιουργούν μια μεγάλη ανάγκη να πάμε στα καινούργια αντιβιοτικά γιατί τα παλιά δεν δουλεύουν. Τα καινούργια όμως γρήγορα ´καίγονται´ καθώς υπάρχουν καινούργιες αντοχές και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα Νοσοκομεία, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αρχίζει να περνάει και στην κοινότητα. «Επομένως, δύο στοιχεία είναι ανησυχητικά: ότι δεν έχουμε πλέον καινούργια αντιβιοτικά, τα παλιά σιγά – σιγά κοντεύουν να ´καούν´ και σε λίγο θα βρεθούμε χωρίς αντιβιοτικά στα Νοσοκομεία και το δεύτερο είναι ότι οι αντοχές αυτές αρχίζουν και περνάνε στην πόλη, την κοινότητα».   

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Απειλή για
τη γονιμότητα
η παχυσαρκία

Σοβαρή απειλή για τη γονιμότητα των γυναικών αποτελεί η παχυσαρκία, ενώ προβλήματα δημιουργεί και στην εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Ο δρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διευθυντής του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας, Διαμαντής Δαφνής, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου, τόνισε σχετικά ότι σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις όσο πιο παχύσαρκες είναι οι γυναίκες τόσο περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται στο να κάνουν με φυσικό τρόπο παιδιά αλλά και μέσω εξωσωματικής. «Αυτό είναι κάτι το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να το ξεπεράσουν και όπως είπε και ο κ. Μελισσάς (σ.σ. καθηγητής Κλινικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης) το πρόβλημα αυτό υφίσταται στην Κρήτη». Ο κ. Δάφνης υπογράμμισε ότι για να μειωθούν τα ποσοστά υπογονιμότητας θα πρέπει οι παχύσαρκες γυναίκες να κάνουν κάποια άσκηση και παράλληλα να προσέξουν τη διατροφή τους.
«Αυτό που ζητάμε είναι άσκηση και διατροφή σωστή. Ούτως ή άλλως υπάρχει η μεσογειακή διατροφή στην Κρήτη. Μετά πρέπει να προσπαθήσουν μόνες τους φυσιολογικά και αν χρειαστεί να τις περάσουμε στην εξωσωματική», σημείωσε ο κ. Δάφνης, ενώ ειδικότερα για τις συνέπειες της παχυσαρκίας υπογράμμισε: «Πρώτα από όλα δεν μπορεί η γυναίκα να κρατήσει το παιδί με το ενδομήτριό της. Το δεύτερο είναι ότι άμα προσπαθήσουμε για εξωσωματική τα φάρμακα, οι ορμόνες τις οποίες δίνουμε, δεν λειτουργούν σωστά και δεν μας αφήνουν να παράγουμε παραπάνω θυλάκια. Επίσης, πολλές παχύσαρκες παρουσιάζουν πρόβλημα διαβήτη, δηλαδή με την ινσουλίνη, το ζάκχαρο και αυτό θα μας δυσκολέψει πάρα πολύ στην εγκυμοσύνη».

ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΑΓΟΡΙΑ
Η έγκαιρη διάγνωση ´κλειδί´ για τον αυτισμό

Ενα στα ενενήντα τέσσερα αγόρια παρουσιάζει στις μέρες μας κάποια αυτιστική διαταραχή, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο σε ό,τι αφορά τα κορίτσια. Την ίδια στιγμή, η έγκαιρη διάγνωση, που θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από κατάλληλους χειρισμούς να εκπαιδευτεί το παιδί, αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος του αυτισμού.  
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους η παιδονευρολόγος και διευθύντρια στη Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πεντέλης, Αντιγόνη Παπαβασιλείου.
Η κα Παπαβασιλείου υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του αυτισμού σημειώνοντας ότι το παιδί πρέπει να διαγνωσθεί -αν είναι δυνατόν- στην προσχολική ακόμα ηλικία, δηλαδή όταν είναι περίπου 3 ετών, καθώς τότε γίνεται εμφανής η ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις. «Από τη στιγμή που θα υπάρξει πρώιμη διάγνωση του ασθενούς πρέπει να γίνει ένας έλεγχος για να δούμε αν υπάρχει κάποιο νόσημα από κάτω, που υπάρχει μόνο στο 10% των περιπτώσεων. Μετά αρχίζουμε τη θεραπευτική παρέμβαση, η οποία οφείλει να είναι πρώιμη και εντατική ανάλογα με το περιστατικό», είπε η κα Παπαβασιλείου και πρόσθεσε ότι συνήθως η πρώτη παρέμβαση που γίνεται είναι ψυχοεκπαιδευτική.
«Ομάδες από ειδικούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχοπαιδαγωγούς, αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν το παιδί, να βοηθήσουν στον λόγο, την επικοινωνία, την κοινωνική συναλλαγή, το παιχνίδι, τα οποία είναι τα μείζονα προβλήματα», ανέφερε η κα Παπαβασιλείου και συμπλήρωσε: «Όλα τα παιδιά με αυτισμό, αν εκπαιδευτούν από νωρίς, έχουν πολύ καλύτερη έκβαση ως προς τη συμπεριφορά τους αργότερα. Γιατί τα μείζονα προβλήματα αυτής της νευροβιολογικής πλέον διαταραχής, όπως γνωρίζουμε, είναι η δυσκολία που έχουν από τα δευτερογενή τους προβλήματα, δηλαδή γίνονται πολύ ευερέθιστα, επιθετικά και όλες αυτές οι παρεμβάσεις που κάνουμε κατατείνουν στο να μειώσουν αυτά τα προβλήματα συμπεριφοράς που εμποδίζουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση».
Η κα Παπαβασιλείου ανέφερε ακόμα ότι οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν να δώσουν στα παιδιά τους φαρμακευτική αγωγή, όταν αυτή τη συνιστά ο ειδικός. «Ένα παιδί που είναι τρομερά ευερέθιστο δεν μπορείς να το εκπαιδεύσεις. Και με μια πολλή λογική και προσεκτική φαρμακευτική αγωγή με φάρμακα, τα οποία έχουν πάρει ένδειξη από μεγάλους οργανισμούς, όπως ο FDA της Αμερικής, μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν το παιδί για να εκπαιδευτεί. Εμείς δεν ποντάρουμε το παιδί να παίρνει φάρμακα σε όλη του τη ζωή. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να το εκπαιδεύσουμε, γιατί αν το παιδί με αυτισμό δεν εκπαιδευτεί από νωρίς τότε μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο στον χειρισμό του αργότερα».

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΗΣ 1 ΣΤΙΣ 2 ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ
Υπέρβαροι οι περισσότεροι άντρες  
Το 70% των ενηλίκων αντρών στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες αγγίζει το 50%. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.  
Στα παραπάνω επιστημονικά δεδομένα αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Ιατρείου Διαβήτη στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο στη Νέα Ιωνία και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου.
«Ο διαβήτης και η παχυσαρκία στην Ελλάδα είναι σε αυξημένα επίπεδα», σημείωσε σχετικά και πρόσθεσε: «Η παχυσαρκία αν συμπεριλάβει κανείς και τους υπέρβαρους, αυτούς που συχνά δεν γνωρίζουν το πρόβλημά τους, στους ενηλίκους άντρες φτάνει το 70% και στις γυναίκες το 50%. Αναφέρομαι και στους υπέρβαρους και όχι απλά στους παχύσαρκους διότι από αυτές τις δύο μεγάλες δεξαμενές αντλεί «πελάτες» και ο διαβήτης. Ο διαβήτης είναι σαφέστατα σε χαμηλότερα ποσοστά (8 – 10%) αλλά πρόκειται σαφέστατα για ποσοστά με αυξητική τάση, ακριβώς γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη δεξαμενή της παχυσαρκίας».
Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ακόμα ότι η εμφάνιση διαβήτη και η παχυσαρκία σε μικρές ηλικίες αρχίζει να γίνεται κανόνας στη χώρα μας, ενώ πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι δύο αυτές ασθένειες δεν αφορούν μόνο τα καρδιοαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια -όπως μέχρι πρόσφατα πιστεύονταν- αλλά φαίνεται να σχετίζονται και με την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου. «Είναι μάλλον βέβαιο πλέον ότι ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, έχει μεγάλη σχέση με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, όπως και ο καρκίνος του ενδομητρίου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου και στα δύο φύλα, ο καρκίνος του ήπατος και του παγκρέατος. Είναι δηλαδή κάποιες μορφές καρκίνου που σχετίζονται σημαντικά με την παχυσαρκία», είπε ο κ. Ιωαννίδης και υπογράμμισε αν ως κοινωνία «επανέλθουμε στα σωματικά βάρη των προγόνων μας θα είχαμε πολύ μικρότερα ποσοστά διαβήτη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα